پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
فوت و فن های نشستن بر صندلی مدیریت خانواده
همه خرت و پرتها را میریزند وسط تا چیزهای به درد بخور را جدا و چیزهای اضافه را رد کنند، ببخشند یا دور بریزند.زن میگوید: این کتابها اضافه است. آقا میگوید: نه اینها را لازم دارم.
مرد میگوید: این لباسها اضافه است.زن میگوید: نه اینها را لازم دارم.
او میگوید و این میگوید و دست آخر خیلی چیزها همانطور که بود، میماند.
لیست خریدی که زن مینویسد با تغییرات زیادی توسط مرد اجرا و درخواستهایی که مرد دارد با تعلل زیادی از سوی زن مواجه میشود. بچهها هم این میان ساز خود را میزنند.
اما این سوال باقی میماند که این خانه را چه کسی مدیریت میکند. مدیریت خانواده فقط مختص مدیر است یا همه در آن نقش دارند؟
در واقع مدیریت خانه، کاری تمام وقت است که همه خانواده باید به آن توجه کنند.
مدیریت خانواده کاری مستمر است که از والدین به خانواده و فرزندان تسری پیدا می کند.
● خانه را چگونه مدیریت کنیم
مرجان شریفی، مشاور خانواده اعتقاد دارد یک خانواده پیش از هر چیز باید برای زندگی خود اهداف بلند مدت، کوتاه مدت و میان مدت تعیین کند. اهدافی که منافع خانواده و هریک از افراد آن را به تنهایی در بر بگیرد. مثلا خرید یک زمین برای سرمایهگذاری آینده تمام خانواده ، ادامه تحصیل پدر خانواده، کلاسهای آموزشی مادر خانواده و پیشبینی تحصیلات تکمیلی فرزندان برنامهریزیهایی است که در خانواده ممکن است صورت گیرد. وی میافزاید:
در نظر گرفتن ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در برنامهها ضروری است.
از نکات دیگر مدیریت خانواده این است که به هر یک از افراد خانواده به اندازه توان او مسوولیت واگذار شود و هر عضو خانواده به تناسب بودجه و نیاز خود از امکانات استفاده کند.
● مدیریت آشپزخانه
یک بانو یا آقای آشپز تنها کاری که میکند مدیریت پخت و پز نیست. نادره که یک بانوی خانه دار است و مدیریت آشپزخانه را به بهترین نحو اجرا میکند، میگوید: من لیست غذاهایی که میتوانیم بخوریم را تهیه و طبق آن برآورد میکنم که طی سال چه مقدار موادنیاز داریم، مثل برنج و حبوبات. بعد برآورد میشود که چه مقدار مواد را ماهانه باید بخریم. این مواد شامل روغن، قند و شکر و... است و در آخر موادی که روزانه باید تهیه شود، مثل میوهها و ترهبار.
به این ترتیب برآورد اینکه طی هر ماه و سال به طور متوسط چقدر هزینه میشود، کار راحتی است و ضمنا هنگام خرید یا موقع تصمیمگیری برای پخت غذا بلاتکلیف نیستم.
وی میافزاید: مدیریت غذا شامل نوع غذایی است که هر فرد به لحاظ کمبودها یا بیماریهایی که دارد، باید بخورد.
این بانوی خانهدار که تحصیلاتش در زمینه تغذیه است، میگوید: ساعت شیر خوردن، چای خوردن و مصرف ریزمغذیها را طوری تعیین میکنم که سبب دفع یکدیگر نشود و در کنار مدیریت غذا، مدیریت داروی افراد خانواده را هم به عهده دارم.
● سلسله مراتب
نادر تقوی، کارمند یک اداره دولتی است. این پدر ۴۰ ساله معتقد است سلسله مراتب را فقط برای اداره نگذاشتهاند. در واقع سلسله مراتب از خانواده به اداره تسری پیدا کرده است.
احترام به بزرگترها و حرف شنوی از مو سفیدهای خانواده به نوعی همین سلسله مراتب است. اینکه بچهها اول از پدر حساب ببرند و بعد از مادر و مادر خانواده نیز از پدر حرف شنوی داشته باشد و با آگاهی او امور را انجام دهد نیز به نوعی سلسله مراتب را نشان میدهد که اگر نباشد نظام خانواده به هم میریزد. همچنین بزرگترها نیز باید نقش خود را بپذیرند و کوچکترها را تحت توجه و حمایت خود قرار دهند.
این احترام به مقام و جایگاه است که زمینهساز تقسیم عادلانه کارها میان افراد خانواده میشود در غیر این صورت بچههای بزرگتر میخواهند به بچههای کوچکتر زور بگویند و عدالتی در بین نخواهد بود. کمکم بچهها به هرکس حتی والدین زور خواهند گفت و این نهایت هرج و مرج است که متاسفانه در برخی خانوادهها دیده میشود.
در خانوادهای که هر یک از افراد وظیفه خود را میدانند، والدین آموزش فرزندان برای انجام بهتر کارها را فراموش نمیکنند. آنها به بهانه این که کودک بلد نیست، مسوولیت او را به عهده نمیگیرند.
● شیوههای نوین
طی ۲ قرن گذشته علاوه بر شیوه مدیریت سنتی، شیوه مدیریت مشارکتی نیز مورد استفاده قرار گرفته که نتایج خوبی داشته است.
وجود قوانین برای ایجاد انضباط در جوامع و گروههای انسانی لازم است. ولی در خانوادههایی که قوانین بدون مشارکت اتخاذ می شود، همیشه اعضا این قوانین را تحمیلی تلقی میکنند. اگر مردم و گروهها در وضع قوانین دخالت داشته باشند، آن را بهتر درک کرده و با انگیزه قویتری در اجرای آن می کوشند و با دیده احترام به آن می نگرند.
در خانوادههای جدید، کودکان و نوجوانان حکم انسان صاحب عقل و احساس را دارند. وقتی به افراد خانواده این فرصت داده شود که در تدوین قوانین و خط مشی خانواده مشارکت داشته باشند، آنان احساس بهتری نسبت به خود خواهند داشت.
به منظور اجرای یک روش مدیریت مشارکتی، لازم است خانوادهها به صورت مرتب جلسات خانوادگی داشته باشند.
در این جلسات حرفها و درددلها مطرح و کارهای خانه تقسیم میشود.
شکایات بررسی، اختلافها روشن و راههای جدید برای رفع مشکلات کشف میشود و مقررات جدید وضع میگردد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست