پنجشنبه, ۳ خرداد, ۱۴۰۳ / 23 May, 2024
مجله ویستا

بلعیدن غذا سالمندان را چاق می کند


بلعیدن غذا سالمندان را چاق می کند

بلعیدن غذا بدون جویدن کافی منجر به چاقی و مشکلات گوارشی در سالمندان می شود و افرادی که اصلا امکان جویدن ندارند باید غذا را با قاشق و چنگال تا حد امکان نرم و خرد و سپس مصرف کنند.
دوران …

بلعیدن غذا بدون جویدن کافی منجر به چاقی و مشکلات گوارشی در سالمندان می شود و افرادی که اصلا امکان جویدن ندارند باید غذا را با قاشق و چنگال تا حد امکان نرم و خرد و سپس مصرف کنند.

دوران سالمندی حساس ترین دوره زندگی هر انسانی محسوب می شود و سالمندان نیز جزء گروه های آسیب پذیر جامعه طبقه بندی می شوند. در دوران سالمندی باید به نکاتی از قبیل فعالیت بدنی، بیماری های شایع، داروهای مصرف وتغذیه توجه کرد زیرا افراد سالمند بیشتر در معرض سوء تغذیه، سرطان ها، سکته ها و بیماری های مزمن قراردارند. مشکلات قلبی، عروقی و فشار خون در دوران سالمندی به خصوص در زنان یائسه شایع است و نداشتن فعالیت بدنی در سالمندان باعث بروز بیماری های قلبی می شود.

با افزایش سن حس بویایی و چشایی افراد کاهش پیدا می کند که این عامل باعث کاهش لذت افراد از غذای مصرفی و کاهش اشتهای آنها می شود و این عامل یکی از مشکلات اصلی دوران سالمندی محسوب می شود. پیشنهاد می شود که وعده های غذایی سالمندان در ۵تا ۶ وعده و با حجم کم مصرف شود تا افراد سالمند بتوانند نیاز انرژی خود در طول روز را برطرف کنند و باید در وعده های غذایی این افراد از مواد غذایی مورد علاقه آن ها استفاده شود تا میل به غذا در افراد سالمند ایجاد شود.

به ازای هر ۱۰سال افزایش سن ۲تا ۳درصد از عضلات افراد به چربی تبدیل می شود بنابراین در دوران سالمندی قسمت بزرگی از عضلات بدن تبدیل به چربی شده اند که این عامل باعث افزایش احتمال ابتلا به بیماری های مزمن نظیر بیماری های قلب و عروق، دیابت و چاقی می شود.

برای پیشگیری از این عامل باید افراد مسن به ورزش های سبک نظیر شنا، دوچرخه سواری، پیاده روی و نرمش تشویق شوند زیرا فعالیت بدنی توده عضلانی بدن را افزایش می دهد.

خرابی دندان ها و از دست دادن آنها و استفاده از دندان مصنوعی یکی دیگر از مشکلات رایج در بین سالمندان است که منجر به کاهش دریافت مواد غذایی و حذف برخی گروه های غذایی نظیر گوشت ها میوه ها و نان از سبد غذایی فرد می شود که عوارض خاص خود را دارد.

به افراد سالمند توصیه می شود از پوره، گوشت نرم، آبگوشت، سوپ و آش مقوی مصرف کنند و سعی کنند غذای خود را تا حد امکان بجوند زیرا بلعیدن غذا بدون جویدن کافی منجر به چاقی و مشکلات گوارشی می شود و افرادی که اصلا امکان جویدن ندارند غذا را با قاشق و چنگال تا حد امکان نرم و خرد کرده سپس مصرف کنند.

مشکلات قلبی، عروقی و فشار خون در این دوران به خصوص در مرادن و زنان یائسه شایع است که ریشه در ژنتیک، عدم فعالیت بدنی، استرس های شغلی، بیماری های زمینه ای نظیر دیابت، فشار، چاقی و تغذیه در زندگی گذشته افراد دارد.

کمبود ویتامین هایC E B۱ B۶ B۱۲ ، آهن، روی و اسید فولیک در بروز بیماری های عصبی نظیر آلزایمر و پارکینسون تأثیرگذار است. بیماری هایی نظیر آلزایمر و پارکینسون در سنین سالمندی بیشتر اتفاق می افتد و از دلایل اصلی وقوع این بیماری ها تماس با مواد سمی و زمینه ارثی است. تحقیقات نشان داده که کمبود ویتامین های C E B۱ B۶ B۱۲ آهن، روی و اسید فولیک در بروز این بیمارها تأثیرگذار است.

کاهش املاح استخوانی در سالمندان به دلیل کاهش فعالیت، کاهش جذب کلسیم و ویتامین D است که یکی از دلایل اصلی مشکلات استخوانی افراد سالمند محسوب می شود. برای پیشگیری یا درمان این بیماری ها مصرف ۳تا ۴واحد لبنیات کم چرب در روز، افزایش سطح فعالیت بدنی، استفاده از غذاهای حاوی پروتئین و کلسیم بالا نظیر گوشت ها، ترکیب غلات و حبوبات نظیر عدس پلو، لوبیاپلو، آش جو با ترکیب غلات با لبنیات مثل شیربرنج، سوپ جو یا شیر، نان و پنیر و گردو و جوشانده استخوان گاو یا گوسفند در محلول های اسیدی نظیر سرکه و آبلیمو توصیه می شود.

کلسیم نیز علاوه بر لبنیات در بادام، فندق، سبزی های برگ سبز، برگ مو، کلم، لوبیا، نخود و ماهی به خصوص ساردین و کیلکا وجود دارد و برای برخی افراد مصرف مکمل کلسیم و D۳ ضروری است.

برای دریافت ویتامین D علاوه بر سبزی ها و ماهی بهترین راه، قرار گرفتن مستقیم در معرض نورآفتاب به مدت ۵تا ۰۱ دقیقه در روز بدون پوشش است.

برای پیشگیری از التهابات مفصلی و شکستگی استخوان ها استفاده از عسل، میوه تازه، مکمل کلسیم، ویتامینD، لستین و اسید چرب امگا۳ توصیه می شود و در پیشگیری از بیماری های مفصلی و استخوانی در خصوص افراد سالمند چاق، کاهش وزن است.