یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

چربی‌های دردسرساز


چربی‌های دردسرساز

در یک نگاه همه افراد به دریافت چربی در برنامه غذایی خود نیاز دارند. اما برای کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی - عروقی توصیه متخصصان علوم غذایی مصرف غذاها یا روغن‌هایی می‌باشد …

در یک نگاه همه افراد به دریافت چربی در برنامه غذایی خود نیاز دارند. اما برای کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی - عروقی توصیه متخصصان علوم غذایی مصرف غذاها یا روغن‌هایی می‌باشد که بیشتر حاوی اسیدهای چرب و غیراشباع در محدوده توصیه شده باشند.

مصرف غذاهایی که حاوی اسیدهای چرب اشباع و ترانس هستند، می‌تواند باعث افزایش کلسترول و تری‌گلیسیرید خون و به دنبال آن خطرات ناشی از آن گردد. به طور کلی کلسترول خون از دو منبع به دست می‌آید. یک منبع موقعی که محصولات حیوانی حاوی کلسترول مصرف می‌کنید. منبع دیگر آن که بدن از چربی‌های اشباع شده غذا، کلسترول می‌سازد.

کلسترول به خودی خود بد نیست؛ چرا که مصالح سازه‌ای برخی هورمون‌های جنسی مهم بدن می‌باشد و به جذب برخی ویتامین‌ها کمک می‌کند. لذا، به دلیل نقش مهم کلسترول در بدن، اگر شما از مصرف کلسترول به کلی هم صرف‌نظر کنید و چربی اشباع شده هم اصلا نخورید بدن تمام کلسترول مورد نیاز خود را در کبد می‌سازد. در حقیقت سه‌چهارم کلسترول بدن توسط کبد ساخته می‌شود که این مقدار هنگام فشارهای روانی و احساسی، بیشتر تولید می‌شود.

بنابراین علت اصلی بروز بیشتر بیماری‌های قلبی عروقی دریافت اضافی کلسترول و چربی اشباع‌شده‌ای است که از طریق غذاهای مضر وارد خون می‌شود.

مواد غذایی مضر

محصولات حیوانی نظیر: گوشت، فرآورده‌های پرچرب شیر (کره، خامه، پنیر)‌، فرآورده‌های جانبی دام (جگر، مغز)‌ و تخم‌مرغ همگی حاوی کلسترول و چربی‌های اشباع می‌باشند که به دلیل مواد مغذی نظیر: پروتئین، آهن، روی، کلسیم و ویتامین‌های گروه B بهتر است آنها را از رژیم غذایی حذف نکنیم بلکه از آنها در دفعات کمتر یا از انواع کم‌چرب یا بدون چرب آنها استفاده نماییم.

در کنار محصولات حیوانی، روغن‌های گیاهی نیز از این مقوله مستثنا نمی‌باشند. در میان روغن‌هایی که می‌توانند منجر به افزایش کلسترول خون گردند می‌توان به روغن نارگیل، روغن پالم، روغن نخل و کره کاکائو که بسیار در محصولات صنعتی نظیر:

ـ بیسکویت، پیراشکی، انواع شکلات‌های کاکائویی، دسرها و بستنی‌ها از آنها استفاده می‌شود اشاره کرد. این روغن‌ها اگرچه گیاهی هستند ولی حاوی چربی‌های اشباع شده زیادی هستند که باید در رژیم غذایی جهت کاهش سطح کلسترول خون کمتر از آنها استفاده نمود. البته در میان روغن‌های گیاهی، روغن‌هایی نظیر: ذرت، سویا، آفتابگردان، گلرنگ، زیتون، کنجد و کانولا از نظر چربی غیراشباع غنی بوده و فاقد کلسترول می‌باشند. از این روغن‌ها می‌توان در حد اعتدال در رژیم غذایی جهت تثبیت سطح کلسترول استفاده کرد. البته باید در نظر داشت در صورت هیدروژنه کردن روغن‌های گیاهی، روغن‌های جامد با اسید چرب اشباع بالا به دست می‌آید که اگرچه در مقایسه با روغن‌های مایع به مدت بیشتری قابل نگهداری هستند و حرارت را در هنگام سرخ شدن مواد غذایی بهتر تحمل می‌کنند ولی به دلیل داشتن اسیدهای چرب اشباع شده و نیز اسیدهای ترانس که در جریان جامد شدن تولید می‌شوند برای سلامت زیان‌آور بوده و منجر به افزایش کلسترول و تری‌گلیسرید خون می‌شوند.

توجه

اگرچه روغن‌های مایع از افزایش سطح کلسترول و فشار خون جلوگیری می‌کنند ولی باید در نظر داشت که همه آنها مقداری چربی اشباع در ترکیباتشان یافت می‌شود. لذا هر چقدر روغن بیشتر مصرف کنید چربی اشباع شده بیشتری خورده‌اید.

فاخره بهبهانی



همچنین مشاهده کنید