سه شنبه, ۱۸ دی, ۱۴۰۳ / 7 January, 2025
مجله ویستا

انتخابات در فرانسه و سوریه


انتخابات در فرانسه و سوریه

حدود دو هزار و ۳۰۰ نفر نامزد انتخابات شده بودند که از این تعداد ۲۳۰ نفر وارد پارلمان می شوند تمام این دو هزار و ۳۰۰ نفر خود عضو حزب بعث هستند و هیچ فرد مستقل یا وابسته به حزب دیگر میان آنها حضور ندارد

انتخابات پارلمانی سوریه به پایان رسید و حزب بعث که تنها حزب شرکت کننده در این انتخابات بود با اکثریت آرا وارد مجلس خلق شد. انتخابات سوریه نکات جالب توجه بسیاری دارد که ذکر تمام آنها در این نوشته نمی گنجد.

نخستین نکته به نامزدهای شرکت کننده در این انتخابات باز می گردد. حدود دو هزار و ۳۰۰ نفر نامزد انتخابات شده بودند که از این تعداد ۲۳۰ نفر وارد پارلمان می شوند.

تمام این دو هزار و ۳۰۰ نفر خود عضو حزب بعث هستند و هیچ فرد مستقل یا وابسته به حزب دیگر میان آنها حضور ندارد. حال اینکه تنها باید ۱۶۷ نفر از کل تعداد نمایندگان مجلس عضو حزب بعث باشند. نکته دوم اینکه تمام این نامزدهای بعثی باید صلاحیتشان به تایید دولت سوریه نیز برسد. یعنی خود حزب بعث به اعضای خود اطمینان ندارد و باید یکسری آزمون ها و گزینش ها را میان اعضای خود به عمل آورد. نکته دوم این است که در قانون اساسی سوریه قید شده که حزب بعث در هر شرایطی باید وارد پارلمان سوریه شود؛ یعنی حتی اگر میزان آرای این حزب صفر بود نیز حتما ۱۶۷ نماینده مورد نظر این حزب وارد پارلمان می شوند. نکته سوم اینکه دسته دیگری از کاندیداهای انتخاباتی که الزاما نباید عضو حزب بعث باشند و براساس قانون اساسی سوریه باید از طبقه کشاورزان و دهقانان انتخاب شوند، به تشخیص دولت سوریه باز هم از حزب بعث انتخاب می شوند.

یعنی اینکه یک نماینده می تواند نماینده دهقانان و کشاورزان باشد، اما براساس تشخیص دولت باید در حزب بعث نیز عضویت داشته باشند.

نکته دیگر در انتخابات اخیر این است که باید تمام نامزدهای واجد شرایط به تایید شخص رئیس جمهور یعنی دکتر بشاراسد می رسیدند وگرنه نمی توانستند وارد پارلمان شوند. اما در این میان اتفاق های دیگری نیز افتاده است مردم سوریه که انتخاباتشان با انتخابات ریاست جمهوری فرانسه همزمان شده بود، روند انتخابات فرانسه بیش از انتخابات سوریه بر ایشان اهمیت داشت. روزنامه نیویورک تایمز دوشنبه ۲۳ آوریل با چاپ گزارشی درباره انتخابات سوریه نوشت، بسیاری از مردم سوریه به جای اینکه انتخابات پارلمانی کشور خود را دنبال کنند، به دنبال نتایج انتخابات ریاست جمهوری فرانسه بودند. بسیاری از آنها می گفتند، بگذارید ببینیم دموکراسی در فرانسه چه مزه ای دارد.

اما نکته دیگر مشارکت مردم سوریه در انتخابات بود. با این حال دولتمردان سوری از روند انتخابات تمجید کرده و آن را پر شور توصیف کرده اند، اما در این میان هم یک تناقض بزرگ به چشم می خورد. در حالی که نخست وزیر سوریه خبر از حضور پرشور مردمی در این انتخابات می داد، یکی از وزیران کابینه اش به پای صندوق نیامدن مردم را حاصل دسیسه چینی آمریکا دانسته و آمریکا را به توطئه علیه دولت سوریه متهم کرد.

علی حکیم