سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
ناهنجاری کروموزمی عامل نیمی از سقطهاست
برخی خانمها تصورات غلطی در مورد سقط دارند؛ مثلا عقیده دارند چون شب قبل از سقط به مدت طولانی پیادهروی کردهاند، این پیادهروی زیاد موجب افتادن بچه یا سقط شده است اما درواقع اینطور نیست.
همانطور که میدانید، سقط علل مختلفی دارد که معمولا دلیل آن با یکی دو بار سقط بررسی نمیشود. یعنی در اثر اتفاق افتادن سقط برای بار اول پزشکان به دنبال دلیل آن نمیگردند. حتی دو بار سقط نیز نیازی به بررسی ندارد. اما اگر سن خانمی بالای ۳۵ سال باشد و سابقه مشکلات ناباروری در خانواده او باشد، از سقط دوم به بعد علت سقط باید مورد ارزیابی قرار گیرد. اما در زنانی که سن آنها پایینتر است، از سقط سوم به بعد باید به دنبال علت و رفع آن بود. علل سقط بسیار گوناگون است و از جمله میتوان به افزایش سن اشاره کرد. افزایش سن مهمترین عامل خطر افزایش سقط در زنان سالم است. میتوان گفت در سنین ۲۰ تا ۳۰ سال آمار سقط ۵ تا ۱۷ درصد است؛ در سن ۳۵ سال ۲۰ درصد، در سن ۴۰ سال ۴۰ درصد و در سن ۴۵ سال آمار سقط به ۸۰ درصد میرسد.
یکی از عوامل خطر مهم دیگر سابقه سقط قبلی است که بعد از اینکه مادر یک سقط داشته است شانس سقط مجدد ۲۰ درصد و بعد از دو بار سقط این شانس به ۲۸ درصد رسیده و بعد از سه بار شانس سقط به ۴۳ درصد میرسد.
سیگار کشیدن، یعنی بیشتر از ۱۰ نخ سیگار در روز، خطر سقط را ۲/۱ تا ۴/۳ افزایش میدهد که این به علت اثرات آنتیمتابولیکی سیگار است. مصرف الکل، تعداد بارداریهای بالا و مصرف داروهای ضدالتهابی اگر در زمان لقاح مصرف شوند شانس سقط را افزایش میدهند. همچنین مادرانی که در هفتههای اول بارداری استرسهای زیادی را تجربه میکنند، بیشتر در معرض خطر سقط جنین قرار دارند. ارتباط فشارهای روحی با سقط جنین در ۶ هفته نخست بارداری بیشتر است و دلیل آن میزان هورمون کورتیزول است که هنگام استرس در بدن مادر ترشح میشود. چنانچه مادر استرس داشته باشد، میزان این هورمون افزایش چشمگیری پیدا میکند. از عوامل دیگر میتوان از تب نام برد. تب بالاتر از ۸/۳۷ درجه، فاصله طولانی بین تخمکگذاری و لانهگزینی تخم لقاحیافته در رحم و کمبود فولات خون شانس سقط را در هفته ۶ تا ۱۲ افزایش میدهد. ناهنجاریهای کروموزومی دلیل ۵۰درصد از تمام سقطهاست. فاکتورهای مادری مثل ناهنجاریهای رحمی، عفونتهای بدن مادر و بیماریهای غددی هم احتمال سقط را افزایش میدهد.
در مورد باورهایی که در رابطه با سقط وجود دارد (مثل استراحت نداشتن کافی، حمل وسایل سنگین و جابهجا کردن آنها و پیادهروی) هنوز مطالعات علمی ثابتشدهای در این زمینه وجود ندارد. اما در هر حال به هر دلیلی که میزان خونرسانی لگن کم شود، مثلا اگر رحم بزرگ باشد و مادر زیاد سرپا بایستد و یا به مدت طولانی راه برود و خونرسانی به جفت و رحم کم شود، ممکن است سقط اتفاق بیفتد.
دکتر شهرزاد زاده
مدرس متخصص زنان و زایمان عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست