سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

كهكشانی از ماده تاریك


كیهان شناسی
اخترشناسان بنیاد ملی علوم و دانشگاه كاردیف انگلستان در جلسه اخیر انجمن اخترشناسی آمریكا شواهد تازه ای در مورد ابر اسرارآمیز هیدروژنی موسوم به VIRGOHI۲۱ ارائه دادند. …

كیهان شناسی

اخترشناسان بنیاد ملی علوم و دانشگاه كاردیف انگلستان در جلسه اخیر انجمن اخترشناسی آمریكا شواهد تازه ای در مورد ابر اسرارآمیز هیدروژنی موسوم به VIRGOHI۲۱ ارائه دادند. شواهد عنوان می كنند این ابر كه در خوشه سنبله (Virgo) و در فاصله ۵۰ میلیون سال نوری از زمین قرار دارد یك كهكشان تاریك است كه نور ستاره ای منتشر نمی كند. آنها بر این باورند كه این كهكشان تاریك فاقد ستاره است و مقدار كمی هیدروژن خنثی در خود دارد كه امواج رادیویی منتشر می كند. نتایج رصدهای این اخترشناسان نه تنها به وجود یك كهكشان تاریك اشاره دارد بلكه راز طولانی همسایه آن كه به طور عجیبی كشیده شده است را توضیح می دهد.

رصدهای جدید كه با استفاده از رادیوتلسكوپ سنتز وستربورك در هلند انجام شد نشان می دهند كه گاز هیدروژن موجود درIRGOHI۲۱ در حال چرخش است كه بیانگر وجود یك كهكشان تاریك با جرمی بیش از ده میلیارد برابر جرم خورشید است كه فقط یك درصد از این جرم هیدروژن و بقیه آن ماده تاریك است. اما این نتایج تمامی اطلاعات آشكار شده در مورد این ابر نیست. ممكن است این نتایج معمای قدیمی در مورد یك كهكشان نزدیك دیگر را حل كند. كهكشانNGC۴۲۵۴ با داشتن یك بازوی دوار كه بزرگتر از بقیه بازوها است یك كهكشان مارپیچ نامتقارن است. این ناهمسانی معمولاً در نتیجه تاثیر یك كهكشان مجاور است كه تا به حال كشف نشده بود. این گروه از اخترشناسان بر این باورند كهVIRGOHI۲۱ عامل این نامتقارنی است.

كهكشان تاریك با جدا كردن گاز از NGC۴۲۵۴ یك ارتباط موقت بین هر دو كهكشان ایجاد می كند و باعث كشیده شدن بازوی كهكشان مارپیچی می شود. با ادامه حركت VIRGOH۱، هر دو كهكشان از هم جدا شده و بازوی غیر عادی NGC۴۲۵۴ به حالت اولیه بازمی گردد.

این گروه از اخترشناسان می گویند كه VIRGOHI۲۱ یك كهكشان تاریك است. آنها امیدوارند كه با استفاده از ابزار جدید ALFA در رصدخانه Arecibo تعداد بیشتری از این كهكشان ها را كشف كنند.