پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
نفت فروشان راضی از بازار
هر بشكه نفت ۳۴ دلار یا ۳۹/۵ دلار، تفاوت چندانی ندارد مهم آن است كه ایران برای بودجه سال آینده خود، نیازمند آن است كه نفت گران بماند و این واقعیتی است كه ایران آن را دنبال میكند.
به عبارت بهتر علت هرچه باشد، مهم برای ایران آن است كه شاهد كاهش شدید قیمت نفت نباشد و این مهمترین استراتژی ایران در حوزه بازار نفت است.
البته این موضوع به معنای آن نیست كه ایران از بحرانسازی در بازار نفت حمایت میكند یا به آن دامن میزند اما میتواند به این مفهوم باشد كه از ابزارهایی كه ممكن است بتوان به وسیله آن بازار را دعوت به آرامش نسبی بیشتری كرد، استفاده نمیكند. این درحالی است كه سایر مجموعههای ثباتآفرین در بازار هم هر یك دارای مشكلات جدیدی شدهاند. عربستان عامل ثبات و ایجاد اطمینان در بازار نفت است. این عبارتی است كه بارها در مورد بازار نفت و تهدیدهای مطرح شده علیه ایران بیان میشد. درواقع زمانی كه ایران به دلیل حاشیههای سیاسی و اتمی در شرایطی قرار گرفت كه بحث ایجاد تحریم علیه ایران جدیتر شد، عربستان كشوری بود كه رسما اعلام كرد كه اجازه نخواهد داد بازار دچار كمبود شود و حاضر است كاهش ناشی از حذف صادرات ایران را كه حدود ۲/۵ میلیون بشكه در روز برآورد میشود را جبران كند كاری كه سعودیها در جنگ دوم عراق آن را تجربه كردند و نتایج مطلوبی برای آنها به همراه داشت و باعث شد سعودیها بدون بروز مخالفت یا مشكل سهمیه خود را در اوپك افزایش دهند. حتی اگر با حضور مجدد عراق در بازار نفت آن سهمیه كاهش نیابد و عملا به یك واقعیت غیرقابل بحث در بازار مبدل شود.
زمانی كه این كشور و به عبارت دقیقتر تاسیسات نفتی این كشور دچار مشكل شود، طبیعی است كه حساسیت بازار بیشتر از شرایط عادی خواهد بود. این رخداد كه ممكن است به دلایل گوناگون رخ داده باشد، در نهایت باعث شد كه عاملی كه به عنوان نقطه اطمینان بازار مورد توجه بود، دچار بحران شود وثبات مورد انتظار دچار تردید شود.
در كنار این مسائل، بروز بحران در مورد نهادهایی كه به طور طبیعی بازار در مورد آنها با تردید برخورد میكند هم میتواند باعث تشدید بحران شود.
مشكلات پالایش همواره بازار نفت را تحت فشار قرار داده و باعث بالا ماندن قیمت نفت شده است و عملا در موارد زیادی باعث ماندگار شدن التهاب در مدت طولانی در بازار نفت شد. اتفاقی كه در هفته دوم ماه فوریه در ایالات متحده رخ داد و باعث شد كه قیمت نفت افزایش یابد این در حالی است كه انتظار كاهش قیمت نفت در بازار وجود داشت.
● تقاضای امیدواركننده
»اگرچه در كوتاه مدت ممكن است شاهد كاهش قیمت نفت خام باشیم اما فشار تقاضا ممكن است باعث افزایش مجدد قیمتها شود« این تحلیلی است كه این روزها طرفداران زیادی در كشور دارد. براساس برآورد اعلام شده در اجلاس گازی ۲۰۰۶، تقاضای جهانی نفت تا سال ۲۰۱۵ به ۱۰۳ میلیون بشكه در روز و تا سال ۲۰۲۵ به ۱۱۹ میلیون بشكه در روز خواهد رسید. این در حالی است كه تقاضای پایان سال ۲۰۰۶ تنها ۸۴/۶۴ میلیون بشكه در روز خواهد بود.
افزایش تقاضای حدود ۲۰ میلیون بشكه در روز طی سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۵ یعنی ۱۰ سال نمیتواند خبر خوشحالكنندهای برای كسانی باشد كه نگران كاستی عرضه طی روزهای اخیر هستند.
اوپك در آخرین پیشبینی خود تقاضای جهانی را ۱/۶۲ میلیون بشكه در روز كاهش داد و رقم ۸۴/۶۴ میلیون بشكه در روز را ارائه كرد. این موضوع میتواند مبین این باشد كه برآوردهای رایج در جهان هم قابل تامل است ولی براساس تجربه میتوان گفت كه این نوسانها تنها در كوتاه مدت معنی مشخصی دارد. اوپك پیشبینی كرده است كه در سه ماه نخست سال جاری میلادی تقاضای نفت برای این سازمان به ۳۰/۱۶ میلیون بشكه در روز خواهد رسید. این تقاضا در سه ماه دوم ۲۷/۶۲ میلیون بشكه در روز خواهد بود.
بر این اساس تقاضای دو فصل دارای تفاوت چشمگیری خواهد بود كه این تفاوت در نهایت باعث تغییر در تقاضای مورد انتظار است. از آنجا كه برآورد تقاضای مورد انتظار در این كشورها همواره بر اساس مدلهای بلندمدت صورت میگیرد.
بر این اساس رخدادهای كوتاه مدت را نمیتوان عامل موثر در تغییر برآوردها دانست و به نظر نمیرسد كه برآورد تقاضای سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۲۵ تغییر جدی داشته باشد.
● درآمد بر اساس قیمت
آمارها نشان میدهد كه درآمد كشورهای فروشنده نفت مثل ایران، كویت و عربستان در سال گذشته افزایش یافته است در حالی كه عرضه واقعی این كشورها كاهش یافته است. این رخداد تنها یك دلیل ساده دارد؛ قیمتها افزایش یافته است.
بالا ماندن قیمتها باعث شد كه كاهش عرضه هم باعث كاهش درآمدها نشود. این وضعیت برای كشوری مثل ایران كه در حال كاهش توان تولید و البته صادرات است، نه تنها مردود نیست بلكه قابل قبول است.
در این شرایط كاملا طبیعی است كه كشوری مثل ایران امیدوار به افزایش درآمدهای نفتی خود باشد و در بودجه سنواتی درآمد نفتی بالایی را برای خود پیشبینی كند. متوسط قیمت سبد نفت اوپك در سال ۲۰۰۵ و ۲۰۰۶ (تاكنون) نزدیك به دو برابر سال ۲۰۰۱ و ۲۰۰۲ است و این نشان از وضعیت امیدواركننده برای نفتفروشان است. روندی كه در سالهای ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ جهش خود را آغاز كرده و به نظر میرسد حداقل تا پایان ۲۰۰۶ ادامه داشته باشد.
محمد عباسی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست