پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

سرطان حنجره


حنجره که جعبه صدا هم نامیده می شود, عضوی است لوله ای شکل که با طول تقریباً ۵ سانتی متر در گردن قرار دارد این عضو در اعمال نفس کشیدن, سخن گفتن, یا بلعیدن دخالت دارد حنجره در قسمت بالای نای قرار دارد و دیواره هایش از جنس غضروف هستند گاهی اوقات به غضروف بزرگی که قسمت جلوئی حنجره را تشکیل می دهد, اصطلاحاً سیب آدم نیز گفته می شود

حنجره که جعبه صدا هم نامیده می‌شود، عضوی است لوله‌ای شکل که با طول تقریباً ۵ سانتی‌متر در گردن قرار دارد. این عضو در اعمال نفس کشیدن، سخن گفتن، یا بلعیدن دخالت دارد. حنجره در قسمت بالای نای قرار دارد و دیواره‌هایش از جنس غضروف هستند گاهی اوقات به غضروف بزرگی که قسمت جلوئی حنجره را تشکیل می‌دهد، اصطلاحاً سیب آدم نیز گفته می‌شود. تارهای صوتی، هم دو رشته ماهیچه‌ای هستند که بخش شکل داخل حنجره را تشکیل می‌دهند. به هنگام عمل دم ابتدا هوا وارد بینی یا دهان شده سپس از میان حنجره و قسمت پائین نای گذشته و وارد شش‌ها می‌شود و به‌هنگام عمل بازدم عکس مسیر قبل را طی می‌کند. به‌هنگام تنفس تارهای صوتی استراحت می‌کنند، و هوا از فضای بین آن‌ها بدون ایجاد هیچ صدائی عبور می‌کند. اما زمانی که سخن می‌گوئیم تارهای صوتی به هم نزدیک می‌شوند و حرکت می‌کنند. به‌طوری‌که هوای داخل شش‌ها با فشار از بین‌ آنها گذشته و آنها را وادار به ارتعاش می‌کند، تا بدین‌وسیله صدا تولید شود. آنگاه زبان، لب‌ها و دندان‌ها این صدا را تبدیل به واژه‌ها و کلام می‌کنند. مری، یا لوله‌ای که غذا را از دهان به معده هدایت می‌کند، درست پشت نای و حنجره قرار دارد. دهانه‌های مری و حنجره در داخل گردن بسیار به هم نزدیک هستند. از این رو وقتی چیزی را می‌بلعیم، دریچه‌‌ای به نام اپی‌گلوت روی حنجره را می‌پوشاند تا غذا وارد نای نشود.

- سرطان حنجره

همچون همه اندام‌‌های دیگر بدن، حنجره نیز از سلول ساخته شده است. سرطان حنجره، سرطان لارنکس هم نامیده می‌شود. این سرطان می‌‌تواند در هر ناحیه‌ای از حنجره رشد کند مثل دهانهٔ ورودی حنجره (جائی که تارهای صوتی وجود دارند و یا مناطق بالاتر یا پائین‌تر از آن) اگر سرطان به خارج از حنجره گسترش یابد، معمولاً اول از همه به گره‌های لنفاوی (غدد لنفاوی) داخل گردن سرایت خواهد کرد. همچنین می‌تواند به قسمت پشت زبان، سایر بخش‌های گلو و گردن، شش‌ها، و گاعی اوقات به سایر اعضاء بدن سرایت کند. در چنین مواردی باز هم سرطان به همان نام سرطان حنجره نامیده می‌شود.

- علائم و نشانه‌ها

علائم سرطان حنجره عمدتاً به اندازه و محل تومور بستگی دارد. بیشتر سرطان‌های حنجره از تارهای صوتی شروع می‌شوند. این تومورها به‌ندرت دردناک‌ هستند، اما تقریباً همیشه باعث گرفتگی (خشونت) و یا سایر تغییرات در صدا خواهند شد. تومورهائی که در ناحیه بالای تارهای صوتی هستند ممکن است باعث برآمدگی گردن، گلودرد، یا گوش‌درد شوند. تومورهائی که در ناحیه پائین تارهای صوتی شروع می‌شوند بسیار نادرند. این‌گونه تومورها عمل تنفس را مشکل خواهند ساخت و باعث خس‌خس سینه یا تنگی‌تنفس می‌شوند. سرفه‌های مزمن یا احساس برآمدگی و گرفتگی گلو نیز می‌توانند از علائم خطر سرطان حنجره باشد و با رشد تومور، ممکن است یاعث درد، کمبود وزن، بوی بد دهان و حالت‌های خفگی مکرر به‌هنگام خوردن غذا شوند. در برخی موارد، توموری که در حنجره رشد می‌کند می‌تواند باعث دشوار شدن عمل بلع شود همهٔ این‌گونه علائم ممکن است به وسیله سرطان یا سایر مشکلات کم‌ خطرتر به‌وجود آید. اشخاصی که با چنین علائمی مواجه می‌شوند معمولاً به متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه می‌نمایند.

- تشخیص

برای یافتن علت هر کدام از این علائم، پزشک تاریخچه پزشکی بیمار را مطالعه و یک‌سری معاینات کامل انجام خواهد داد. همچنین علاوه بر معاینه علائم عمومی، پزشک به‌دقت گردن را به‌منظور بررسی برآمدگی‌ها، ورم و یا سایر تغییر احتمالی معاینه خواهد کرد. همچنین پزشک می‌تواند داخل حنجره را به دو روش نگاه کند.

- لارنگوسکوپی غیرمستقیم (دیدن حنجره به‌‌وسیله دستگاه)

در این روش پزشک قسمت‌های غیرعادی درون گلو را با یک آینه معاینه کوچک که دسته درازی دارند معاینه می‌کند تا ببیند تارهای صوتی آن‌طور که باید حرکت می‌کنند یا خیر. این آزمایش بدون درد است، اما ممکن است از یک بی‌حس‌کننده موضعی استفاده شود تا از تحریک گلو و اق زدن جلوگیری شود این آزمایش در مطب پزشک انجام می‌پذیرد.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 5 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.