چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

مراقبت های پوستی در دوران بارداری


مراقبت های پوستی در دوران بارداری

برای حفظ رطوبت پوست تان بیشتر آب بنوشید

آیا می‌دانید که مراقبت از پوست در دوران بارداری هم اصولی دارد که اگر این اصول را نشناسید، ممکن است به سلامت خود یا جنینتان آسیب برسانید؟ اگر نمی‌دانید که بایدها و نبایدهای مراقبت پوستی در دوران بارداری چیست، خواندن این پرسش و پاسخ‌ها را به شما پیشنهاد می‌کنیم...

۱. آیا استفاده از کرم ضدآفتاب در دوران بارداری ممنوع است؟

نه، درواقع تنها کرم‌هایی که می‌توانید بدون دغدغه در دوران بارداری استفاده کنید، کرم ضدآفتاب با SPF ۱۵یا حتی بیشتر و کرم مرطوب‌کننده است.

۲. آیا هورمون‌های بارداری می‌توانند باعث ایجاد لک روی صورت شوند؟

بله، تغییرات هورمونی در دوران بارداری باعث افزایش رنگ برخی از رنگدانه‌های پوستی می‌شوند. این افزایش رنگ رنگدانه‌ها چیزی جز تیره و لک شدن برخی از قسمت‌های پوست صورت و حتی گردن خانم‌های باردار را در پی نخواهدداشت. استفاده از کرم‌های ضدآفتاب رنگی می‌تواند یک راه فیزیکی ساده و مطمئن برای پوشاندن این لک‌ها باشد.

۳. آیا هورمون‌های بارداری می‌توانند باعث رشد موهای زائد در قسمت‌های صورت، پشت و سینه خانم‌ها شوند؟

بله، تغییرات هورمونی در طول دوران بارداری می‌تواند باعث تحریک رشد موهای زائد در صورت، سینه و پشت بدن خانم‌ها شود. البته در این مورد جای نگرانی وجود ندارد زیرا معمولا موهای زائدی که در دوران بارداری به وجود می‌آیند و رشد می‌کنند، حداکثر تا ۶ ماه پس از تولد نوزاد از بین می‌روند.

۴. آیا خانم‌های باردار در ۳ ماهه دوم بارداری دچار آکنه‌های پوستی می‌شوند؟

نه، معمولا بیشتر خانم‌های باردار، بدترین و شدیدترین آکنه‌های پوستی را در ۳ ماهه اول بارداری تجربه می‌کنند. بهترین و ایمن‌ترین راه درمان چنین آکنه‌هایی، استفاده از محصولات ضدآکنه حاوی اسیدگلیکولیک،‌ اسیدآلفاهیدروکسی، روغن فندق یا اریترومایسین موضعی است.

۵. آیا بیشتر پزشکان استفاده از محصولات آرایشی و درمانی حاوی رتینوییدهای موضعی یا اسیدسالیسیلیک را در دوران بارداری نهی می‌کنند؟

بله، بهترین و ایمن‌ترین روش‌ها برای پاک و شفاف کردن منفذهای پوستی در دوران بارداری، فیزیکی هستند، نه شیمیایی. مرطوب کردن پوست صورت در بخار حمام و مالش دادن آهسته آن با انگشتان دست، یکی از همین راه‌هاست که باعث خارج شدن و از بین رفتن آلودگی‌های موجود در منافذ پوستی و سلول‌های مرده پوست می‌شود. استفاده از پاک‌کننده‌های سنتی نیز برای این کار بسیار مناسب است.

۶. آیا سیاه شدن پوست در دوران بارداری برای بیشتر خانم‌ها اتفاق می‌افتد؟

بله، معمولا بیشتر از ۷۰ درصد خانم‌های باردار از سیاهی پوست گردن، گونه‌ها، پیشانی، لب بالایی، چانه، بینی و بازوهای خود شکایت دارند. این سیاهی اصلا ربطی به مشکل یا ناراحتی خاصی ندارد و نباید نگران آن بود. سیاهی‌های پوست که در دوران بارداری ایجاد می‌شوند، حدود ۶ تا ۸ ماه پس از تولد نوزاد کاملا از بین می‌روند. برای پوشاندن این سیاهی‌ها می‌توان از کرم‌های روشن‌کننده با نظر پزشک یا ضدآفتاب‌های رنگی استفاده کرد. البته گاهی پوست این قسمت‌ها ممکن است خشک و باعث تشدید سیاهی شود. به همین دلیل توصیه می‌شود همیشه این نواحی را با کرم‌های مرطوب یا نرم‌کننده، پوشش دهید.

۷. آیا نوشیدن آب فراوان، بهترین راه پیشگیری از خشکی پوست در دوران بارداری است؟

بله، نوشیدن آب کافی و فراوان در دوران بارداری باعث انتقال رطوبت از سطوح زیرین پوست به لایه‌های بیرونی آن می‌شود و این امر می‌تواند به حفظ همیشگی رطوبت پوست صورت و بدن و پیشگیری از خشکی پوست کمک کند. متاسفانه برخی خانم‌های باردار برای مرطوب نگه‌داشتن پوست خود، به استفاده از کرم‌های مرطوب‌کننده بسنده می‌کنند در حالی که این کار فقط باعث مرطوب‌شدن خارجی‌ترین لایه پوست می‌شود و به همین دلیل اثر آنها بعد از مدت کوتاهی از بین می‌رود.

۸. آیا استفاده از پمادهای ضدخارش در دوران بارداری مجاز است؟

نه، بهتر است در طول دوران بارداری از مصرف پمادهای ضدخارش برای التیام خارش پوست قسمت‌هایی از بدن که دچار خشکی و خارش شده‌اند، خودداری کرد. بیشتر این پمادها حاوی ماده شیمیایی کورتیزون و هیدروکورتیزون هستند و تماس با این مواد برای خانم‌ها می‌تواند مشکل‌ساز شود. در این دوران برای چرب کردن پوست خشک و ملتهب می‌توان از روغن زیتون یا روغن نارگیل بدون بو و وازلین استفاده کرد.

۹. آیا ایجاد جوش‌های ریز قرمز در پوست ناحیه زیر شکم و ران‌ها در طول دوران بارداری خطرناک است؟

نه، ایجاد جوش‌های ریز قرمزرنگ در ناحیه زیر شکم، پستان‌ها، بازوها، باسن یا ران‌های یک خانم باردار از رایج‌ترین تغییرات پوستی در ۳ ماهه سوم بارداری است. ممکن است این جوش‌های ریز کمی خارش داشته باشند و خانم باردار را کمی ناراحت کنند اما چند روز پس از زایمان به‌راحتی و بدون استفاده از هیچ نوع دارو و پمادی، خودبه‌خود از بین خواهند رفت.

۱۰. آیا درست است که ترک بدن فقط در ۵۰ درصد خانم‌های باردار اتفاق می‌افتد؟

نه، ترک بدن به‌خصوص در پوست شکم، ران و باسن در ماه‌های ششم و هفتم بارداری دربیش از ۹۰ درصد خانم‌ها ایجاد می‌شود. با رشد جنین، کشیده شدن پوست و افزایش وزن،‌ ترک خوردن پوست هم آغاز می‌شود. ترک پوست در خانم‌هایی که وزنشان بیش از اندازه در دوران بارداری بالا می‌رود یا چندقلوزایی دارند، بیشتر و مشخص‌تر از سایرین است. ورزش منظم و مناسب، استفاده از کرم‌های مرطوب‌کننده و لوسیون‌های حاوی اسیدآلفاهیدروکسی می‌تواند به پیشگیری یا کاهش میزان ترک‌های پوستی در دوران بارداری کمک کند. بهتر است برای اثربخشی بیشتر، استفاده از کرم و لوسیون را از ماه سوم بارداری شروع کنید.

۱۱. آیا داروهای ضدآکنه‌‌ای که پیش از دوران بارداری مصرف می‌شده، با شروع بارداری و در طول این دوران هم مجاز است؟

نه، معمولا بیشتر داروهای درمان آکنه حاوی ترکیب‌هایی هستند که می‌توانند به سلامت جنین آسیب برسانند. به همین دلیل استفاده از چنین داروهایی برای خانم‌های باردار یا حتی آنهایی که قصد باردار شدن دارند، ممنوع است.

ترجمه:ندا احمدلو

منبع: Parents