چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

کشیدن دندان نیش دائمی


کشیدن دندان نیش دائمی

دندان‌های نیش دندان‌هایی هستند که در گوشه دهان قرار گرفته و تاثیر زیادی در زیبایی و سلامت دندان‌ها دارند. بسیاری از بیمارانی که برای درمان ارتودنسی مراجعه می‌کنند، کسانی …

دندان‌های نیش دندان‌هایی هستند که در گوشه دهان قرار گرفته و تاثیر زیادی در زیبایی و سلامت دندان‌ها دارند. بسیاری از بیمارانی که برای درمان ارتودنسی مراجعه می‌کنند، کسانی هستند که دارای دندان‌های نیش برآمده یا خارج از قوس دندانی هستند.

از آنجا که هنگام صحبت یا خنده این دندان‌ها جلب توجه زیادی دارند، بسیاری از والدین هنگام مراجعه این سوال را مطرح می‌کنند که آیا می‌توان این دندان را کشید و درمان ارتودنسی انجام نداد؟

در اغلب موارد جابجا شدن این دندان به دلیل کمبود فضا در ناحیه اتفاق می‌افتد. این کمبود فضا می‌تواند به چند دلیل رخ دهد؛ پوسیدگی یا از دست رفتن زودهنگام دندان‌های شیری و عدم درمان آنها اولین دلیل رایج است. با از دست رفتن دندان‌های شیری، دندان‌های عقبی به سمت جلو حرکت کرده و به فضای واقع در ناحیه دندان نیش وارد می‌شوند.

با کم شدن فضای مورد نیاز برای دندان نیش دائمی امکان رویش آن در محل صحیح وجود نخواهد داشت بنابراین مسیر رویشی دندان جابجا شده و به سمت داخل یا بیرون هدایت می‌شود.

در بیشتر اوقات این جابجایی به سمت بیرون بوده و دندان نیش دائمی در محلی بیرون‌تر و بالاتر از محل طبیعی رویش پیدا می‌کند.

گاهی اوقات نیز این جابجایی به دلیل تغییر مسیر رویشی دندان نیش دائمی به طور ژنتیکی است البته در این موارد برعکس حالت قبل، دندان نیش بیشتر تمایل دارد که داخل کام فک بالا تغییر مسیر داده، از آنجا رویش یافته یا در آن محل نهفته باقی می‌ماند.

دندان نیش علاوه برتامین زیبایی دندانی به زیبایی فرم صورت هم کمک می‌کند. حمایتی که این دندان از استخوان موجود در گوشه دهان می‌کند، تاثیر بسیار زیادی در پر جلوه دادن صورت دارد.

در افرادی که دندان نیش خود را به هر دلیلی از دست داده‌اند فرورفتگی مشخصی در گوشه‌های دهان اتفاق می‌افتد که نتیجه آن فرو رفتن ناحیه لب‌ها، مسن‌تر شدن صورت فرد و عدم هماهنگی دهان با اندازه بینی و چانه خواهد بود.

اهمیت این دندان خیلی زیادتر ازآن چیزی است که فقط به زیبایی ربط داشته باشد. این دندان در ایجاد رابطه صحیح دندانی و حمایت از سایر دندان‌ها هم نقش عمده‌ای دارد.

با وجود ریشه‌های بلند دندان نیش است که بسیاری از نیروهای مخرب فقط توسط این دندان جذب و خنثی می‌شود بنابراین در درمان‌های ارتودنسی تقریبا هیچ تمایلی برای کشیدن این دندان‌ها وجود ندارد.

اما اگر موقعیت این دندان به صورت دندان نهفته باشد و شانسی برای بیرون آوردن و قرار دادن آن در ناحیه صحیح باشد این درمان انجام می‌شود.

والدین باید همواره به این موضوع توجه داشته و با درخواست خود یا با پیشنهاد دندانپزشک نسبت به خارج کردن این دندان‌ها اقدام نکنند بلکه در این موارد حتما نظر متخصص ارتودنسی را جویا شوند. زیراجبران مشکلات مرتبط با خارج کردن دندان‌های نیش در اغلب موارد امکان‌پذیر نیست.

دکتر محمد‌امین نریمانی

متخصص ارتودنسی