شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

تاثیرروانی آلودگی صوتی درشهرها


تاثیرروانی آلودگی صوتی درشهرها

در جهان کنونی که سرعت حرف اول را می زند, توسعه فناوری , مبنای پیشرفت صنایع و نقل و انتقالات است با وجود وسایل نقلیه موتوری , سرعت رسیدگی به امور افزایش یافته و مردم سریعتر به مقاصد خود می رسند بنزین جایگزین زغال سنگ شده و صرف نظر از بحث اقتصادی درباره قیمت آن براحتی قابل دسترس است

در جهان کنونی که سرعت حرف اول را می زند، توسعه فناوری ، مبنای پیشرفت صنایع و نقل و انتقالات است . با وجود وسایل نقلیه موتوری ، سرعت رسیدگی به امور افزایش یافته و مردم سریعتر به مقاصد خود می رسند. بنزین جایگزین زغال سنگ شده و صرف نظر از بحث اقتصادی درباره قیمت آن براحتی قابل دسترس است . همه شما از تاثیرات هوای آلوده ناشی از سوخت بنزین آگاه هستید و می دانید که مواد حاصل از این گونه سوختها با تنفس وارد بدن شده و با ورود به ریه و جریان خون مشکلاتی را در جسم ما ایجاد می کند؛ اما ما در این مقاله قصد داریم به آلودگی صوتی محیط و سر و صدای ناشی از کثرت خودروها و ترافیک بپردازیم که نظر شما را به آن جلب می کنیم .

قدرت شنوایی یکی از موهبت های الهی است که با توسعه فناوری به آن آسیب هایی زده ایم حتما می پرسید چرا و چگونه ؟ افرادی که در شهرهای بزرگ زندگی می کنند، وقتی در تعطیلات و آخر هفته به خارج از شهر پناه می برند، منظور ما را متوجه می شوند. در خیابان ها بر اثر عبور و مرور زیاد خودروها سر و صداهایی ایجاد می شوند که بخشی از آنها نامحسوس و بخشی محسوس و قابل توجه هستند. سر و صدا می تواند در ارتباطات کلامی افراد اختلال ایجاد کند.

تحقیقات دانشمندان نشان داده که در محیطهای اجتماعی عادی افراد از فاصله ۲تا ۴متری با یکدیگر صحبت می کنند. در چنین شرایطی ، صدای زمینه نباید بیشتر از ۵۵تا ۶۰دسی بل باشد. در محیطهای تفریحی و زمین بازی افراد از فاصله ۵تا ۱۰متری با یکدیگر صحبت کرده و در چنین شرایطی صدای زمینه نباید بیشتر از ۴۵تا ۵۵باشد. برای درک صحبت های طرف مقابل همیشه باید صدای گفتگو بالاتر ازصدای زمینه محیط باشد و منظور از صداهای گفتگو نیز محاوره ، صحبت کردن با تلفن یا سخنرانی در یک اجتماع است . به همین منظور افراد سعی می کنند در محیطهای شلوغ و پر سر و صدا، بلندتر صحبت کنند و در فضای خیابان ها صدای زمینه به بلندی ۷۸دسی بل است . حالا خودتان تصور کنید که در چنین شرایطی ، افراد باید چقدر بلند صحبت کنند.

از طرف دیگر، ایجاد صدای بلند پیامدهای روحی و روانی زیادی به دنبال دارد که چند مورد از آنها عبارتند از:

عوارض جسمی آلودگی صوتی برای بلندتر صحبت کردن به ماهیچه ها فشار بیشتری وارد می شود. وقتی افراد فشار بیشتری به خود وارد می کنند تا بلندتر صحبت کنند، ضربان قلب افزایش می یابد. با تغییر در ضربان قلب ، رگهای خونی تحت تاثیر واقع شده و در بیشتر موارد رنگ پوست تغییر می کند. وقتی چنین مسائلی ایجاد شد، سلولهای عصبی تحت تاثیر واقع شده و واکنش نشان می دهند. ظرفیت روحی و تحمل افراد کاهش یافته و بسرعت برافروخته ، عصبانی و کم تحمل می شوند. با کوچکترین مساله ای با یکدیگر درگیر شده و به روابط سالم اجتماعی خدشه وارد می شود. بر طرز فکر و تلقی افراد تاثیر گذاشته و موجب سوئتفاهم در ارتباطات کلامی می شود.

سروصدا به طور کلی آزاردهنده است و زمانی که افراد در محیطهای پرسروصدا قرار گیرند، ترجیح می دهند که صدا را کاهش داده و در صورت امکان آن محل را ترک کنند. از طرف دیگر برخی افراد (بویژه جوانان) به صداهای بلند علاقه دارند و هیچ درجه مشخصی در میزان آزار دهنده یا مطلوب بودن صداها وجود ندارد. برای مثال ، عده ای ترجیح می دهند موسیقی را با صدای بلند گوش دهند و عده ای با صدای کم ؛ البته موارد دیگری نیز از جمله تکرار صداها و مدت زمانی که طول می کشد نیز در واکنش افراد نقش دارد؛ اما به طور کلی افرادی که در معرض صداهای بلند قرار دارند ، از لحاظ روحی آسیب پذیرتر و عصبی تر از افرادی هستند که در محیطهای آرام زندگی می کنند و به همین دلیل است که روستاییان و افرادی که در حاشیه شهرها زندگی می کنند ، آرامش بیشتری دارند.

حال با توجه به این که ما صرفا پاره ای از تاثیرات آسیبهای آلودگی صوتی بر بدن را ذکر کردیم ، خودتان حدس بزنید که این مشکلات به همراه عوارض ناشی از منواکسیدکربن ، دی اکسید کربن و گازهای سمی دیگری که از لوله اگزوز خودروها خارج شده و موجب سردرد، سرگیجه ، خستگی و مسائل دیگر می شوند ، چقدر به روابط سالم اجتماعی لطمه وارد می کنند.



همچنین مشاهده کنید