یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

توسعه صنایع پتروشیمی عسلویه


توسعه صنایع پتروشیمی عسلویه

توسعه صنایع پتروشیمی در عسلویه یکی دیگراز دستاوردهای مهم میدان گازی پارس جنوبی میباشد

۵۰ سال پس از کشف نفت در کشور ایران بود که برای اولین بار صنعت پتروشیمی با ساخت و احداث پتروشیمی شیراز در سال ۱۳۳۸ آغاز به کار کرد. هدف احداث این مجموعه تولید کود کشاورزی و اوره بود. امروزه قسمت اعظم کالاها و تجهیزات مورد استفاده مردم؛ صنایع، کارخانجات، تجهیزات صوتی و تصویری، پوشاک و... از محصولات پتروشیمی ساخته و پرداخته می شود. دوام زیاد، سبکی وزن، قیمت مناسب، ساخت و توسعه آسان کارخانجات و وجود مقدار قابل توجهی از نیازهای مواد اولیه این صنعت در میادین نفتی وگازی کشور باعث شده است تا ایران نیز در زمره کشورهای خواهان توسعه صنایع پتروشیمی درجهان گردد و امروز در منطقه خاورمیانه پس از کشور عربستان، صنایع ملی پتروشیمی ایران با تولید میانگین در هر دقیقه ۵۵ تن محصولات و فرآورده های پتروشیمی مقام دوم راکسب نماید.

شاید به جرأت بتوان گفت ۴ پتروشیمی احداث شده درزمان قبل از انقلاب هم اکنون به ۳۰ مجموعه کامل پتروشیمی در سی امین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی رسیده و تنوع تولید محصولات در همه زمینه ها نیز به وجود آمده است.

میدان گازی پارس جنوبی با دارا بودن بیش از ۸% از کل گاز جهان و پنجاه درصد از کل گاز کشور منبع بسیار غنی و ارزشمندی برای توسعه این صنعت پاک در منطقه عسلویه و کل کشور می باشد. وجود ۱۴ تریلیون متر مکعب گاز طبیعی به همراه ۱۸ میلیارد بشکه میعانات گازی در این میدان که می تواند بعنوان مواد اولیه و پایه و اساس توسعه این صنعت قرار گیرد اهمیت توسعه روزافزون میدان گازی پارس جنوبی را به خوبی نمایان می سازد. لازم به ذکر است درهر فاز پارس جنوبی بیش از نیم میلیون تن اتان در سال تولید و به مجموعه های پتروشیمی ارسال می گردد که رقم قابل توجهی به شمار می رود . همچنین تولید سالیانه بیش از یک میلیون و پنجاه هزار تن گاز مایع LPG‌ ( پروپان و بوتان ) از دیگر محصولاتی است که در هر دو فاز پارس جنوبی تولید و می تواند به عنوان خوراک صنایع پتروشیمی استفاده گردد.

مجتمع پتروشیمی جم که در عسلویه ساخته شده است، به عنوان بزرگترین تولید کننده الفین جهان با ظرفیت تولید اولیه یک میلیون و ۳۲۱ هزار تن اتیلن در سال در آستانه بیست و دوم بهمن سی امین سالگرد پیروزی انقلاب توسط رئیس جمهور محترم به بهره برداری رسمی رسید. محصولات تولیدی این مجتمع عظیم به عنوان خوراک واحدهای پایین دستی در تولید انواع فرش های ماشینی،‌موکت، رنگها و حلال ها، صنایع نساجی، کابل و فیلم، ظروف یکبار مصرف و قطعات صنعتی نظیر پوشش لوازم صوتی و تصویری و قطعات داخلی خودروها به کار برده خواهد شد. لازم به ذکر است در بازار جهانی مصرف اگر فروش یک بشکه نفت خام و یا یک متر مکعب گاز را در نظر بگیریم، پس از انتقال این مواد به صنایع پتروشیمی وتبدیل آن به دیگر محصولات وفراورده های استحصالی ارزش افزوده ای گاه تا پانصد برابر پیدا خواهد کرد.

مطابق برنامه پنجم توسعه با توسعه صنایع پتروشیمی در منطقه پارس جنوبی و برنامه ریزیهای انجام شده بایستی ایران در سال ۱۳۹۴ به مقام اول تولید اتیلن در منطقه خاورمیانه دست پیدا کند.

حضور رئیس جمهور محترم در عسلویه برای افتتاح پتروشیمی جم و در آینده ای بسیار نزدیک جهت افتتاح طرح عظیم فازهای ۹ و۱۰ میدان گازی پارس جنوبی نشانگر اهمیت ویژه توسعه میدان گازی پارس جنوبی و صنایع پتروشیمی در این منطقه زرخیز برای همه ارکان نظام می باشد ولازم است تمامی تدابیر، تمهیدات و امکانات لازم برای جذب ونگهداشت سرمایه دراین منطقه از سوی همه دست اندرکاران ومجریان صورت پذیرد.

بدون شک ایران اسلامی می تواند با تکیه بر ذخایر غنی هیدروکربوری خود و استفاده از آن در توسعه صنایع در کنار وجود متخصصان و کارشناسان دلسوز خود در آینده ای نه چندان دور تمامی قله های رفیع دانش و علم را در جهان فتح کرده و روز به روز بر دستاوردهای خود که در سایه ایمان انقلابی و تلاش برای خودکفایی این مرز و بوم به دست می آید اضافه کند.

مجید بوجارزاده

کارشناس ارشد ارتباطات



همچنین مشاهده کنید