یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

استفاده از داروهای غیر مجاز در ورزش


استفاده از داروهای غیر مجاز در ورزش

برخی از جوانان بدون آگاهی از عواقب وخیم داروهای نیروزا می خواهند با استفاده از آن عضلات خود را قوی یا برجسته کنند , اما اثرات مخرب آن در دراز مدت گریبانگیر آن ها خواهد شد

● مقدمه

برخی از جوانان بدون آگاهی از عواقب وخیم داروهای نیروزا می خواهند با استفاده از آن عضلات خود را قوی یا برجسته کنند ، اما اثرات مخرب آن در دراز مدت گریبانگیر آن ها خواهد شد . این روزها بازار فروش داروهای نیروزا در بین جوانان و ورزشکاران مطرح جهان و حتی باشگاه ها و میادین ورزشی داغ داغ است . می توان گفت ورزش و تغذیه مناسب یکی از عوامل اصلی جهت تناسب اندام به شمار می رود . ولی بسیاری به این عوامل مهم توجهی نکرده و بی اعتنا از کنار آن رد می شوند .

ورزشکاران و جوانان و ... تنها مصرف کنندگان این داروها به شمار می روند که قصد دارند با خوردن این داروها قدرت بدنی خود را برای برد در مسابقات افزایش دهند . آن ها از اثرات مخرب این مواد بر جسم هیچ اطلاعی ندارند . گاهی اوقات این موارد تغییرات شگرفی در اندام ورزشکاران ایجاد می کند و باعث بزرگ شدن برخی از قسمت های فوقانی بدن همچون بازوها و سینه می شود .

جوانان معتقدند با خوردن این داروها اندام زیبایی پیدا می کنند و با پوشیدن لباس های تنگ و چسبان می توانند اندام خود را به رخ دوستان و آشنایان بکشانند .

اغلب ورزشکاران جوان ، این حقیقت را تصدیق می کنند که فشار زیادی در دنیای ورزش برای بردن مسابقات به هر قیمت وجود دارد . ورزشکاران جوان علاوه بر افتخار شخصی ، اغلب به دنبال رویاهای بزرگتری هم هستند ؛ کسب مدال برای کشورشان ، کسب بورس های دانشگاهی یا یافتن جایگاهی در تیم های حرفه ای . برای تعداد فزاینده ای از ورزشکاران ، بردن مسابقات به هر قیمت به مصرف داروهای تقویت کننده کارکرد جسمی منتهی می شود .

به نظر می رسد که برخی با چنین داروهایی می توانند به قدرت جسمی بیشتری دست یابند ، اما به چه قیمتی ؟ حقیقت آن است که بی خطر بودن مصرف دراز مدت این داروها ثابت نشده است و منافع ظاهری کوتاه مدت آنها نیز در برابر مضرات آنها رنگ می بازد .

● فیزیولوژی ورزش

در اغلب ورزش های حرفه ای و آماتور ، ورزشکارانی که بیشترین قدرت ، سرعت یا استقامت را دارند برنده مسابقه می شوند . هر ورزشی به مهارت های خاصی نیاز دارد ؛ مثل توانایی پرتاب کردن یک توپ در مسیری خاص . انجام دادن این مهارت ها با قدرت ، سرعت و استقامت فوق العاده این است که ، یک بازیکن نخبه را مشخص می کند . میزان قدرت یک ورزشکار را دو عامل تعیین می کند ؛ میزان عضلات او و توانایی اعصاب در تحریک کردن انقباض عضلانی . برخی از ورزشکاران نخبه تمرینات خاصی را انجام می دهند تا تحریک عصبی عضلاتشان را بهبود بخشند و بسیاری از آنها با تمرین با وزنه سعی می کنند بر حجم عضلاتشان بیافزایند .

اما برخی ها به خصوص ورزشکاران حرفه ای به مصرف هورمون ها ، مکمل های غذایی و داروهای دیگر روی می آورند تا بدنشان را وادار کنند که هر چه بیشتر عضله بسازد .

حجم عضلات بدن و توانایی اعصاب در تحریک انقباض عضلانی نیز نقش مهمی در تعیین سرعت ورزشکار دارد . توده عضلانی بزرگتر به شما امکان تولید قدرت بیشتری را می دهد و این امر به نوبه خود امکان انجام دوره های انفجاری فعالیت شدید را فراهم می کند . به این ترتیب شما مثلا می توانید فاصله صد متر را در مدت کوتاه تری بدوید .

اما آیا داروها و مکمل های تقویت کننده عملکرد جسمی واقعا می توانند کارکرد ورزشی یک ورزشکار را بهبود بخشند ؟ آنچه عامل رشد این معضل شده ، نگرش غلط به ورزش است . ورزش قهرمانی یک تجارت بزرگ است و احتمالا یکی از بزرگترین صنایع رشد یافته در قرن حاضر می باشد . منسوجات وابسته ، تولید کنندگان کفش و وساید ورزشی ، تامین کنندگان تسهیلات ( نظیر ساختمان ها ) و صاحبان صنایع نو و جدید ، به هیچ وجه مایل نیستند که عقربه های ساعت شان در جهت عکس حرکت کند . عصر سوداگرایی تفاوت بزرگی را ایجاد کرده است ، عده زیادی به ورزش به عنوان شغلی به درآمد بالقوه و فوق العاده نگاه می کنند . بسیاری هم اصرار دارند ورزش در دنیای امروز نقش جنگ ( مبارزه ) را به عهده گرفته است و میادین المپیک ، صحنه های جنگ و کارزار است . بنابراین ممکن است که قوانین جنگ را به کار برده و هر چیزی که به سمت حمایت و پشتیبانی از پیروزی گام بر دارد ، مطلوب و پسندیده بدانند . جای شگفتی نیست که بعضی با فلسفه پیروزی با هر قیمتی ، از روش های نادرست استفاده کنند که نابودی خود و اعتیاد دارویی را به دنبال دارد . اما در حقیقت ، این که فکر کنیم داروها تنها راه بهبود پتانسیل کاری هستند بسیار اشتباه است . زیرا راندمان شخصی را برنامه های تمرینی جسمی ، شرایط روانی مناسب و رعایت مسائل تغذیه ای ، افزایش می دهند .

مصرف دارو برای افزایش و بالا بردن کارآیی در ورزش مسئله جدیدی نیست . در بازی های یونان باستان ، کسانی که از میان رژیم های غذایی خاص از ترکیبات افزایش دهنده کارآیی استفاده می کردند گناه کار شناخته می شدند . در طول تاریخ بسیاری از داروهای گیاهی و صنعتی برای افزایش توانایی جسمی و ورزشی مورد استفاده قرار گرفته اند و هر کدام پس از مدتی بخاطر عوارض جانبی مختلف کنار گذاشته اند و هنوز اکسیر موثر و بی خطری پیدا نشده است .

● تاریخچه دوپینگ

دوپینگ از واژه های هلندی به معنی آیین غسل تعمید مسیحی گرفته شده است . قدرت doop دوپینگ در ورزش به دو هزار سال قبل از میلاد بر میگردد ، جایی که هومر در نوشته های خود به مصرف قارچهای غنی از پروتئین توسط گروهی از ورزشکاران یونان باستان اشاره نموده است . و یا به روایتی دیگر واژه دوپینگ از زبان آفریقای جنوبی مشتق شده است . اشاره به یک نوشیدنی الکلی باستانی دارد که به عنوان محرک در مراسم رقص استفاده می گردید . به تدریج این واژه استفاده گسترده تری کرد و در ورزش امروز به معضلی تبدیل شده است . این واژه در دنیای امروز به معنای استفاده ورزشکار از مواد یا روش هایی است که به قصد افزایش کارآیی در ورزش انجام می شود . برخی ورزشکاران از حدود ۴۰ سال پیش از هورمونهای جنسی مردانه و مشتقات آنها برای نیروزایی استفاده می کرده اند که امروزه بسیاری دچار عوارض آنها از جمله سرطان کبد شده اند . اخیرا داروهای جدیدتری مورد استفاده برخی ورزشکاران قرار می گیرد که هنوز حتی اثر بخشی آنها در افزایش نیروی جسمی مورد مطالعه علمی دقیق قرار نگرفته است و عوارض بسیاری از آنها هنوز ناشناخته اند . به همین دلیل برای حفظ سلامت جسمی ورزشکاران و پیشگیری از عوارضی که آنان ناآگاهانه دچار می شوند ، کمیته بین المللی المپیک استفاده بسیاری از آنها را ممنوع کرده است و آزمایشات متعددی برای اطمینان از این امر بر روی ورزشکاران رقابتهای رسمی انجام می دهد .

کاربرد واژه دوپینگ کنتر از صد سال قدمت دارد . نخستین مورد مرگ بر اثر مصرف دارو در سال ۱۸۸۶ میلادی در یک مسابقه محلی دوچرخه سواری اتفاق افتاد . در سال ۱۹۱۰ کسلادی دوپینگ برای اولین بار جنبه رسمی و قانونی پیدا کرد بطوریکه در این سال ، در یک مسابقه اسب سواری ، اسبهای مسابقه از نظر مصرف مواد نیروزا مورد آزمایش قرار گرفتند . در المپیک ۱۹۵۴ گزارشاتی مبنی بر استفاده از دارو توسط ورزشکاران شوروی سابق انتشار یافت . مرگ کورت انمار جانسون دوچرخه سوار دانمارکی در سال ۱۹۶۰ رم خبری تکان دهنده برای جهان ورزش بود . تا اینکه اولین آزمایشات دارویی در المپیک به سال ۱۹۶۸ در المپیک زمستانی فرانسه به عمل آمد .

طبق تعریف کمیسیون پزشکی کمیته بین المللی المپیک دوپینگ عبارتست از تجویز یا مصرف یک ماده خارجی – یا ماده درون زای بدن با مقادیر غیر عادی و یا راه استعمال غیر طبیعی توسط شخص سالم با هدف افزایش کارآیی ورزشی . از سوی دیگر در سالهای اخیر پدیده ای بنام « پارا دوپینگ ) نیز پا به عرصه وجود نهاده است که عبارتست از دادن دارو به یک ورزشکار توسط حریف جهت کاهش کارآیی وی و یا بدنام کردن ورزشکار .

در سالهای اخیر همگام با پیشرفت دانش پزشکی و داروسازی در کنار استفاده صحیحی تز کشفیات روز افزون ای علوم ، متاسفاده عده ای افراد سودجویانه استفاده نابجا از داروها را در جامعه اشاعه میدهند . یکی از عرصه های این سودجویی کاربرد غیر از داروها در ورزش و ترویج آن بوده است که اهداف اقتصادی ، اجتماعی و حتی سیاسی در ورای این موارد استفاده نابجا وجود دارد . موارد فراوان خلع مدال ، عوارض زیانبار گسترده جسمی و روحی گزارش شده از ورزشکاران و بالاخره موارد مرگ و میر قابل توجه ناشی از ارتکاب دوپینگ ، حاکی از گسترش تکان دهنده این ضد ارزش در صحنه ورزش می باشد . در سال ۱۹۸۱ یک بررسی در بین دانش آموزان ورزشکار آمریکایی نشان داد که ۸۰ درصد افراد تحت مطالعه حداقل یک مورد سابقه استفاده از الکل ، ۲۰ درصد از آنها سابقه ماری جوانا و ۲ درصد از این افراد تجربه مصرف استروئیدهای آنابولیزان داشته اند . در یک بررسی دیگر بر روی رشته های دیگر ورزشی کمترین میزان کاربرد داروها در رشته هاکی روی چمن و بیشترین میزان کابرد در رشته های وزنه برداری و دو میدانی ثبت شده است . در حال حاضر تمامی سازمانهای اجرایی ورزش و در راس آنها کمیسیون پزشکی کمیته بین المللی المپیک که از سال ۱۹۷۶فعالیت رسمی خود را شرع کرده مسئولیت مبارزه با دوپینگ را در سراسر جهان بر عهده دارند . این سازمانها تدوین و انتشار فهرستهایی همراه با تجدید نظر مداوم را در برنامه کار خود قرار داده اند و به انتشار این فهرستها همراه با انتشارات آموزشی دیگر و نیز انجام آزمایشات دارویی روی نمونه های گرفته شده از ورزشکاران نسبت به ریشه کنی دوپینگ اقدام مینمایند .

● تعریف :

طبق تعریف کمیسیون پزشکی کمیته بین المللی المپیک دوپینگ عبارتست از تجویز یا مصرف یک ماده خارجی ، یا ماده درون زای بدن ، با مقادیر غیر عادی و یا راه استعمال غیر طبیعی توسط شخص سالم با هدف افزایش کارآیی ورزشی .

دوپینگ به معنای استفاده از مواد متعلق به گروه داروهای ممنوع ، محدوده شده و یا استفاده از روشهای گوناگون غیر مجازی می باشد . به قول خوان آنتونیو سامارانش رئیس کمیته بین المللی المپیک ، دوپینگ نوعی تقلب است که از جنبه های مختلف منجر به انحطاط و مرگ میشود :

مرگ فیزیولوژیک چرا که دستکاری غیرقانونی در فرآیند طبیعی باعث تغییرات شدید و گاها برگشت ناپذیری در بدن می شود .

مرگ جسمی نظیر برخی موارد اسف بار مرگ ورزشکارانی که در سالهای اخیر مشاده شده است . انحطاط روانی و شخصیتی ناشی از رضایت شخص به تقلب ، نادیده انگاشتن توانایی ها و ظرفیت های شخصی و بزرگ کردن ناتوانی ها و و معایب و بالاخره انحطاط اخلاقی به واسطه تعدی فرد از قوانینی که تمام جامعه بشری پابند آن هستند .

از سوی دیگر در سالهای اخیر همگام به پیشرفت دانش پزشکی و داروسازی در کنار استفاده صحیحی از کشفیات روزافزون این علوم ، متاسفانه عده ای با افراد سودجویانه استفاده نابجا از داروها را در جامعه اشاعه می دهد . یکی از عرصه های این سودجویی کاربرد غیر از داروها در ورزش و ترویج آن بوده است که اهداف اقتصادی ، اجتماعی و حتی سیاسی در ورای این موارد استفاده نابجا وجود دارد . موارد فراوان خلع مدال ، عوارض زیانبار گسترده جسمی و روحی گزارش شده از ورزشکاران و بالاخره موارد مرگ ومیر قابل توجه ناشی از ارتاب دوپینگ ، حاکی از گسترش تکان دهنده این ضد ارزش در صحنه ورزش میباشد . در سال ۱۹۸۱ یک بررسی در بین دانش آموزان ورزشکار آمریکایی نشان داد که ۸۰ درصد افراد تحت مطالعه حداقل یک مورد سابقه استفاده از الکل ، ۲۰ درصد از آنها سابقه ماری جوانا و ۲ درصد از این افراد تجربه مصرف استروئیدهای آنابولیزان داشته اند . در یک بررسی دیگر بر روی رشته های دیگر ورزشی کمترین میزان کاربرد داروها در رشته هاکی روی چمن و بیشترین میزان کابرد در رشته های وزنه برداری و دو میدانی ثبت شده است . در حال حاضر تمامی سازمانهای اجرایی ورزش و در راس آنها کمیسیون پزشکی کمیته بین المللی المپیک که از سال ۱۹۷۶فعالیت رسمی خود را شرع کرده مسئولیت مبارزه با دوپینگ را در سراسر جهان بر عهده دارند . این سازمانها تدوین و انتشار فهرستهایی همراه با تجدید نظر مداوم را در برنامه کار خود قرار داده اند و به انتشار این فهرستها همراه با انتشارات آموزشی دیگر و نیز انجام آزمایشات دارویی روی نمونه های گرفته شده از ورزشکاران نسبت به ریشه کنی دوپینگ اقدام مینمایند .

● رخدادهای مهم در تاریخ دوپینگ :

اولین مورد مرگ ورزشکاران در سال ۱۸۸۶رخ داد که یک دوچرخه سوار به نامه لینتون در اثر استفاده بیش از حد داروی تری متیل درگذشت . در مسابقات المپیک یک دونده ماراتن به نام توماس هیکس در اثر مصرف برندی و استریکلین در شرف مرگ قرار گرفت .

▪ دهه ۱۹۵۰ روس ها از هورمون های مردانه برای افزایش قدرت و نیرو استفاده نمود و آمریکایی ها نیز استروییدها را به این منظور استفاده نمودند .

▪ ۱۹۶۰ دوچرخه سوار دانمارکی در المپیک رم به علت مصرف بیش از حد آمفتامین ها فوت کرد .

▪ ۱۹۶۴ افزایش قابل توجهی در ظاهر عضلان ورزشکاران در المپیک دیده شد که شک در مصرف داروها را برانگیخت

▪ ۱۹۶۷ کمیته بین المللی المپیک بعد از مرگ تامی سیمپیون به علت مصرف غیر از آمفتامین ها واکنش نشان داد .

▪ ۱۹۶۸ این کمیته با تعریفی از دوپینگ لیست داروهای غیر مجاز را ارایه داد و بدین ترتیب انجام آزمایش در بازیهای المپیک شروع شد .

▪ ۱۹۸۸ در المپیک سئول ، تست بن جانسون از نظر مصرف استروئیدهای آنابولیزان خلع و از ورزش محروم گردید . همچنین دو وزنه بردار بلغاری که به مقام نخست المپیک دست یافته بودند به علت دو پینگ محروم شدند

▪ ۱۹۹۴ دیه گو مارادونا فوق ستاره فوتبال آرژانتین در مسابقات جام جهانی ۱۹۹۴ آمریکا به علت مصرف داروهای محرک از همراهی با تیمش محروم گردید و بدین ترتیب آرژانتین بدون مارادونا از آن دوره مسابقات حذف گردید .

▪ ۲۰۰۰ – برای مبارزه هر چه شدید تر با این پدیده شوم ، کمیته مبارزه با دو پینگ تشکیل شده و آماده بر خورد جدید با متخلفین در مسابقات المپیک ۲۰۰۰ سیدنی می باشد

● کاربرد غیر مجاز داروها در جوانان :

▪ دوران جوانی :

مرحله قدرت و آسیب پذیری زیاد شناخته شده است . طغیان احساسات جوانی و طلب شهوت و مقام میتواند جوانان ورزشکار را در برخی از موارد تشویق به کاربرد غیر مجاز دارو نماید . در نتیجه یک مطالعه بر روی جوامع غربی ، داروها و مواد کاربرد غیر مجاز ، برحسب میزان مصرف آنها به ترتیب الکل ، ماری جوآنا ، دخانیات ، آمفتامین ها ، داروهای توهم زا و کوکائین ، ویتامین ها و بالاخره استروئیدهای آنابولیزان گزارش شده اند .

به دلیل حساسیت سنی ویژه ، ایجاد مقاومت درونی در جوانان از طریق ارائه آموزشهای مفید در خصوص داروها و عوارض مخاطره آمیز آنها ، بهتر از منع مستقیم و اعمال مجازاتهای شدید است ، گر چه اتخاذ شیوه های قانونی نیز در جای خود در مورد افراد ضرورت دارد .

● دوپینگ خونی

یکی از عوامل مهم در افزایش استقامت ورزشکاران گلبولهای قرمز خود و ظرفیت انتقال خون و اکسیژن به عضلات است . در روش دوپینگ خون ، از ورزشکاران در شرایط تمرین و تغذیه مناسب یک واحد خون ( حدود نیم لیتر ) گرفته شده و در شرایط انجماد نگهداری می کنند . سپس یک روز قبل ازمسابقه ، خون شخص را مجددا به خودش تزریق می کنند تا میزان حجم و گلبول های قرمز خون افزایش یابد . این روش در المپیک تابستانی ۱۹۸۴ به کار گرفته شد و دوپینگ محسوب می شود . طی تحقیقی که در کالج تربیت بدنی استکهلم در این خصوص انجام شد ، مشاهده گردید که کارایی ورزشکاران در جذب اکسیژن ۹ درصد افزایش یافته است .

از لحاظ فنی دوپینگ خون به معنای استفاده از دارو نیست . هنگامی که تزریق خون انجام می شود ، در فرد دریافت کننده ظرفیت حمل الکسیژن در اثر افزایش گلبول های قرمز موجود در گردش خون بیش تر می شود . البته این وضعیت کوتاه مدت است چرا که وضعیت هومئوستاتیک بدن به زودی به حالت اولیه برگشته و سازگاری حاصل می کند . یک مورد مرگ ناشی از دوپینگ خونی و همچنین عفونت های باکتریایی شدید مانند هپاتیت نیز در این روش گزارش شده است .

البته به روش های دیگری نیز می توان به اثرات این روش دست یافت . برای مثال ورزشکار می تواند در ارتفاعات بالا و هوایی سرشار از اکسیژن برای یک دوره طولانی تمرین کند تا بر میزان هموگلوبین های خون و ظرفیت اکسیژن رسانی خود بیفزاید .

تزریق خون به یک فرد با سطح طبیعی گلبول قرمز در جهت افزایش هموگلوبین را دوپینگ خونی می گویند . هدف از این کار افزایش توانایی حمل اکسیژن در خون و بنابراین افزایش قدرت استقامتی آن شخص می شود . انتقال خون می تواند از یک دهنده با گروه خونی مشابه و سازگار ( انتقال همسان ) انجام شود و یا تزریق مجدد خون فرد به خودش بعد از یک دوره ذخیره صورت گیرد ( انتقال از خود ) بدین ترتیب افزایش ناگهانی توده گلبولهای قرمز با انتقال گلبولها به فرد موجب افزایش توان هوازی حداکثر و آمادگی جسمانی هوازی می گردد . با توجه به اینکه دوپینگ خونی مقاومت را افزایش می دهد استفاده از آن در ورزشهای استقامتی مثل اسکی ، دو ماراتن و دوچرخه سواری گزارش شده است .

به کوشش: سیدحسین میری

دبیر ورزش دبیرستان محمودیه ۶ ناحیه ۲ مشهد

منابع

۱- خبر گزاری دانشجویان ایران www.isna.com

۲- ضمیمه روزنامه جوان – سه شنبه ۳ خرداد ۱۳۸۴ – شماره ۱۷۴۸

۳- سایت تکواندوی با توان استان قم www.gomtkd.blogfa.com

۴- وزارت آموزش و پرورش – معاونت تربیت بدنی و تندرستی www.neshat.org

۵- پایگاه اطلاع رسانی پزشکان ایران www.irteb.com/sportmedical/

۶- ویلاگ www.sadeghsalami.mihanblog.com

۷- www.worldnews.org

۸- www.rehenejatdaily.com

۹- www.Iinkesten.com

۱۰- www.irdruq.com


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 4 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.


همچنین مشاهده کنید