چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

خونریزی، اولین نشانه‌ بیماری‌ لثه‌ است


خونریزی، اولین نشانه‌ بیماری‌ لثه‌ است

بیماری‌‌های لثه بی‌سروصدا و به آرامی پیشرفت می‌کنند و چون دردی ندارند، بیشتر افراد متوجه آن نمی‌شوند و تا کار از کار نگذرد، به دندان‌پزشک مراجعه نمی‌‌کنند، در حالی‌که در …

بیماری‌‌های لثه بی‌سروصدا و به آرامی پیشرفت می‌کنند و چون دردی ندارند، بیشتر افراد متوجه آن نمی‌شوند و تا کار از کار نگذرد، به دندان‌پزشک مراجعه نمی‌‌کنند، در حالی‌که در سنین ۶۰-۵۰ سالگی، حدود ۷۰ درصد افراد به نوعی از بیماری‌های لثه‌ مبتلا هستند...

شایع‌ترین بیماری لثه‌ای، «التهاب لثه» است که با خونریزی از لثه آشکار می‌‌شود. خونریزی لثه در بسیاری از بیمارانی که به مطب دندان‌پزشکی مراجعه می‌کنند، شایع است.

خونریزی، یکی از اولین نشانه‌های بیماری‌های لثه‌ است و می‌‌تواند به‌صورت خودبه‌خود یا هنگام مسواک‌زدن یا حتی گاز زدن یک سیب اتفاق بیفتد. تغییر رنگ لثه و بوی بد دهان هم از دیگر علایم بیماری‌های لثه‌ هستند. کافی است جلوی آینه بروید و نگاهی به رنگ لثه‌هایتان بیندازید. رنگ لثه سالم، صورتی صدفی است. در شروع بیماری‌های لثه‌ای، رنگ لثه قرمز به‌‌نظر می‌رسد و سپس خاکستری متمایل به سفید و مات می‌شود.

لثه‌ طبیعی نباید تحلیل رفته باشد و به حالت هلالی (دالبوری) به دندان متصل باشد. تورم و تغییر قوام لثه‌ها نیز علایمی هشداردهنده هستند که باید افراد را به فکر رسیدگی به وضعیت لثه‌هایشان بیندازند. بیماری‌های لثه‌ منشأ عفونی دارند، یعنی مجموعه‌ای از میکروب‌ها می‌‌توانند لثه‌ها را بیمار کنند. شاید این میکروب‌ها در حالت عادی در دهان همه ما وجود داشته‌باشند ولی وقتی تعدادشان از میزان مشخصی‌ بالاتر رفت، قدرت تخریب لثه و بافت‌های نگهدارنده دندان را پیدا می‌کنند و بیماری‌های لثه‌ای آغاز می‌‌شوند.

باید با مسواک‌زدن و نخ‌کشیدن منظم، تعداد میکروب‌های بیماری‌زا برای لثه و بافت‌های نگه‌دارنده دندان را پایین نگه‌ داشت.

توصیه ما این است که نه فقط به متخصص لثه، بلکه هر ۶ ماه یک‌بار به دندان‌پزشک عمومی مراجعه کنید تا از سلامت دندان‌ها و لثه‌ها مطمئن شوید.

در بسیاری موارد التهاب لثه ناشی از وجود جرم را که منجر به خونریزی از لثه‌ها یا تحلیل آن شده است، می‌‌توان در مطب یک دندان‌پزشک عمومی با جرم‌گیری درمان کرد و لثه‌ها پس از چند هفته به حالت طبیعی خود بازمی‌گردند. ولی اگر بیماری لثه در مراحل پیشرفته و به درمان‌های پیچیده‌تری مثل پیوند لثه، جراحی‌های وسیع در لثه‌ها و... نیاز باشد، دندان‌پزشک عمومی، بیمار را به یک متخصص لثه ‌ارجاع می‌‌دهد تا اقدام‌های درمانی مناسب انجام شود. سلامت دهان و دندان در گروی لثه‌ها و بافت‌های نگه‌دارنده دندان سالم است. متخصصان لثه به بیماران کمک می‌‌کنند از بیماری‌های لثه و بافت‌های نگه‌دارنده دندان پیشگیری و بیماری‌های این بافت‌ها را درمان ‌‌کنند. جرم‌گیری زیر لثه، جرم‌گیری بالای لثه، پیوند لثه، جراحی‌های لثه، محکم‌کردن دندان‌هایی که اندکی لقی دارند، تقسیم دندان‌هایی که دچار مشکلاتی شده‌اند به چند بخش و استفاده از آنها پس از روکش، به‌ عنوان واحدهایی مستقل، کارگذاشتن ایمپلنت‌های دندانی به جای دندان‌های از‌دست‌رفته و... از جمله درمان‌هایی است که متخصصان لثه برای بیماران انجام می‌‌دهند.

دکتر امیررضا رکن

متخصص بیماری‌های لثه

استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی