شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

آیکیدو از پیدایش تاکنون


آیکیدو از پیدایش تاکنون

قبل از توضیح درباره مبدأ تاریخی آیکیدو بهتر است به تفسیر آن بپردازیم همان طور که از ماهیت حرکات و تکنیک های آیکیدو پیداست, آیکیدو یعنی تلفیقی از روح و جسم طوری که اگر کمی به تکنیک های اصلی آن دقت کنید, هماهنگی و سازگاری عجیبی میان آنها خواهید دید

قبل از توضیح درباره مبدأ تاریخی آیکیدو بهتر است به تفسیر آن بپردازیم. همان‌طور که از ماهیت حرکات و تکنیک‌های آیکیدو پیداست، آیکیدو یعنی تلفیقی از روح و جسم. طوری که اگر کمی به تکنیک‌های اصلی آن دقت کنید، هماهنگی و سازگاری عجیبی میان آنها خواهید دید.

آیکیدو تکنیک‌های بسیار زیادی دارد که عبارتند از پرتابی، قفلی، حمله به نقاط عصبی و روش‌های گرفتن، تکنیک‌های ترکیبی را هم باید به آن بیافزائیم. به دلیل کثرت تکنیک‌ها می‌توان اسامی تعداد کمی از تکنیک‌های اصلی آن را ذکر کرد، حتی این اسامی نیز بسته به نوع سبک متغیراند.

درباره مبدأ آیکیدو نظره و عقاید متفاوتی وجود دارد اما اکثر صاحب‌نظران مبدأ آن را ۸۰۰ سال قبل در زمان حکمرانی ”کاماکورا“ می‌دانند. به اعتقاد آنها بنیان‌گذار این هنر رزمی یک سامورائی ناشناس از خاندان ”شینرا سابورو یوشی میتسو میناموتو“ است. او سبک ”دایتو ریو آیکی جوتسو“ که آیکیدو از آن اقتباس شده است را بنیان گذاشت.

بر خلاف تصور عمومی، دایتو ریو به دفاع شخصی محدود نمی‌شود بلکه روش کاملی از تاکتیک‌های شمشیر، نیزه، پرتاب کارد و دفاع‌های مربوط به آنها است.

طبق یک رسم خانوادگی این هنر رزمی فقط به گروه برگزیده‌ای از اعیان و اشراف تعلیم داده می‌شد و از سایر هنرهای رزمی آن زمان که توسط سامورائی‌ها و مردان جنگی تعلیم داده می‌شد، کاملاً پنهان و مجزا بود. این کار چندان هم غیرعادی نبود زیرا قتل و غارت به‌خصوص در دوران یاغی‌گری تاریخ ژاپن به قدری عادی شده بود که یافتن یک راه حل قطعی برای محافظت از طبقه اعیان واشراف ضروری به نظر می‌رسید.

دایتوریو که ۲۰۰ سال پیش توسط خاندان ”میناموتو“ بنیانگذاری شده بود به خاندان برجسته دیگری به نام ”شینگن تاکه‌ دا“ حکمران منطقه ”کوشو“ انتقال یافت و تا این تاریخ در اختیار نسل‌های تاکه دا بوده است.

استاد فقید ”موری هیوئی شیبا“ استاد آیکیدو و شمشیر بازی مطالعاتش را در زمینه تکنیک‌های دایتو ریو تحت سرپرستی شخص ”سوکاکو تاکه دا“ آغاز کرد. یوئی شیبا ثابت کرد هنجوی مستعدی است و به سرعت روی تکنیک‌های پیچیده این هنر رزمی تسلط کامل پیدا کرد. سپس برای تکمیل مطالعات، استاد را ترک کرد و خودش مشغول تعلیم روش جدیدی به نام آیکیدو شد. البته این روش معتبرتر از آن است که نیازمند معرفی باشد.

در بعضی موارد در متن آیکیدوی پیشرفته، اصطلاحاتی پدید آمد و طی آن بسیاری از تکنیک‌های دایتو ریو اصلاح شد، بنابراین آیکیدو کمتر از ۱۰۰ سال قدمت دارد.

● پیشرفت‌های آیکیدو در غرب

آمریکا اولین کشور غربی است که هنرهای رزمی آیکیدو در آن به معرض نمایش گذاشته شد و تعلیم آن رسماً از اوایل دهه ۱۹۵۰ در هاوائی و کالیفرنیا آغاز شد. نمایش تکنیک‌های تماشائی قفلی و پرتابی توسط اساتید مجرب ژاپنی که ظاهراً مستلزم کوشش چندانی نبود همگان را تحت تأثیر قرار داد.

برگردان: حمیدرضا یارمحمدی



همچنین مشاهده کنید