سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
۹۰ درصـدمـان درسـت مـسـواک نمـی زنـیـم
دندانپزشکان معتقدند که فرهنگ رعایت بهداشت دهان و دندان کشورهای در حال توسعه چندان رشد نکرده و آمارها بیانگر این است که پوسیدگی دندان کودکان این کشورها ۳ برابر بیشتر از استانداردهای جهانی است....
طبق برآورد کارشناسان سازمان بهداشت جهانی، ۵ میلیارد نفر در سراسر جهان مبتلا به پوسیدگی دندان هستند، پوسیدگی دندان و بیماریهای لثه یک معضل عمده بهداشتی در کشورهای صنعتی است و در کشورهای در حال توسعه نیز تهدیدی روزافزون به حساب میآید.
دکتر کاترین لی گیلز کاموس از برنامه بهداشت دهان و دندان سازمان بهداشت جهانی در این رابطه میگوید: «برخی تصور میکنند که مشکل پوسیدگی دندان در جوامع پیشرفته برطرف شده است، در حالی که ۶۰ تا ۹۰ درصد دانشآموزان و اغلب بزرگسالان از آن رنج میبرند.» اما از طرفی گزارش تازه سازمان بهداشت جهانی برآورد میکند که معالجه بیماریهای دهان در مجموع ۱۰ درصد کل هزینههای بهداشتی کشورهای صنعتی را تشکیل میدهد و میافزاید که تقبل چنین هزینهای برای برخی از کشورهای در حال توسعه ممکن نیست.
متاسفانه خانوادهها و بهخصوص کودکان ایرانی نیز از این قاعده مستثنا نیستند و در حال حاضر سلامت دندانهای کودکان ایرانی در مقایسه با استانداردهای جهانی بهداشت از وضعیت مطلوب و مناسبی برخوردار نیست. براساس آمار وزارت بهداشت، ۵۰ درصد کودکان ۱۲-۶ ساله دستکم ۲-۱ دندان پوسیده دارند و هر کودک ۱۲ ساله ۲ دندان خراب و پوسیده دارد و برخی از آنها ۲-۱ دندان پر شده یا کشیده شده دارند و تنها ۲۰ درصد کودکان از دندانهای سالم برخوردارند. متاسفانه این آمار تنها محدود به کودکان نیست، بلکه بزرگسالان نیز در کشور ما وضعیت نامناسبی در بحث سلامت دهان و دندان دارند، به طوری که ۹۵ درصد افراد بالاتر از ۱۲ سال دستکم ۲ دندان پرشده، پوسیده یا کشیده شده دارند. با این وجود بیشتر کارشناسان نهادینهنشدن فرهنگ مسواکزدن، هزینههای بالای دندانپزشکی و مشمول بیمهنبودن خدمات دندانپزشکی عمدهترین دلیل پوسیدگی و خرابی دندانها اعلام میکنند.
دکتر علی یزدانی، رییس انجمن دندانپزشکان، با تاکید بر اینکه سلامت دهان و دندان هنوز در فرهنگ ایرانیان جایگاه مناسب خود را نیافته، به جای خالی فرهنگسازی در جامعه ما اشاره میکند و درباره توجه به سلامت دندانها و لثه میگوید: «به جرات میتوانم بگویم که ۹۰ درصد افراد جامعه ما روش صحیح مسواکزدن را نمیدانند و ما در مطب مشاهده میکنیم که وقتی به این افراد روش صحیح مسواکزدن را آموزش میدهیم چه جهش بزرگی در سلامت لثه و دندان آنها رخ میدهد.» بنا به گفته عضو هیات علمی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران بررسیهایی که درباره دلایل پوسیدگی دندان در کودکان انجام گرفته نشان میدهد که ۵۰ درصد کودکان مدرسهای مسواک نمیزنند و مسواکزدن ۴۰ درصد آنها از کیفیت مطلوبی برخوردار نیست. بنابراین باید در گام اول به فرهنگسازی در مورد اهمیت مسواک و شیوه صحیح مسواکزدن پرداخت. آنچه مهم است این است که کودکان بهطور معمول در مقابل مسواکزدن موضعگیری میکنند، اما دندانپزشکان به والدین توصیه میکنند که دنبال راههای جذابی برای تشویق کودکان به مسواکزدن باشند و بهتر است که کودک احساس کند مسواکزدن یک سرگرمی جالب است، نه اجبار!
این کاری است که (با تاییدیه فدراسیون بینالمللی دندانپزشکی FDI)خمیردندان سیگنال عهدهدار انجام آن در ایران شده است و در آن پدران، مادران و فرزندانشان را مخاطب قرار داده است. در این برنامه، این برند که مخصوص خانوادههاست با ایجاد سرگرمی، کودکان ۶ و ۷ ساله ایرانی را به ۲ بار مسواکزدن با خمیردندان حاوی فلوراید در روز و شب تشویق میکند و هدف خود را از این کار، فرهنگسازی برای جا انداختن مسواکزدن در میان کودکان ایرانی اعلام کرده است. جالب است بدانید مادرانی که کودکانشان در این طرح شرکت کردهاند، معتقدند این کار تاثیر شگفتآوری در روحیه کودکشان برای مسواکزدن داشته و آنها را شدیدا به این کار علاقهمند کرده است.
رپرتاژ آگهی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست