یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

جوانه های آلرژی همراه با شكوفه های بهار


یك متخصص آسم و آلرژی اعلام كرد آلرژیهای بهاره در روزهای بارانی, ابری و بدون باد به كمترین حد و در روزهای گرم, خشك و طوفانی به بیشترین حد می رسد

دكتر قره‌گزلو در گفت‌وگو با خبرنگار «بهداشت و درمان» خبرگزاری دانشجویان ایران، با بیان این كه بهار فصل گرده‌افشانی گیاهان و فصل آلرژی است، افزود: همه افرادی كه در سالهای گذشته همزمان با بهار علایم آلرژی را تجربه كرده‌اند به این مسئله آگاه هستند، لذا از پیش خود را برای مقابله با علایم آلرژی‌ فصلی در بهار آماده می‌كنند.

وی گفت: آلرژیها در واقع افزایش حساسیت دستگاه ایمنی بدن نسبت به عواملی هستند كه آنها را آلرژی‌ها

(آنتی ژن، پادگن) می‌نامیم.

دكتر قره‌گزلو با بیان اینكه شایع‌ترین آلرژیها از طریق هوا منتقل می‌شوند، به ایسنا گفت: ‌مهمترین آنها گرده‌های گیاهان و قارچها هستند كه بسیاری از آنها در بهار یافت می‌شوند.

این متخصص آسم و آلرژی افزود: میلیونها نفر در كشور ما مبتلا به علایم آلرژی بهاره هستند كه شایع‌ترین آنها آلرژی بینی با علایم شایع عطسه‌های مكرر، گرفتگی، خارش و آب ریزش بینی است.

وی گفت:‌ البته برخی از بیماران علایم شدید تنفسی مانند سرفه‌های مكرر،‌خس خس و تنگی تنفسی پیدا می‌كنند كه بیشتر به آسم مربوط می‌شوند.

دكتر قره‌گزلو افزود: گرده‌ها در واقع سلولهای نر گیاهان هستند كه برای تكثیر به دست باد سپرده می‌شوند این ذرات بیشتر از جنس پرونین هستند و در صورت ورود به مخاط تنفسی افراد مستعد آلرژی، سبب تحریك و ایجاد علایم می‌شوند.

این متخصص آسم و آلرژی بیان كرد:‌ بر خلاف تصور عموم گرده‌های حساسیت‌زا كمتر به گل‌ها مربوط می‌شوند و غالبا ناشی از درختان، چمن‌ها، بوته‌ها و علف‌های هرز هستند كه در فصل بهار به ویژه گرده درختان عامل اصلی ایجاد آلرژی بیماران است.

وی ادامه داد: گرده‌های گل‌ها اغلب بزرگ هستند و لذا احتمال ورود آنها به مخاط تنفسی كمتر است و بیشتر توسط حشرات جا به جا می‌شوند.

قره‌گزلو افزود:‌ گرده‌افشانی درختان با توجه به آب و هوای هر منطقه می‌تواند از اواخر فصل زمستان تا اواخر بهار ادامه پیدا كند و طبیعی است كه در هر منطقه تنوع گیاهی آن عوامل اصلی آلرژی‌زا را تعیین می‌كند.

این متخصص آسم و آلرژی گفت: در تهران درختان چنار، كاج، نیریزی، نارون، اقاقیا و زبان گنجشك از شایع‌ترین عوامل تولیدكننده گرده‌های حساسیت زا هستند.

وی ادامه داد:‌ افراد مبتلا به آلرژی‌های بهاره بهتر است با مراجعه به پزشكان آلرژی برای پیشگیری و یا كنترل علایم بیماری خود اقدام كنند این اقدامات می‌تواند شامل توصیه‌های پیشگیرانه بهداشتی و یا مصرف داروهای مورد نظر پزشك باشد كه از جمله آنها داروهای خوراكی و اسپریهای بینی هستند.

دكتر قره‌گزلو همچنین بستن پنجره‌ها به هنگام شب و صبح زود برای جلوگیری از ورود گرده‌ها به درون اتاق، استفاده از دستگاه‌ تهویه و فیلترهای مناسب، كاهش فعالیت‌های بدنی صبحگاهی همزمان با اوج غلظت گرده‌ها (بین ساعت ۵ تا ۱۰ صبح) ، بستن پنجره‌های اتومبیل در حال حركت، ماندن در منزل در روزهای پر باد و طوفانی، سفر به مناطق كم گرده در روزهای تشدید علایم مانند سواحل دریا، استفاده از داروهای تجویز شده توسط متخصص آلرژی، اجتناب از مخلوط كردن یا تماس با برگ‌ها و بقایای گیاهان در باغچه، اجتناب از پهن كردن ملحفه لباس‌ها در هوای آزاد، برای جلوگیری از چسبیدن گرده‌ها به آنها در بهار را از جمله اقدامات پیشگیرانه برای آلرژی بهاره دانست.