دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
پولشویی
یکی از جرایم مهم اقتصادی که نه تنها لطمه به اقتصاد هر کشوری میزند و بلکه موجب اخلال در اقتصاد جهانی می شود، عمل پولشویی است. اما از آنجایی که معمولا مرتکبین آن در خفا و با حیله های پیچیده و نامحسوس عمل می کنند، کشف آن دشوار و گاهی غیرممکن به نظر می رسد. زمانی که جرمی مانند قاچاق کالا یا معاملات غیرقانونی مواد مخدر یا اسلحه یا مشروبات الکلی و غیره انجام می گیرد و سود و عایدی هنگفتی نصیب مرتکبین آن می شود، عوامل جرم برای از بین بردن رد پا و آثار جرم و نیز مشروع و قانونی جلوه دادن ثروت و دارایی تحصیل شده و نهایتا وارد کردن آن در چرخه ی اقتصاد و تجارت و گردش پول مشروع و قانونی کشور متوسل به اعمالی می شوند که اصطلاحا (پولشویی) نامیده میشود؛ (ظاهر حلال و قانونی دادن به پول و ثروت حرام و غیرقانونی) که خود جرم جداگانه ای است.
امروزه با پیشرفت روز افزون تکنولوژی، بسیاری از اعمال خلاف قانون نیز در بستر تکنولوژی های نوین انجام می شود! عمل پولشویی نیز از این قافله عقب نمانده و تبدیل پولشویی الکترونیکی شده است. با توجه به اینکه در پولشویی سنتی،اقداماتی مانند انتقال فیزیکی پول یا کالا باید انجام می گیرد، امکان ردیابی منشا عایدات نامشروع چندان دشوار نیست، اما در پولشویی الکترونیکی در کسری از ثانیه انتقال مبالغ قابل توجهی از بانک یا شرکتی در یک کشور به بانک و موسسه و... در کشور دیگر میسر است و کمتر سرنخی نیز به جا میماند که قابل پیگیری باشد؛ که این امر دشواری کشف این جرم را دو چندان نموده است.
به سبب اهمیت موضوع، در قوانین کشورمان نیز به پولشویی پرداخته شده است و هرچند پولشویی الکترونیکی به طور خاص مورد اشاره قرار نگرفته است اما در قانون جرایم رایانه ای گفته شده است که در مواردی که سامانه رایانه ای یا مخابراتی به عنوان وسیله ارتکاب جرم به کار رفته و در قانون جرایم رایانه ای برای عمل مزبور مجازاتی پیش بینی نشده است، مطابق قوانین جزایی مربوط عمل خواهد شد. لذا قوانین وضع شده در خصوص پولشویی، انواع پولشویی را اعم از سنتی و الکترونیکی، دربرمیگیرد. براساس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، عواید ناشی از جرم باید از مرتکب گرفته شود و به صاحب حق عودت داده شود و در صورت نامشخص بودن صاحب حق، به بیت المال تعلق میگیرد؛ در راستای این اصل در قانون مبارزه با پولشویی ایران، همه ی عواید مجرمانه، اعم از اینکه وجه نقد، مال منقول و یا غیر منقول باشد، مشمول قواعد پولشویی دانسته شده است و مجازات مرتکب جرم پولشویی، علاوه بر استرداد درآمدها و عواید حاصل از جرم، محکومیت به پرداخت مبلغی به میزان یک چهارم عواید حاصل از جرم نیز می باشد که باید به حساب درآمد عمومی نزد بانک مرکزی، واریز گردد.
نویسنده: خدایار سعیدوزیری ـ روزنامه آفرینش
خدایار سعیدوزیری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست