سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
آدامس... خوب یا بد؟
آیا می دانستید آدامس بیماری قلبی می آورد؟
آیا میدانستید آدامس به حافظه کمک میکند؟
ایرانیها سال هاست که به تولید آدامسهای مختلف مشغولند، اما بازار اصلی آدامس در ایران مثل اکثر دنیا در اختیار چند مارک مشهور و خاص است. بازار آدامس در دنیا مثل بازار سیگار، یک بازار کاملا رقابتی است که بحث سلامتی در آن اهمیت بسیار زیادی دارد و بسیاری از کمپانی ها، آدامسهای خود را با وعده هایی درباره سلامت دهان و دندان میفروشند.
چرا آدامس خوب است؟
بهبود حافظه و افزایش توان یادگیری کوتاهمدت و بلندمدت. فعالتر کردن بخش جلوی شبکه مغزی و پردازش بهتر اطلاعات مغز انسان.
افزایش فعالیت عضله دهان و زبان و کمک به دفع مواد سمی گروهی از عضلات بدن.
جلوگیری از رفلاکس. همچنین جلوگیری از بازگشت اسید معده به مری در حین پیادهروی.
کاهش احتمال خونریزی لثه و تشکیل پلاکهای دندانی.
کاهش پوسیدگی دندانها توسط آدامسهای حاوی زیلیتول یا سوربیتول. (اثر جویدن آدامسهای زیلیتول و فلوراید، حتی از محلولهای کلرهگزیدین و آمین فلوراید هم بهتر بوده، گرچه استفاده از مسواک و خمیردندان در جلوگیری از پوسیدگی دندان تأثیر بهتری دارد.
بهبود سلامت دهان و دندان در سالمندان ساکن خانههای سالمندان.
جلوگیری از اوتیت میانی (نوعی گوش درد) در افرادی که به دفعات آدامسهای حاوی زیلیتول را جویده باشند.
جالب است که مشتریان اصلی آدامس را جوانان تشکیل میدهند و خانمها بیشتر از آقایان آدامس میجوند. داستانهای زیادی در مورد آدامس و اختراع آن وجود دارد. مثلا گفته میشود که در سال ۱۹۹۳ باستانشناسان جسد مردی با قدمت ۹ هزار سال را کشف کردند که شواهد مربوط به جسد نشان میداد، او در حال جویدن مداوم نوعی ماده رزینی آغشته به عسل بوده که در اثر یک حادثه کشته شده است. مطالعات دقیقتر نشان داد که این فرد یک نوجوان بوده است.
چرا آدامس بد است؟
استفاده از برخی خمیردندانها و برخی آدامسها بیش از خرابی دندانها، موجب انتقال و حفظ باکتریهایی میشوند که عفونت ایجاد شده توسط آن باکتریها در بدن، نهایتاً موجب ایجاد یا تشدید بیماریهای قلبی میشود.
جویدن برخی آدامسها، موجب افت فشار خون، کاهش و افزایش ضربان قلب در بیماران قلبی شده و احتمال خطر را در آنان افزایش میدهد.
گاهی جویدن آدامسهای شیرین شده با برخی شیرینکنندهها موجب بروز واکنشهای حساسیتی در برخی افراد میشود. ضمناً جویدن آدامس در بعضی افراد حساس و مستعد، دستگاه گوارش را تحریک میکند. به علاوه تحقیقات دیگر، مؤید بالا رفتن احتمال خطر سرطان زبان در کسانی بود که آدامسهای با طعم دارچین، زیاد جویده بودند.
مصرف آدامسهای حاوی کافئین (ماده تسکین دهنده موجود در قهوه) ممکن است به قدری بر خواب افراد اثر کند که موجب بیخوابی آنان شود.
یونانیان باستان علاقه فراوانی به جویدن آدامس داشتهاند و سرخپوستان مایا هم مواد رزینی خاصی را میجویدند. اما فرمولاسیون مدرن آدامس همان طور که گفتیم از دهه ۱۸۶۰ آغاز شد. در آن سالها صمغ ازگیل آمریکایی وارد ایالات متحده شد و تلاشهایی توسط یک دندانپزشک به نام دکتر توماس آدامز که میخواست نوعی لاستیک جدید اختراع کند، به تولید آدامس منتهی شد!
آدامس راآهسته بجوید
اگرچه آدامس جویدن در مواقعی که دچار تنش و استرس هستید، میتواند در بهبود حال شما و تخفیف تنش موثر باشد، اما باید مراقب باشید که در این کار افراط و زیادهروی نکنید. متخصصان متذکر میشوند که وقتی شما تحت استرس و فشار روانی هستید، ممکن است با شدت و فشار آدامس بجوید که این کار میتواند آرواره شما را فرسوده کرده و تحلیل ببرد.
کوچه آدامسی
حتما شما هم از این کوچههایی که در دیوارش شمعهای زیادی فرو رفته دیدهاید.
در ایالت سیاتل آمریکا کوچهای هست که سرتاسر دیوارش با آدامسهای جویده شده پوشیده شده . این دیوار ۴/۶ متر ارتفاع و ۲۱ متر طول دارد .
مجله پردیس زندگی من
باز نشر اختصاصی: مجله اینترنتی Bartarinha.ir
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست