چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
چگونه قلب خود را سالم نگه داریم؟
چربی های موجود در رژیم غذایی، تامین کننده مواد مورد نیاز برای عملکرد مناسب بدن هستند. چربی ها را می توان به عنوان غنی ترین منبع تولید انرژی در بدن نام برد; چرا که از سوخت هر گرم چربی در بدن حدود ۹ کیلوکالری انرژی تولید می شود. این در حالی است که کربوهیدرات ها و پروتئین ها به ازای هر گرم تنها چهار کیلوکالری انرژی تولید می کنند. چربی موجود در مواد غذایی علاوه بر تامین اسیدهای چرب ضروری که بدن قادر به ساخت آن ها نیست، پیش ساز یا حامل برخی از ویتامین ها مانند ویتامین های K,D,E,A است.
به گزارش ایسنا، ثابت شده که برخی از انواع چربی ها برای سلامت قلب مفید هستند در حالی که برخی دیگر ممکن است افزایش خطر بیماری های قلبی عروقی را سبب شوند.
ترکیبات غذایی حاوی انواع مختلفی از چربی ها هستند که از آن جمله می توان چربی های غیراشباع، چربی های اشباع، چربی ترانس و کلسترول را نام برد. چربی های غیراشباع را می توان سالم ترین نوع چربی دانست. چربی های غیر اشباع عمدتا از منابع گیاهی به دست می آیند و دو نوع اصلی را شامل می شوند; چربی های غیر اشباع با یک باند مضاعف که عمدتا در روغن های گیاهی وجود دارد مانند روغن زیتون، کانولا، بادام زمینی، مغز دانه ها و آواکادو و چربی های غیراشباع با دو یا بیش از دو باند مضاعف که در غذاهای گیاهی و برخی از انواع ماهی ها یافت می شوند.
روغن های گیاهی مانند آفتابگردان، ذرت، کتان، پنبه دانه، کنجد، سویا و روغن ماهی سالمون و تن به عنوان منابع غنی این نوع چربی محسوب می شوند. براساس اعلام اداره قلب و عروق وزارت بهداشت، اسیدهای چرب امگا۳ نیز گروهی از چربی های غیراشباع با دو یا بیش از دو باند مضاعف هستند که بویژه برای سلامت قلب و عروق بسیار مفیدند و موجب کاهش سطح «تری گلیسیرید» و «کلسترولLDL سرم» می شوند. ماهی ها مانند ماهی سالمون و ساردین و منابع گیاهی مانند گردو و روغن گردو، روغن سویا و لوبیای سویا، بذر کتان و روغن کتان از مهم ترین منابع اسیدهای چرب امگا۳ هستند. چربی های اشباع نیز عمدتا در منابع حیوانی مانند گوشت گاو و گوسفند پرچربی و لبنیات پرچرب یافت می شوند; اگرچه برخی از روغن های گیاهی مانندروغن نارگیل، کره کاکائو و ... نیز حاوی این نوع چربی هستند. چربی های اشباع برای سلامت قلب مضر هستند و مصرف آنها موجب افزایش کلسترولLDL سرم (کلسترول بد) و کلسترول تام می شود و اما چربی های ترانس; این چربی ها از نظر ساختمانی شبیه چربی های اشباع هستند و به ویژه برای سلامت قلب و عروق مضرند و مصرف آنها موجب افزایش سطح کلسترولLDL ، کلسترول تام و تری گلیسرید سرم و کاهش سطح کلسترولHDL سرم (کلسترول خوب) می شود. در برخی شرایط غیرطبیعی به عنوان مثال در فرآیند هیدروژناسیون برای تبدیل روغن های مایع به جامد اسید چرب ترانس تولید می شود.
روغن های مایع فاقد اسیدهای چرب ترانس هستند. این در حالی است که روغن جامد و مارگارین حاوی این نوع اسید چرب می باشند. از دیگر منابع اسیدهای چرب ترانس می توان به تنقلات مانند چیپس، کراکر، بیسکویت، شیرینی، ذرت بوداده (پاپ کورن) و غذاهای سرخ شده مانند ماهی سرخ شده، مرغ کنتاکی و سیب زمینی سرخ شده اشاره کرد.
کلسترول هم نوعی چربی است که در ساختمان غشای سلول های بدن و لیپوپروتئین های خون وجود دارد و برای تشکیل برخی از مواد ضروری بدن مانند هورمون جنسی و نمک های صفراوی ضروری است. غذاهای حیوانی بویژه گوشت، لبنیات و زرده تخم مرغ منابع غنی کلسترول هستند اما غذاهای گیاهی کلسترول ندارند.
کلسترول خون شامل کلسترول HDL (کلسترول خوب) و کلسترول LDL (کلسترول بد) است. افزایش کلسترولLDL خون موجب فراهم شدن زمینه برای ابتلا به فشار خون بالا و افزایش ابتلا به بیماری قلبی - عروقی می شود. در حالیکه افزایش کلسترولHDL از ابتلا به بیماری قلبی - عروقی پیشگیری می کند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست