دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

مشاوره را برای حل اختلالات جنسی جدی بگیرید


مشاوره را برای حل اختلالات جنسی جدی بگیرید

مشکلات مربوط به عملکرد جنسی مردان, عموما از شیوع بالایی برخوردار است

مشکلات مربوط به عملکرد جنسی مردان، عموما از شیوع بالایی برخوردار است. در یک تقسیم‌بندی کلاسیک، این مشکلات به دو دسته عمده کاهش توان جنسی و زودانزالی تقسیم می‌شود. آن‌‌طور که بررسی‌های آماری نشان می‌دهد، حدود ۲۵ درصد از مردان به کاهش توان جنسی مبتلا هستند، هرچند این رقم در سنین پایین، کمتر است و با افزایش سن، شیوع آن بیشتر می‌شود. اما مشکل زودانزالی که درصد ابتلا به آن، با تفاوت در تعریف مدت زمان عمل جنسی، تغییر می‌کند، عموما در مردان جوان مشاهده می‌شود و شیوعی در حدود ۲۰ درصد دارد.

مشکلات جنسی از جمله بیماری‌هایی‌ است که از گسترش روزافزون وسایل ارتباط جمعی بویژه ماهواره و اینترنت تاثیر پذیرفته‌اند و به نظر می‌رسد تکیه اغلب اغراق‌شده این رسانه‌ها درباره نقش و اهمیت عملکرد مناسب جنسی در زندگی عمومی مردان و زنان، مشکلات جنسی را بسیار بزرگ‌تر از حد و حدود واقعی خود ساخته و در نتیجه، حجم وسیعی از برنامه‌ها و آگهی‌های تبلیغاتی در این رسانه‌ها نیز به درمان‌ها و راه‌حل‌های به ظاهر معجزه‌آسا برای مشکلاتی از این دست اختصاص یافته است.

توسل به داروهای تبلیغاتی با نام‌های تجاری متفاوت، در حالی است که مشکلات جنسی، علل بسیار گسترده و متنوعی دارد و گاه ناشی از طیف وسیعی از بیماری‌های زمینه‌ای مانند بیماری‌های عصبی، عروقی و دیابت است. همچنین استفاده از داروهای خاص، شرایط حسی و عاطفی میان شرکای جنسی، سابقه جراحی یا جراحات قبلی، و... نیز از عوامل ایجادکننده مشکلات جنسی‌ است. از این‌رو، آگاهی از شرح حال دقیق پزشکی، انجام معاینات و آزمایش‌های مخصوص به‌منظور شناخت نوع دقیق ناتوانی جنسی، رد کردن دیگر علل قابل درمان، تصحیح نگرش‌های بعضا نادرست افراد درباره توان و الگوهای جنسی، برای ارائه یک درمان مناسب که شامل مجموعه‌ای از روان‌درمانی، رفتاردرمانی و البته درمان دارویی و گاهی هم درمان‌های جراحی است، اهمیت فوق‌العاده بالایی دارد.

دسترسی بسیار آسان و سریع افراد به داروهای تبلیغاتی اما غیرمجاز در برخی رسانه‌های جمعی موجب شده تا بسیاری از افراد به جای آن‌که برای درخواست درمان و مشاوره به پزشک متخصص مراجعه کنند، با یک تماس تلفنی از این داروها بهره‌مند شوند، غافل از آن‌که نه فقط نحوه مصرف، میزان مصرف و عوارض جانبی این داروها به‌درستی مشخص نشده، بلکه در بسیاری از موارد، استفاده از آنها می‌تواند خطرآفرین و در بهترین حالت، کم‌اثر یا بی‌اثر باشد.

تنها در یک فضای پزشکی مناسب است که امکان اجرای یک مشاوره خصوصی کامل و بحث درباره نگرانی‌ها و اضطراب‌های فردی در کنار معاینات لازم، مهیا می‌شود و حتی در صورت نیاز، می‌توان با شریک جنسی فرد نیز مشاوره کرد و درباره اثرگذاری اختلال عملکرد جنسی بر اعتماد به نفس فرد و زندگی مشترک و حتی شرایط کاری و اجتماعی‌اش بحث کرد. در یک مشاوره تخصصی، علاوه بر شناخت پیش‌زمینه‌ها و علل شکل‌گیری مشکل جنسی و نحوه برخورد با آن، می‌توان به عمق و گستردگی این معضل در هر فرد بخصوص پی برد و این آگاهی را با بیمار نیز قسمت کرد. این گفت‌وگوهای رودررو، با ارتقای خودآگاهی فرد و تصحیح نگرش‌ها و باورهای شخصی او به منظور مقابله با مشکل، موجب همکاری بیشتر فرد در روند درمان خود خواهد شد. در روند مشاوره تخصصی است که هر فرد از این امکان برخوردار خواهد بود تا از راه‌های درمانی مختلف و کارایی، هزینه‌ها و عوارض هر یک از آنها آگاه شود و در روند درمان خود، مشارکتی فعالانه داشته باشد. علاوه بر این با ثبت اطلاعات فردی در پرونده‌های پزشکی، امکان تعیین یک استراتژی مناسب برای پیگیری موضوع در آینده هم وجود خواهد داشت و اگر درمان اولیه، فاقد کارایی باشد، استفاده از درمان‌های جایگزین، ممکن خواهد بود. در این روش، امکان شناخت دقیق و سریع عوارض ناخواسته و مقابله با آنها نیز وجود دارد و البته در صورت موفقیت درمان اولیه، نحوه ادامه درمان نیز مشخص خواهد شد.

هرچند شرایط فرهنگی و اجتماعی در جامعه ای مانند ایران به دلیل نبود امکان طرح عمومی مشکلات جنسی، در سوق دادن افراد به سوی بهره‌مندی از مجاری درمان غیررسمی بی‌تاثیر نیست، اما اگر امکان ارائه مشاوره‌های تخصصی پزشکی به گروه‌های هدف، به صورت گسترده‌تر ولو با کنترل بیشتر فراهم شود، سلامت جنسی افراد و در نهایت، سلامت جسمی و روانی‌ خودشان و جامعه ارتقای چشمگیری خواهد یافت.

سیدمقداد طباطبائی

متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری