چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
فرسودگی ناشی از گرما
گرمازدگی طیفی از بیماریهاست که میتواند چنان جزیی باشد که حتی پزشک نتواند تشخیص دهد یا آنقدر شدید باشد که زندگی فرد را در خطر قرار دهد. اثرات کوتاهمدت و گذرای گرما شامل ورم، گرفتگی عضلات یا ضایعات پوستی خارشدار میشود، اما همیشه گرما خوشخیم نیست. اثراتی که در این یادداشت به آن پرداخته میشود، اثراتی است که نیاز به بررسی فوری در بیمارستان دارد.
سنکوپ: در افرادی که با گرما برخورد میکنند، ممکن است دچار افت هوشیاری ناگهانی شوند. علت سنکوپ، گشادی عروق پوست و از دست رفتن آب و به دنبال آن افت فشار خون است. افراد مسن و افرادی که عادت به آب و هوای گرم ندارند، بیشتر مستعد هستند. افزون بر گرما، بیماریهای خطرناک بسیاری وجود دارد که میتواند منجر به سنکوپ شود. علت انتقال این افراد به اورژانس، علل جدیتری همچون مشکلات قلبی و سکته مغزی است.
برای درمان لازم است مصدوم از محیط گرم دور شود. سپس باید وی را در وضعیت خوابیده قرار داد تا خون به مغز و قلب برسد. اگر بیمار قادر به نوشیدن است، مایعات دارای آب و نمک به او بدهید. افرادی که توان نوشیدن ندارند بهتر است سرم نمکی برایشان تجویز شود.
خستگی یا فرسودگی گرمایی: این اختلال تنها احساس خستگی نیست. بیماران مبتلا به این شکل از گرمازدگی از سردرد، تهوع، استفراغ و گرفتگی عضلات شکایت دارند. دمای بدن این افراد افزایش یافته، اما از ۴۰ درجه نمیگذرد. سیستم عصبی آنها سالم است و هیچ تغییری در وضعیت هوشیاری و درک آنها دیده نمیشود.
در بررسی آزمایشگاهی این افراد غلظت خون (افزایش گلبولهای قرمز) و اختلال در املاح خونی دیده میشود.
این افراد را باید از محیط گرم دور کرد، استراحت برای آنها ضروری است. بر اساس وضعیت افراد میتوان برایشان مایعات خوراکی یا وریدی شروع کرد. اگر بیمار فشار خون پایینی دارد، باید بستری شده تا مایعات وریدی (سرم) دریافت کند. اغلب این مبتلایان اگر مشکل قلبی نداشته باشند و در بررسی آزمایشگاهی وضعیت آب و نمک خونشان خیلی به هم ریخته نباشد، قابل ترخیص هستند. اگر وضعیت ذهنی یا هوشیاری مصدوم دچار اختلال شد باید به تشخیصهای بدخیمتر فکر کرد. ممکن است تعدادی از مبتلایان بتدریج علائم درگیری مغز را نشان بدهند، بنابراین لازم است که آنها را در اورژانس برای چند ساعتی تحت نظر داشت. اگر پس از نیمساعت از شروع درمان وضعیت بیمار تغییر نکرد، لازم است اقدامات گستردهای برای کاهش دمای بدن به کمتر از ۳۹ درجه سانتیگراد آغاز شود. استفاده از پنکه یا آب روی بدن میتواند دمای بدن آنها را کاهش دهد. آب به کار رفته نباید سرد باشد، چرا که منجر به لرز بیمار میشود.
دکتر بهروز هاشمی
متخصص طب اورژانس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست