جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

روح سرکشی به نام پرسپولیس


روح سرکشی به نام پرسپولیس

پرسپولیس در تعریف عامیانه به یك باشگاه اطلاق می شود اما به واقع این یك باشگاه نیست بلكه مجموعه ای از دل و جان مردم است كه چهره ظاهری آن در هیبت یك باشگاه به نمایش درآمده است

پرسپولیس در تعریف عامیانه به یك باشگاه اطلاق می‌شود اما به واقع این یك باشگاه نیست بلكه مجموعه‌ای از دل و جان مردم است كه چهره ظاهری آن در هیبت یك باشگاه به نمایش درآمده است. پرسپولیس دارای روح سركشی است كه همچون اسبی رام نشده دائما در جست‌وخیز است و بیچاره مدیران ساده‌ای كه تصور می‌كنند به راحتی می‌توانند از این اسب چموش، سواری گرفته و قهرمان این مسابقه شوند، باید بدانند این اسب تاكنون ده‌ها سوار را زیر پاهای زرین خود له كرده است زیرا پرسپولیس روح بزرگی است كه دامنه فعالیت آن در نقطه‌نقطه ایران بزرگ و حتی در سایر كشورها گسترده شده است، اگر كسی می‌خواهد بر این اسب سركش دهنه مدیریتی بزند و آن را رام كند باید تجربه‌ای فراتر از روح سركش یك اسب چموش باهوش را داشته باشد. نگاهی به قربانیان نشسته بر گرده این اسب بیندازید تا بیشتر به ادعای ما پی ببرید.

پس از پیروزی انقلاب شكوهمند اسلامی، بولینگ عبده كه در حقیقت محل اداره پرسپولیس بود توسط انقلابیون، تصرف و در یك آتش‌سوزی مشكوك، طبقه زیرین این باشگاه كه در آن بازی بولینگ انجام می‌شد احتمالا به تصور قمارخانه بودن به آتش كشیده شد.

این مركز ابتدا در اختیار تربیت‌بدنی شمیران قرار گرفت، پس از طی مراحل توقیفی این مركز و مصادره قانونی آن توسط دادگاه انقلاب این مجموعه در اختیار بنیاد مستضعفان قرار گرفت، بنیاد مستضعفان با تصرف آن كوشش كرد از آن به عنوان یك مركز ورزشی، فرهنگی و هنری استفاده كند.

در زمان توقیف این مجموعه، آموزش و پرورش آن را بازسازی كرده و قسمتی از آن را در اختیار تیم فوتبال پرسپولیس به سرپرستی محمود خوردبین و مربیگری علی پروین قرار داد. مدیریت بنیاد مستضعفان در جلسه هیئت رییسه خود نام باشگاه را از پرسپولیس به باشگاه پیروزی تغییر داده و اولین مدیرعامل باشگاه را منصوب كرد.

۱) عباس وكیل (اولین مدیرعامل پیروزی)

عباس وكیل، عضو بنیاد مستضعفان از نیروهای انقلابی بعدها به عنوان مدیركل سازمان ایرانگردی و جهانگردی منصوب شد. وی بعدها عضو شورای مركزی هیئت موتلفه اسلامی شد.

او كه هرگز با ‌نظرات علی پروین موافق نبود با مخالفت با پروین وی را از سرمربیگری پیروزی بركنار و به جای او محمدحسن انصاری‌فرد را به عنوان مربی تیم پیروزی منصوب و به بازی‌های بنگلادش اعزام كرد. تیم پیروزی در همان زمان برای تقویت كادر فنی، فریدون معینی را هم همراه خود برد اما به سبب شكست پرسپولیس در آن بازی‌ها عباس وكیل بركنار و مدیرعامل دیگری برای پرسپولیس انتخاب و مشغول به كار شد.

۲) امیر عابدینی (مدیرعامل ترانسفر)

امیر عابدینی (مدیر عامل ترانسفر) بازیكن سابق تیم فوتبال پرسپولیس و مدیر وزارت صنایع به همراه محلوجی، وزیر صنایع به حیطه فوتبال آمد محلوجی بعدها تا سطح كمیته المپیك هم راه پیدا كرد اما امیر عابدینی به مدیرعاملی پرسپولیس رسید وی با مطرح شدن توسط یكی از هفته‌نامه‌های ورزشی سابق به سمت رییس فدراسیون فوتبال رسید. امیر عابدینی به دلیل حضور در سطح مدیریت كلان ورزش از توان سازماندهی اقتصادی بالایی برخوردار بود در زمان او پرسپولیس هرگز نگرانی تامین هزینه مالی را نداشت، در این دوره امیر عابدینی با ترانسفرهای متعدد و تقریبا بی‌سابقه تا آن زمان بیشترین پول را به باشگاه پرسپولیس آورد.

۳) حجت‌الاسلام زم (حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی)

حجت‌الاسلام زم به دلیل توانمندی در اداره حوزه هنری و قدرت بیان و موفقیت در حوزه هنر و از سوی دیگر وجود پتانسیل تبلیغاتی پرسپولیس برای سازمان تبلیغات این سازمان تصمیم گرفت از این پتانسیل در جهت جذب جوانان و علاقه‌مندان استفاده نماید.

لذا باشگاه پرسپولیس برای مدتی به حوزه هنری سازمان تبلیغات واگذار شد. عابدینی كه حضور در پرسپولیس دیگر او را راضی نمی‌كرد به فدراسیون فوتبال رفت و با توجه به رفاقت بین حجت‌الاسلام زم و امیر عابدینی، پرسپولیس به سازمان تعلیمات اسلامی واگذار شد.

۴) عباس انصاری‌فرد (مدیرعامل چك)

عباس انصاری‌فرد به سبب عدم توانایی در تامین بودجه مالی و عدم پشتوانه حمایتی نه تنها دوره‌های موفقی را برای اداره پرسپولیس رقم نزد بلكه با صدور چك‌های بی‌محل هم خود را گرفتار و هم بازیكنان را دچار سرگردانی كرد.

وی مدت‌ها پس از كناره‌گیری از اداره پرسپولیس به حالت نیمه مخفی زندگی می‌كرد. عباس انصاری‌فرد دوباره مدیرعامل پرسپولیس شد.

۵) علی پروین (مدیرعامل همیشه پرسپولیس)

سرانجام علی پروین در یك برهه‌ای از زمان سكان اداره پرسپولیس را به دست گرفت، در تمام دوران مدیرعاملی دیگران،

علی پروین در راس تیم حكومت می‌كرد و تقریبا هیچ تصمیمی بدون موافقت با او امكان عملی شدن نداشت لذا اگر بنا باشد تحلیلی از مدیریت پرسپولیس داشته باشیم تنها مدیرعاملی كه همواره بر پرسپولیس حاكمیت داشته علی پروین بوده و بقیه در حقیقت سایه‌هایی بودند كه پشت سر او تصمیمات وی را اجرا می‌كردند. فقط در برهه‌ای از دوره مدیرعاملی غمخوار، سایه حكومت ظاهری پروین كم‌رنگ و پس از غمخوار، سایه سنگین او همچنان بر تیم پرسپولیس حكومت می‌كند.

تلاش عابدینی برای ترانسفر مهدی مهدوی‌كیا باعث ایجاد درآمدی قابل توجه برای تیم شد اما او هرگز نتوانست از این پول استفاده كند لذا این پول در اختیار علی پروین قرار گرفت و بهترین فرصت برای هزینه كردن این پول فراهم شد. بعدها هرگز هیچ حساب و كتاب مشخصی از درآمد ترانسفر مهدوی‌كیا انتشار نیافت.

۶) علی میرزایی (مدیرعامل فكسی و نمابری)

علی میرزایی از جمله مدیران عامل باشگاه پیروزی یا پرسپولیس بود كه در مدت اداره این باشگاه با مخالفت‌ها و كارشكنی‌های بسیاری دست و پنجه نرم كرد.

تمام مدت، تلاش میرزایی در پرسپولیس صفر زدن فكس و پیگیری تلفنی و نامه‌نگاری با مراكز قانونی، قضایی و دادگاهی سپری شد. علی میرزایی اعتقاد راسخ داشت كه پرسپولیس قانونا و اخلاقا متعلق به اوست لذا در برهه‌ای از زمان هم دادگاه حكم به حقانیت او داد اما دخالت سازمان و تصرف پرسپولیس توسط مهندس مهر‌علیزاده آب پاكی را روی دست میرزایی ریخته و كار را یكسره كرد و در نتیجه پرسپولیس به سازمان تربیت بدنی واگذار شد.

۷) اكبر غمخوار

اكبر غمخوار از نیروهای جبهه و مسئول تداركات جنگ بود. فردی كه توانایی تداركات یك سپاه را به همراه داشت آمده بود تا تحولی زیربنایی در پرسپولیس ایجاد كند. پس از مدتی از فراز و نشیب و ناكامی‌های مدیریتی در پرسپولیس وی به مدیر عاملی پرسپولیس منصوب شد.

غمخوار با سابقه اداره تداركات جنگ، تجربه جهانگردی و ایرانگردی و توانایی اقتصادی امید می‌‌رفت بتواند به خوبی پرسپولیس را اداره كند. وی معتقد بود كه هیچ مدیرعاملی تا زمانی‌كه پروین در راس مربیگری تیم پرسپولیس است نمی‌‌تواند موفق شود. مخالفت دیگر او با سرپرستی محمود خوردبین بود، اقدام به بركناری پروین و آوردن مربی خارجی چالش بزرگ غمخوار در پرسپولیس بود. دو دستگی طرفداران غمخوار و طرفداران پروین در صحنه مسابقات كاملا مشهود بود.

در دوره غمخوار حضور علی دایی در پرسپولیس خود واقعه‌ای بود كه قسمت اعظم تنش‌های پرسپولیس از آن‌جا آغاز شد. دوران غمخوار پرتنش‌ترین و بحرانی‌ترین دوران مدیریت پرسپولیس را رقم زده است.

غمخوار نیز سرانجام به دلیل اختلاف و دودستگی و عدم موفقیت، تیم پرسپولیس را ترك كرد.

۸) حجت‌ا... خطیب

خطیب، مدیر كل ۱۶ ساله تربیت‌بدنی تهران با توجه به روابط بسیار بالایی كه با مسئولان سازمان تربیت بدنی و فدراسیون فوتبال داشت به نظر می‌‌رسید بهترین و مناسب‌ترین مدیر عامل تاریخ پرسپولیس باشد اما به عدم توانایی در تامین منابع مالی، عدم قاطعیت در تصمیمات مدیریتی در پرسپولیس و عدم توانایی در اداره مستقل تیم از او مدیری خنثی و ناتوان ساخت.بدهكاری‌های میلیاردی، هجوم طلب‌كاران به باشگاه و عدم پاسخگویی و سكوت معنادار خطیب باعث شد سرانجام او نیز با استعفای خود جان خود را بر دارد و از دنیای بحرانی پرسپولیس فرار كند.

پس از كناره‌گیری خطیب مراكز نظارتی، قبول مسئولیت او در پرسپولیس را مغایر قانون و جرم تلقی كرده و او را تحت پیگرد قرار دادند.

۹) محمد‌حسن انصاری‌فرد

پس از حجت‌ا... خطیب محمد‌حسن انصاری‌فرد، بازیكن محجوب، سر به زیر و به شدت اخلاقی پرسپولیس كه از احترام

خاصی نزد پروین و طرفداران برخوردار بود سكان اداره پرسپولیس را بر عهده گرفت اما این مدیرعامل به دلیل بدهكاری‌های قبلی و عدم تامین منابع مالی متناسب با این بدهكاری‌ها به شدت تحت فشار طلبكاران و بازیكنانی قرار گرفت كه باید پیش پرداخت‌های خود را دریافت می‌‌كردند. از سوی دیگر تیم پرسپولیس با توجه به موقعیت و جایگاهی كه داشت باید از بهترین‌ها بهره می‌گرفت و آوردن مربیانی چون آری‌‌هان، دنیزلی، بگوویچ و استخدام بازیكنان خارجی برای این تیم نیازمند تامین منابع مالی بالا بود. پرسپولیس همچون استقلال تحت مدیریت سازمان، با استفاده از بودجه‌های اهدایی دولتی سازمان هرگز نتوانسته است از زیر بار قرض‌های انباشته شده جان به سلامت ببرد و هنوز هم درگیر همین مشكل است. بحران اداره پرسپولیس هنوز كه هنوز است پابرجا و هیچ هیئت رییسه‌ای نتوانسته مشكلات این تیم مردمی را حل كند علیرغم این كه دولت، سخاوتمندانه مدیران خود را برای اداره پرسپولیس مامور كرده است آنها نیز نتوانستند مشكل اصلی این تیم را حل كنند. امروز شاهد حضور معاون اول اجرایی رییس‌جمهور و معاون رییس‌جمهور در مبارزه با مصرف مواد مخدر در هیئت رییسه این باشگاه هستیم اما گویی مشكلات پرسپولیس قصد حل شدن ندارند.



همچنین مشاهده کنید