سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

۹۵ درصد گره‌های تیروییدی خوش خیم اند


۹۵ درصد گره‌های تیروییدی خوش خیم اند

منشأ گره‌‌های تیروییدی، سلول‌های بافت غده تیرویید هستند.گره‌ها در هر سنی ظاهر می‌شوند اما در میان بزرگسالان متداول‌ترند و به‌طورکلی در ۷ درصد خانم‌ها و ۵/۱ درصد مردان بروز …

منشأ گره‌‌های تیروییدی، سلول‌های بافت غده تیرویید هستند.گره‌ها در هر سنی ظاهر می‌شوند اما در میان بزرگسالان متداول‌ترند و به‌طورکلی در ۷ درصد خانم‌ها و ۵/۱ درصد مردان بروز می‌کنند...

بیشتر افراد این برجستگی‌ها را با لمس‌ و مشاهده خود در آینه پیدا و گاهی اطرافیان آنها را از وجود یک برجستگی در جلوی گردن مطلع می‌کنند و گاهی هم گره‌ها به‌طور اتفاقی در معاینه پزشک پیدا می‌شوند. اندازه توده‌ها از چند میلی‌متر تا چند سانتی‌متر است و خوشبختانه ۹۵ درصد آنها خوش‌خیم و فقط ۵ درصد آن بدخیم هستند. براساس انجام اسکن رادیوایزوتوپ از غده تیرویید، گره‌ها به ۳ دسته اصلی تقسیم می‌شوند: گره‌های سرد (گره‌هایی که ماده رادیواکتیو یا رادیوایزوتوپ را برداشت نمی‌کنند و فعالیت هورمونی ندارند)؛ گره‌های گرم (مقداری ماده رادیواکتیو برداشت و ید را جذب می‌کنند، هورمون‌های تیروییدی می‌سازند و شبیه سلول‌های طبیعی تیرویید عمل می‌کنند) و گره‌های داغ ( وقتی ماده رادیواکتیو به بیمار داده می‌شود این گره‌ها همه آنها را جذب می‌کنند و بافت سالم تیرویید هیچ ماده‌ای برداشت نمی‌کند.

این به آن معنا است که گره بیش از حد فعالیت دارد و بسیار پرکار است و هورمون تیروییدی تولید می‌کند.) گره‌های داغ خطر بدخیمی ندارند ولی افرادی که گره‌‌های سرد و گرم دارند، از نظر بدخیمی و سرطانی‌شدن باید تحت‌نظر پزشک متخصص قرارگیرند و برای رد بدخیمی، لازم است از گره بیمار نمونه گرفته شود. اگر پزشک هنگام معاینه با یک گره‌ خیلی سفت که بیمار را دچار گرفتگی صدا کرده و باعث بزرگی غدد لنفاوی اطراف شده روبرو شود، ممکن است به بدخیمی‌ شک ‌کند. قدم اول، درخواست آزمایش‌های تیرویید است تا بتوان عملکرد هورمون‌ها را سنجید. قدم بعدی، نمونه‌برداری از بافت با سوزن‌های مخصوص است. اگر در جواب نمونه‌برداری نشانه‌هایی از بدخیمی و سرطانی شدن دیده نشد، به آن معناست که بیمار در آینده مشکلی نخواهد داشت و در غیر این صورت تحت عمل جراحی قرارمی‌گیرد. سرطان‌های تیرویید معمولا با جراحی و درمان بهبود می‌یابند و ۹۰ درصد بیماران بعد از درمان، طول عمر طبیعی خواهند داشت.

دکتر سیدمحسن خوش‌نیت

فوق‌تخصص غدد و متابولیسم

استادیار دانشگاه علوم پزشکی تهران



همچنین مشاهده کنید