پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
مجله ویستا

پرچم ها ادبیات دارند


پرچم ها ادبیات دارند

از دیرباز «پرچم» نماد هویتی و ملی هر کشور بوده و معرفه و مشخصه اعتقادی و ملی هر ملت است

از دیرباز «پرچم» نماد هویتی و ملی هر کشور بوده و معرفه و مشخصه اعتقادی و ملی هر ملت است.

پرچم‌ها بازگوی تمدن و توانمندی افراد یک جامعه هستند؛ از این‌رو مردم یک جامعه خود را موظف به رعایت احترام به قوانین و مراعات و دستورالعمل‌های راهبردی و کاربردی می‌دانند. البته مطلبی که درادامه می‌خوانید با اشاره‌ای کوتاه به مقوله پرچم، رنگ پرچم‌ها را بررسی می‌کند.

پرچم را به‌عنوان نماد ملی می‌شناسیم و نسل به نسل تعریف شده و شناسنامه‌اش را می‌دانیم اما اینکه چرا پرچم نماد ملی کشوری نامیده می‌شود، خود نیاز به تاریخچه و‌ بررسی‌های جامع‌تری دارد که در این مقال جای نمی‌گیرد و منابع و کتاب‌های فراوانی در این باب نگاشته شده است. ولی می‌توان به شکل تحت‌اللفظی و عامیانه گفت که پرچم برای هرملت و کشوری مایه استحکام، قدرت، نفوذ و ثبات است.

اگر درجنگ پرچمی به اهتزاز درآید نشان پیروزی، اقتدار و قدرت‌نمایی است و به‌عکس آن هم مصداق شکست و نابودی خواهد بود. به این جهت پرچم‌ها گویای معانی، مفاهیم و ادبیات خاص خود هستند.اگر از این مقوله بگذریم به رنگ پرچم‌ها می‌رسیم. همانطور که پیش‌تر اشاره شد، هر کشوری پرچم ثابت و ملی دارد که معرفه و شناسنامه یک ملیت است اما پرچم‌ها ی دیگری نیز برای مناسبت‌ها، موضوعات و... طراحی و نصب می‌شوند که از رنگ آنها، موضوع یا مناسبت را می‌جوییم.

رنگ‌ها در پرچم معانی و تعابیر نهفته‌ای دارند که اگر با کارشناسی و مهندسی انتخاب و نصب شوند می‌توانند جلوه زیبایی و زمانی و آگاهی برای بیننده داشته باشند. به همین دلیل است که انتخاب رنگ برای پرچم‌ها کاری بس دشوار و پیچیده می‌نماید چون باید برای مخاطب اعلام خبری، هشداری یا مناسبتی داشته باشد.

رنگ پرچم، آگاهی و فرهنگ ملی را درمردم تقویت می‌کند؛ اگرچه تا به‌حال به شکل جدی روی این مهم تحقیق میدانی نشده است اما می‌توان امیدوار بود که سازمان شهرداری تهران این مبحث را عمیق‌تر پی بگیرد و آن را فرهنگ‌سازی‌ کند.

البته در این راستا اقداماتی شکل عملی و اجرایی به‌خود گرفته است لیکن باید درکشور به آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌هایی درباره رنگ پرچم برسیم تا بتوان از بی‌نظمی و بی‌نزاکتی نسبت به پرچم جلوگیری کرد. باید اقدامات جدی‌تری برای تعریف رنگ پرچم‌ها صورت پذیرد تا شهری زیبا، پرمعنا و بامفهوم داشته باشیم.

باید به‌گونه‌ای عمل شود که تقویت روحیه شادابی، زندگی و امیدواری را درمردم زنده نگه‌داشت. این نیست که صرفا پرچمی با هر سلیقه‌ای نصب شود تا به زیبایی کمک کند بلکه می‌توان به شکل مهندسی و کارشناسانه به این مسئله پرداخت و شهر را از عصبیت بصری رهاند.

درحال حاضر سازمان زیبا‌سازی‌ شهرداری تهران باتوجه به ظرفیت‌های موجود در هرمنطقه، محله و معابر پرچم‌هایی نصب کرده است که نه‌تنها به زیبایی بصری مخاطبان کمک کرده بلکه روحیه شادابی و غرورملی را نیز شکوفا می‌سازد. این اقدام بایسته و شایسته مشارکت مردمی را می‌طلبد که علاوه بر زیباسازی محله، منطقه یا معابر درآنها روحی تازه و حسی لذت‌بخش و مغرورانه بدمد.

نصب و چیدمان پرچم با رنگ‌های متنوع که باید در چارچوب قواعد و دستورالعمل‌های ازقبل تعیین‌شده بررسی و انجام پذیرد، برای هر رهگذری جالب و دیدنی است و خصوصا رنگ‌ها نه‌تنها به چهره شهر جلایی خاص می‌بخشند بلکه گویای موضوع یا مناسبتی نیز هستند. رنگ به زندگی انسان روح می‌بخشند، حس زیستن، تفکر، آزادگی و آرزوها را می‌دهد. انسان با رنگ‌ها زنده است و خاطراتش را با آنها می‌سازد، پس اصولی‌تر است که آن را با نگاهی کارشناسانه‌تر و موشکافانه‌تر بررسی و کنکاش کنیم.

ناصرندافی