جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

آیا بحران اروپا به سود آمریکا است؟


آیا بحران اروپا به سود آمریکا است؟

خلاصه بحث آنها این است که بحران اروپا با مهار نرخ‌های بهره در آمریکا و پایین نگاه داشتن قیمت نفت، بیش از آن که برای بهبود اقتصاد آمریکا مضر باشد، به آن کمک می‌کند. با این وجود …

خلاصه بحث آنها این است که بحران اروپا با مهار نرخ‌های بهره در آمریکا و پایین نگاه داشتن قیمت نفت، بیش از آن که برای بهبود اقتصاد آمریکا مضر باشد، به آن کمک می‌کند. با این وجود انتظار داریم که در این میان روی دیگر سکه جریان ورود سرمایه به آمریکا که همانا افزایش عدم‌تراز بیرونی است، ظاهر شود. مسلما این امر تعدیل نهایی را دوباره به زمانی در آینده منتقل می‌سازد.

آیا این گفته واقعا صحت دارد؟ بسیار بعید است که نرخ‌های بهره به رقمی کمتر از مقدار کنونی خود کاهش یابند. در حال حاضر این نرخ‌های بهره دقیقا در سطحی هستند که حتی اگر هیچ بحرانی در اروپا وجود نداشت، باز هم در همین سطح اندک قرار می‌گرفتند. ممکن است شرایط موجود در اروپا، فدرال رزرو را اندکی به شروع اقدامات سختگیرانه بی‌میل‌تر کند، اما این مساله هیچ تفاوتی را در دنیای واقعی به بار نخواهد آورد. به عقیده من، تاثیر وقایع اروپا بر اقتصاد آمریکا همانند تاثیر قیمت نفت، حاشیه‌ای است و به دلیل تقاضای اساسا ضعیف از جانب اروپا اهمیتی صرفا ثانویه دارد. مهم‌تر از همه اینکه ارزش حق خرید نهفته در قیمت نفت – یعنی اینکه ممکن است بتوان هم‌اکنون اقدام به خرید کرد و سپس در آینده با مقداری سود دست به فروش زد– کاهش یافته است، زیرا چشم‌انداز‌های افزایش شدید قیمت نفت از میان رفته‌اند. به بیان دیگر کاهش قیمت نفت مساله‌ای است مالی، نه بنیادی. این چیزی است که کماکان به رشد آمریکا کمک می‌کند. قیمت نفت به هر حال قیمت نفت است، اما به عقیده من ارتباط با اروپا تاثیری درجه دوم بر اقتصاد آمریکا می‌گذارد.

نکته آخر این است که اگر بحران اروپا در نهایت، رفتاری را که آمریکا مجبور است در قبال کسری‌های دوگانه خود در پیش گیرد، واقعا به تاخیر انداخته و بنابراین بر وخامت اوضاع بیفزاید، از آینده بدی برای نرخ‌های بهره خبر می‌دهد و احتمالا شیب تند منحنی بازدهی را برای مدت زمانی قابل پیش‌بینی حفظ خواهد کرد. چنان چه نقدینگی دنیا بار دیگر به آمریکا سرازیر شود، به رونق کوتاه مدت مطلوبی در این سوی اقیانوس اطلس منجر خواهد شد، اما این شرایط به هیچ وجه امکان دوام ندارد و چنان‌چه وضعیت فوق صرفا احتمال بروز بهبودی دبلیو شکل را زیاد کند، حتی مطمئن نیستم که بتوان آن را اتفاق مثبتی قلمداد کرد.

مترجم: محسن رنجبر



همچنین مشاهده کنید