شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

شلیك به وسط سیبل


شلیك به وسط سیبل

تیراندازی از جمله سه ورزش سفارش شده دین مبین اسلام است اگر این ورزش در گذشته دور تنها در جنگ كاربرد داشت, حالا به مثابه یك ورزش تفریحی و پرمدال به آن در بازی های المپیك نگریسته می شود

تیراندازی از جمله سه ورزش سفارش شده دین مبین اسلام است. اگر این ورزش در گذشته دور تنها در جنگ كاربرد داشت، حالا به مثابه یك ورزش تفریحی و پرمدال به آن در بازی های المپیك نگریسته می شود. بعد دوم این ورزش به عنوان ورزشی محبوب و پرتنوع در عصر تكنولوژی برای مردم ما تا دو سال پیش كمتر شناخته شده بود، از دو سال پیش بود كه نام تیر اندازی به عنوان یك رشته ورزشی مفرح و پرمدال بیشتر از گذشته مطرح شده است. در همین مدت كم برای آنكه ورزشكاران ایرانی بتوانند سهمی در كسب ۶۳ مدال توزیع شده در بازی های آسیایی و المپیك داشته باشند، حركت قابل توجهی صورت پذیرفته است. سكان هدایت امروز تیراندازی ایران روی دوش یك نظامی ارشد بازنشسته، دكتر اسدالله حیدری است كه با توجه به موقعیت شغلی اش سعی دارد، از پتانسیل نیروهای نظامی در كنار نیروهای مردمی برای گسترش این رشته ورزشی و جا انداختن در جامعه و افتخار آفرینی در میادین بین المللی چون بازی های المپیك و بازی های آسیایی استفاده كند.

رئیس فدراسیون تیراندازی با گذشت دو سال از پیشرفت های حاصل شده در این ورزش خشنود است، اما قولی برای كسب مدال در بازی های آسیایی نمی دهد. او اعتقاد دارد با وجود همه حمایت های صورت گرفته هنوز به لحاظ امكانات سخت افزاری، اسلحه و باشگاه اختصاصی این ورزش در ابتدای راه شكوفایی قرار دارد و با برنامه پنج ساله ترسیم شده نگاه آن به بازی های آسیایی ۲۰۱۰ خواهد بود. با خواندن این گفت وگو با فضای فعلی تیراندازی كشورمان، چالش های پیش رو و برنامه های آینده این ورزش بیشتر آشنا خواهید شد.

● از انتخاب شما در این سمت نزدیك به دو سال می گذرد، طی این مدت در جلب و جذب مردم به رشته تیراندازی و از نظر توسعه همگانی چه اقداماتی صورت پذیرفت؟

- البته ما در این دو سال بیشتر وقتمان صرف شناسایی و مطرح كردن این رشته در جامعه شد چرا كه شناسایی كافی ایجاد نشود، علاقه هم حاصل نخواهد شد. به لحاظ آماری در جذب جوانان به این رشته ورزشی تا حدودی موفق بوده ایم، اما می دانید در این ورزش هر كسی كه اسلحه شناسی و تیراندازی با اسلحه از هر نوعی را آموخته و با آن مأنوس شده باشد، به نوعی ورزشكار تیرانداز شناخته می شود. برای تعمیم و گسترش ورزش نیاز به زیرساخت های كافی است و احداث زیرساخت ها نیاز به اعتبار عمرانی در بخش دولتی و سرمایه گذاری در بخش خصوصی دارد كه ما در این زمینه موقعیت خوبی نداریم.

●وضعیت سالن های تیراندازی در كشور چگونه است و آیا تكافوی نیاز دوستداران این ورزش را می دهد؟

- امكانات فدراسیون در یك باشگاه به نام صاصد و یك سالن تیراندازی خلاصه می شود. در تهران برای اهداف ثابت حداقل ۱۵ سالن وجود دارد ولی مشكل اصلی این است كه هیچ كدام از این سالن ها استاندارد نیستند.

● در این زمینه چه اقدامی صورت داده اید؟

- با مسئولان سازمان تربیت بدنی، شهرداری ها و استانداری ها و حتی نهادها مذاكرات مفصلی داشته ایم و از آنان خواسته ایم در كنار تأسیس ورزشگاه ها و سالن های جدید، ساخت سالن های تیراندازی را هم مدنظر قرار دهند.

● سالن های اختصاصی آزادی كه در جهان شبیه آن در شهر مونیخ آلمان است، سال هاست رها شده و پس از انتخاب شما برای بازسازی تخریب شد، تكلیف ورزشكاران این رشته برای پرداختن به تیراندازی آن هم در سطوح قهرمانی و سالن استاندارد چیست؟

- این سالن ها به طور كامل تخریب نشدند، قسمت هایی كه نیاز به بازسازی داشت، تخریب شد. در سال ۸۳ مدیریت مجموعه ورزشی آزادی با پیمانكار قراردادی منعقد ساخت كه قرار بود پایان این سال تحویل شود ولی به دلایلی ممكن نشد.

با پیگیری و تأمین اعتبار بازسازی ادامه پیدا كرده و قرار است شهریور ماه به بهره برداری مجدد برسد.

ما در آستانه بازی های آسیایی به دلیل نداشتن سالن استاندارد در مضیقه ایم و با استفاده از سالن صاصد و یا تمرین خشك صحرایی سعی كرده ایم با مشقت هم كه شده تمرینات را متوقف نكنیم.

● علاقه مندی عموم مردم به رشته تیراندازی زیاد است، اما نداشتن امكانات از جمله اسلحه كه دو میلیون قیمت دارد عامل مهم دوری از این رشته محسوب می شود. در این خصوص فدراسیون چه تدبیری اندیشیده است؟

- البته مشكل تأمین اسلحه كمتر از مشكل زیرساخت (باشگاه و سالن ) است، ضمن آنكه قیمت بعضی از سلاح های اهداف پروازی از دو میلیون تومان بیشتر است، اما برای رشته های اهداف ثابت قیمت سلاح حدود دو میلیون می شود و سلاح هایی با قیمت كمتر نیز وجود دارد.

در خصوص تأمین اسلحه اقدامات زیر هم انجام شده است:

۱- هماهنگی های لازم با وزارتخانه های ذیربط در خصوص تسهیل اخذ مجوز خرید اسلحه

۲- سفارش بخشی از نیازهای سلاح

۳- شناسایی منابع سلاح های كیفی و ارزانتر برای تعمیم و توسعه ورزش

۴- تأمین بودجه و خرید یك هزار قبضه اسلحه در سه مرحله در سال ۸۵

● هیأت های تیراندازی كشور در چه وضعیتی هستند، تقسیم اعتبارات هیأت ها به چه شكلی است؟

- در ۲۹ استان از ۳۰ استان هیأت تیراندازی داریم، در هر استان سالن های تیراندازی اهداف ثابت وجود دارد، اما كافی و استاندارد نیست ولی در هیچ كدام آنها باشگاه اهداف پروازی نداریم. اعتبار هیأت ها در سال های گذشته كافی نبود، در سال ۸۵ بیست و دو میلیون تومان از اعتبار هیأت ها توسط فدراسیون توزیع خواهد شد و به همین نسبت هم بودجه در اختیار ادارات كل تربیت بدنی استان ها و هیأت ها گذاشته خواهد شد.

●تیراندازان ملی پوش از چه استان هایی هستند و چه پاداشی برای این گونه هیأت ها تخصیص می دهید؟

- تیراندازان ملی پوش در حال حاضر از استان های تهران، اصفهان، آذربایجان شرقی، فارس، خراسان رضوی، قزوین، كرج و چهارمحال و بختیاری هستند. چنین هیأت هایی در ابعاد مختلف تشویق می شوند.

● در پی تصاحب مدال طلای رشته تپانچه در بازی های غرب آسیا این رشته توسعه خوبی داشت اما بلافاصله در مسابقات جهانی ایتالیا ورزشكاران مدال آور به مقام های ششم به بعد بسنده كردند، دلیل این ركود چه بود؟

- مسابقات غرب آسیا قابل قیاس با مسابقات جهانی نیست و تیراندازان ایرانی هنوز فاصله زیادی با قهرمانان آسیا و جهان دارند. در غرب آسیا ما جدا از مدال طلای تپانچه در تفنگ بادی هم مدال طلا گرفتیم و مجموعاً با كسب ۴ مدال طلا، ۳ نقره و ۳برنز فقط به آینده امیدوار شدیم.

● در رشته تراپ و اسكیت (اهداف پروازی) تیراندازان ایرانی مكانی بهتر از ۸۰ و ۹۰ در مسابقات جهانی مصر پیدا نكردند. برای بهبود این رشته چه راهكاری دارید؟

- در مصر ۲۹۲ تیرانداز با یكدیگر رقابت كردند، اگرچه تیراندازان ما مقام های قابل قبولی نگرفتند اما با وجود تنها سه سال تجربه و یك باشگاه موجود نباید ناامید شد. راهكار مناسب، تمرین و حمایت و حضور در اردوهای داخلی و خارجی و تورنمنت های مهم است كه می شود جبران مافات كرد، ما هنوز در ابتدای راه قرار داریم.

● رئیس سازمان تربیت بدنی از فدراسیون تیراندازی توقع كسب دو مدال در بازی های آسیایی دوحه را دارد، با توجه به آنكه كشورهای آسیایی منجمله قزاقستان، چین، كره و هند قطب امروزی تیراندازی جهان را تشكیل می دهند، جواب شما چه بود؟

- در برنامه ۵ ساله فدراسیون كه به تصویب رئیس سازمان تربیت بدنی هم رسیده پیش بینی دستیابی به دو مدال مستقل از رنگ در مسابقات آسیایی دوحه شده است، ما نیز تلاشمان برآورده كردن این توقع است. البته هیچ وقت نمی توان به طور قطع مدال آوری را در ورزش پیش بینی كرد، زیرا اتفاق خوب و بد همیشه در كمین است ولیكن اگر احساس كنیم كه قادر به برآوردن انتظارات نیستیم، پیشنهاد خواهیم كرد اعزامی نداشته باشیم.

●در صورت حضور در بازی های آسیایی و عدم كسب نتیجه لازم و مورد نظر سازمان تربیت بدنی و كمیته ملی المپیك فكر نمی كنید آنها از این همه حمایت صورت داده دچار سرخوردگی خواهند شد؟

- ببینید، ما باید شجاعانه حركت كنیم و ترس به خود راه ندهیم. ما هرگز طی این دو سال شعار نداده ایم و وعده هایی كه دادیم تا حدود زیادی تحقق پیدا كرده است.

در همین بازی های غرب آسیا، قراخانلو - رئیس كمیته ملی المپیك - كسب ۴ مدال را برای تیراندازی پیش بینی كرده بودند و ما ۶ مدال گرفتیم. یك قهرمان اگر یك ساچمه یا یك فشنگ را به هدف نزند از پنجاه نفر در جدول عقب می ماند، پس باید حساب احتمالات را نیز كرد. ما ناامید نیستیم و سعی خواهیم كرد جواب اعتماد مسئولان را در توسعه این ورزش درست بدهیم.

● از تخصیص بودجه ۶۷۲میلیون تومانی برای این ورزش راضی هستید؟

- ما به اندازه همین بودجه برنامه ریزی خواهیم داشت. ما تقویم ورزشی منظم داریم و پیش از این رقم درخواست بودجه كرده بودیم و سعی می كنیم متناسب با برنامه ها این بودجه را هزینه كنیم.

● اعلام كردید از نتایج اخیر مسابقات جهانی كرواسی ناراضی هستید، چرا؟

- ناراضی از مجموع نتایج بدست آمده هستم، اما چهار ورزشكار خوب درخشیدند و ما را به كسب نتایج در بازی های آسیایی دوحه امیدوار ساختند. الهه احمدی، نسیم حسن پور، سپیده شیرانی و صابر پرستی از جمله تیراندازان موفق بودند.

● سه تن از چهار نفر بانوان تیرانداز بودند و این را باید نشانه موفقیت بیشتر بانوان در بازی های آسیایی نسبت به تیراندازان مرد تلقی كنیم؟

- بله، واقعیت اینچنین است و ما پیش بینی مان این است كه در بازی های آسیایی قطر بانوان بخت بیشتری نسبت به آقایان دارند.

● با وجود گستردگی ورزش تیراندازی، چرا شعاع فعالیت فعلی تان حول چند رشته محدود دور می زند؟

- ما تا پیش از مسابقات جهانی كرواسی در ۶ رشته پرتحرك بودیم، اما در این بازی ها در ۱۳ رشته حضور پیدا كردیم، با تقویت زیرساخت ها و ایجاد باشگاه ها مطمئناً تلاش می كنیم تا تیراندازی را در هر ۲۱ رشته موجود توسعه و گسترش دهیم. فعلاً شرایط این كار مهیا نیست.

علی شاكری



همچنین مشاهده کنید