جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

احساسات رنگارنگ


احساسات رنگارنگ

درست مثل مرگ و مالیات، هیچ کس نمی تواند از دست رنگ ها فرار کند! ما در دنیایی رنگارنگ زندگی می کنیم. خیلی ها زمانی که می خواهند دیوارهای خانه را رنگ بزنند یا برای خانه مبلمان یا وسایل …

درست مثل مرگ و مالیات، هیچ کس نمی تواند از دست رنگ ها فرار کند! ما در دنیایی رنگارنگ زندگی می کنیم. خیلی ها زمانی که می خواهند دیوارهای خانه را رنگ بزنند یا برای خانه مبلمان یا وسایل دیگری بخرند، مطابق سلیقه خود رنگ خاصی را انتخاب می کنند، ولی خاصیت رنگ ها فقط زیباتر کردن محیط نیست بلکه هر کدام از آنها تأثیر خاصی بر ذهن افراد می گذارد. براساس تأثیر رنگ ها، شاخه علمی به نام روانشناسی رنگ به وجود آمده است که به افراد توصیه می کند رنگ ها را براساس خواص شان در موقعیت های مختلف به کار ببرند. البته اثر رنگ ها بر همه افراد یکسان نیست. مثلاً اگر در گذشته زمانی که در یک اقیانوس آبی و زیبا مشغول شنا کردن بودید کوسه ای به شما حمله کرده باشد، خیلی طبیعی است که از رنگ آبی که یکی از محبوب ترین رنگ ها است متنفر باشید! یا ممکن است یک دختربچه هشت ساله زمانی بیشترین احساس رضایت و خوشحالی را داشته باشد که تمام لباس ها، اسباب بازی ها و در و دیوار اتاقش به رنگ صورتی باشند.

هر چند فرهنگ، مذهب، تاریخ، جنسیت و سن افراد می تواند اثر رنگ ها را تا حدودی تغییر دهد، ولی در برخی از موارد اثر رنگ ها روی ذهن افراد مختلف یکسان است. با شناخت بیشتر رنگ ها، می توانیم از آنها بهترین استفاده را ببریم.

سیاه ـ سیاه بیشتر از آن که رنگ عزا باشد، رنگ قدرت است. به عنوان مثال اگر مدیری بخواهد در محیط کار اقتدار خود را به زیردستان خود نشان دهد، بهتر است از این رنگ در لباس های خود استفاده کند. همچنین لباس های سیاه رنگ، افراد را لاغرتر نشان می دهند.

سفید ـ سفید رنگ معصومیت و پاکی است. این رنگ قابلیت منعکس کردن نور را دارد و اگر دیوارهای خانه به این رنگ باشد، فضا روشن تر و بزرگتر به نظر می آید. سفید رنگ پاکیزگی است، به همین علت پزشکان و پرستاران سفید می پوشند.

قرمز ـ قرمز محرک احساسات شدید است. این رنگ می تواند ضربان قلب و سرعت تنفس را افزایش دهد. لباس قرمز برای افرادی که شغل آنها مذاکره و گفت وگو با افراد دیگر است چندان مناسب نیست. از آن جا که این رنگ بشدت توجه افراد را به خود جلب می کند می توانید وسایلی از خانه را که می خواهید بیشتر به چشم بیاید قرمز انتخاب کنید. از نظر کارشناسان طراحی داخلی، قرمز رنگ مناسبی برای مبلمان منزل است زیرا هر مهمانی را که وارد خانه شود، بسرعت به طرف خود هدایت می کند!

آبی ـ آبی رنگ آرامش است. این رنگ موجب می شود مواد شیمیایی ای که آرامش بخش هستند در بدن ترشح شود، به همین علت آبی رنگ بسیار مناسبی برای اتاق خواب است. از طرف دیگر این رنگ موجب بالاتر رفتن سطح تمرکز و بهره وری افراد می شود، بنابراین بهتر است در محیط های اداری از این رنگ استفاده شود. پوشیدن لباس آبی موجب می شود که فرد قابل اعتمادی به نظر بیایید پس هر وقت برای مصاحبه های استخدامی می روید، لباس های آبی بپوشید. اگر می خواهید رژیم بگیرید بهتر است در بشقاب های آبی غذا بخورید زیرا این رنگ اشتها را کور می کند! در طبیعت هیچ ماده خوراکی وجود ندارد که آبی باشد. رنگ آبی معمولاً مواد خوراکی سمی را در ذهن ما تداعی می کند. آیا تا به حال رستورانی را دیده اید که به در و دیوارش رنگ آبی زده باشد

سبز ـ سبز بعد از آبی آرامش بخش ترین رنگ محسوب می شود. این رنگ چشم ها را خسته نمی کند و از آن جا که رنگ طبیعت است به افراد احساس نشاط و سرزندگی می دهد. این رنگ برای اتاق های انتظار بسیار مناسب است.

زرد ـ اگر می خواهید از صبح تا شب مرتباً صدای گریه و جیغ و داد فرزندانتان را بشنوید به دیوار اتاق شان رنگ زرد بزنید! این رنگ درخشان و زیبا اگر زیاد در محیط به کار رود نه تنها چشم را خسته می کند، بلکه حسابی روی اعصاب افرادی که در آن محیط هستند راه می رود!

تحقیقات نشان داده اند افراد در اتاق های زردرنگ خیلی زودتر از کوره درمی روند، اما استفاده کم از آن موجب جلب توجه و بالا رفتن سطح خلاقیت می شود. همچنین اگر می خواهید اشتهایتان باز شود در بشقاب زرد و نارنجی غذا بخورید زیرا این رنگ ها موجب هضم بهتر غذا می شوند.

صورتی ـ این رنگ نیز آرام بخش است و هیجانات ناگهانی و شدید مانند خشم را به خوبی کنترل می کند. معمولاً از این رنگ در ورزشگاه ها یا رختکن استفاده نمی شود زیرا تمام احساس هیجان و میل به رقابت و انرژی را از بین می برد.

نارنجی ـ این رنگ اگرچه انرژی و حرارت قرمز را دارد و می تواند احساسات را تحریک کند ولی در فرد احساس بی قراری ایجاد نمی کند. نارنجی یک انرژی دهنده آرام و دوست داشتنی است.

[نجمه افضلی ]



همچنین مشاهده کنید