چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

بیماری‌ خانه‌های مجلل


بیماری‌ خانه‌های مجلل

آلودگی هوا یکی از معضلاتی است که این روزها فکر بسیاری را به خود مشغول کرده است و عده‌ای از ترس این که در معرض این هوای آلوده نباشند به خانه پناه برده و به گمان این که هوای منزل پاک‌تر …

آلودگی هوا یکی از معضلاتی است که این روزها فکر بسیاری را به خود مشغول کرده است و عده‌ای از ترس این که در معرض این هوای آلوده نباشند به خانه پناه برده و به گمان این که هوای منزل پاک‌تر از هوای خارج است، خود را

از هوای ناسالم دور می‌کنند، در صورتی که هوای منزل می‌تواند در صورت عدم استفاده صحیح از سوخت‌ها و شیوه‌های نادرست زندگی، بسیار مضرتر از هوای خارج از خانه باشد.

دکتر سیدعلی جوادموسوی، فوق تخصص بیماری‌های ریوی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در گفتگو با «جام‌جم» در این باره اظهار می‌کند: این روزها آلودگی هوا عوارض بی‌شماری را برای انسان ایجاد کرده است که از این میان می‌توان به ۲ نوع آلودگی خارج و داخل منزل اشاره کرد.

طبق گفته وی آلودگی هوای داخل منزل به‌مراتب خطرناک‌تر از آلودگی خارج از منزل است، چون هم هوای خارج در داخل منزل وجود دارد و هم فاکتورهای تشدیدکننده آلودگی هوا در منزل مزید بر علت می‌شوند که از این میان «سیگار» یکی از مهم‌ترین و پرخطرترین آلوده‌کننده هوا در منزل به شمار می‌رود که می‌تواند بر سلامت افراد تاثیر بسیار بدی داشته باشد.

خطر سوخت‌های فسیلی

این متخصص داخلی با بیان این که سوخت‌های فسیلی داخل منازل همچون اجاق گاز و دودی که از سوختن و پخت غذاها ایجاد می‌شود، نیز در آلودگی هوای منازل بسیار موثر است، می‌افزاید: «رطوبت» فاکتور دیگری در آلودگی هوای منزل است که بسیاری نسبت به آن بی‌اعتنا هستند، در صورتی که هرچه رطوبت هوای داخل منزل بیشتر باشد احتمال ایجاد آلودگی هوا بیشتر خواهد شد.

دکتر سیدعلی جوادموسوی با اشاره به این که اغلب افراد پس از استحمام، برای از بین بردن رطوبت و نم، در حمام را باز می‌کنند تا هوای آن وارد اتاق شود، می‌گوید: از آنجا که محیط‌های مرطوب مستعد رشد قارچ‌ها هستند،‌ بنابراین با راهیابی رطوبت به داخل اتاق‌ها،‌ زمینه بروز آلرژی برای افراد، بخصوص کودکان و افراد مسن فراهم می‌شود که باعث ایجاد و تشدید برخی بیماری‌ها می‌شود،‌ بنابراین بهتر است زمان استحمام بسیار کوتاه باشد و محیط حمام زیاد داغ و مرطوب نباشد.

آلودگی خانه‌های مجلل

یکی دیگر از آلوده‌کننده‌های هوای منزل استفاده از سیستم رایانه است که امروزه در اغلب منازل یافت می‌شود و از کودک گرفته تا بزرگسال همگی به نوعی با آن سر و کار دارند.

این فوق تخصص بیماری‌های ریوی با عنوان این که تهویه هوای سیستم‌های رایانه بر ‌آلودگی هوای منازل تاثیر دارد، گل و گیاه‌های زینتی (به دلیل داشتن ذرات و پولن)‌ و حیوانات خانگی همچون پرندگان، سگ و گربه را در ایجاد آلرژی داخل منزل و آلودگی هوا موثر می‌داند.

دکتر جواد موسوی با ابراز این که اخیرا بیماری با نام «سندروم نشانگان بیماری ساختمان» در میان خانواده‌های غنی ایجاد شده است که هر چه منازل مجلل‌تر باشد،‌ شیوع این بیماری نیز بیشتر خواهد بود.

به گفته وی استفاده از گل و گیاه زینتی،‌ چرم در مبل‌ها و نوع چوب‌های مورد استفاده در تزیین این منازل، باعث ایجاد آلودگی هوای منزل شده است، بنابراین هرچه خانه ساده و بی‌آلایش‌تر باشد،‌ این بیماری کمتر خود را نشان می‌دهد. به گفته وی خستگی و کوفتگی هنگام بیدار شدن از خواب، احساس خواب‌آلودگی در طول روز و بی‌رمقی از علائم بیماری سندرم بیماری ساختمان است.

اسپند دود نکنید

برخی تصور می‌کنند با دود کردن اسپند، هوای داخل منزل را ضدعفونی می‌کنند، اما دکتر جواد موسوی معتقد است تصور اغلب ایرانی‌ها در این زمینه نادرست است، چون هر جا دود باشد، اکسیژن کم می‌شود و در محیطی که اکسیژن کم باشد، میکروب‌ها نیز بیشتر رشد می‌کنند.

شمع‌های آلوده‌کننده

یکی از آلوده‌کننده‌هایی که امروزه در میان بسیاری از افراد مرسوم است و آنها توسط آن محیط منزل و... خود را آلوده می‌کنند، شمع است.

دکتر جواد موسوی با اشاره به این که هر شمع روشن به اندازه یک ژنراتور برق در منزل ایجاد آلودگی می‌کند، سوزاندن عود را نیز در سلامت فضای منزل خطرناک توصیف کرده و می‌گوید: اگر اکسیژن لازم و کافی به صورت کامل وارد ریه نشود، باعث ایجاد بیماری‌هایی همچون برونشیت مزمن، آسم، ایجاد افزایش حساسیت ریه و تشدید بیماری‌های قلبی ریوی شده و نشانگان بیماری ساختمان بروز می‌کند که می‌تواند هر کدام به نوع خود مشکل‌ساز باشد.