دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
تكدی گری آبستن آسیبهای اجتماعی
دست طمع چو پیش كسان میكنی دراز
پل بستهای كه بگذری از آبروی خویش
تكدی گری، عوارض و مخاطرات زیادی دارد. بخشی از مطالعات مقطعی و روبنایی روی این پدیده، درباره مسائلی نظیر درآمد، مسكن، فقر مادی، فقر فرهنگی، ناكامی اقتصادی، نابسامانی اجتماعی، و سرانجام، دستگیری و بازپروری سخن میگوید. عدهای سعی كردهاند این مشكلات و مخاطرات را تعدیل كنند و در نتیجه، آن را به گردن فرد انداخته نشان دهند كه تكدی گری امری طبیعی و پذیرفتنی است كه میشود آن را نادیده گرفت و با آن كنار آمد. برخی محققین ضمن بررسیهای خود به ریشهها، شیوهها، انگیزهها، پیامدها و راههای رفع تكدیگری، نظر داشتنهاند، این ریشهها شامل پیری و از كارافتادگی، مسائل خانوادگی، اعتیاد، مهاجرت، معلولیت و غیره میشود.
با این حال، این مسائل از جنبههای اجتماعی، فرهنگی، روانی، اقتصادی و بعضا اجتماعی از جمله، جامعه شناسان، مطرح بوده است كه:
علل پیدایش تكدی چیست؟
شرایط و عواملی كه موجب ظهور چنین پدیدهای میشود كدام است؟
شبكههای پیچیدهای كه متكدیان را به چنین كاری وامیدارد كدامند؟
چه سازمانی مسؤول مبارزه با تكدی است؟
آیا در اصل امكاناتی جهتبازپروری متكدیان وجود دارد؟
علل اصلی تكدی را چگونه میتوان شناخت؟
تكدی با چه عوامل و شرایطی رابطه نزدیك و تنگاتنگ دارد؟
پاسخگویی به پرسشهایی از این قبیل بدون اطلاعات آماری دقیق و كافی در این زمینهها و تحلیلهای جامع و مبتنی بر اصول جامعهشناسی ممكن نیست و احیانا نتیجهای كه به دست میدهیم بسیار محدود خواهد بود و با دیده تردید باید به آن نگریست.
مفهوم تكدی
تكدی را میتوان تحت عنوان «دست درازی كردن» برای كسب درآمد، و احتمالا «سؤال به كف» تعریف كرد. تكدی (۱) فراگردی است كه به موجب آن، فرد متكدی از دسترنج دیگران بهرهمند میشود و زندگی میگذراند. هر یك از افراد جامعه را كه نه صاحب حرفه (در مفهوم اقتصادی آن) هستند و نه در تولید اجتماعی، مشاركتی دارند و همواره با شیوهها و شگردهای متنوع، طفیلی و زائده اجتماعی هستند، متكدی میگویند... (۲)
از نظرگاه جامعه شناختی (۳) تكدی را میتوان نوعی انحراف اجتماعی - كه فرد در آن نقش مشخص و بعضا متفاوتی (سرقت، روسپیگری، واسطهگری، اعتیاد، و...) را بر عهده دارد - به حساب آورد. و یا به منزله نمونهای از مرحله شغلی، (CCAREER) نزد متكدیان حرفهای، آبرومندانه و غیرآبرومندانه (غیر مشروع) در مشاغل انحرافی تلقی كرد.
«گیلمور» جامعه شناس معاصر غربی معتقد است: «گدایی» یك فعالیتسازمان یافته است كه در آن فرد، «گدایی» را به «كاركردن» ترجیح میدهد. (البته قادر به كار)... (۴)
تكدی گری چهار خصوصیت عمده دارد:
۱.متكدی از مسؤولیتهای اجتماعی معاف است;
۲.متكدی به خاطر نیازمندی مورد تفریع و سرزنش قرار نمیگیرد;
۳.چنین شخصیتی انتظار دارد كه دیگران به او كمك كنند;
۴.در تولید اجتماعی مشاركت نداشته از دسترنج دیگران زندگی میگذراند.
پدیده تكدی با دو عامل مهم; یعنی: «كمك دهنده» و «كمكگیرنده» رابطه دارد. «كمك دهندهها» همان مردم هستند كه آنها را میتوان به دستههای ذیل تقسیم بندی كرد:
۱.عدهای بر اساس وظیفه شرعی به فقرا و مستمندان كمك میكنند.
۲.گروهی دیگر آن را وظیفه انسانی و نوع دوستی میدانند.
۳.تعدادی به علت این كه نیازمند بودن را یك نقص اجتماعی میدانند خود را در رفع این نقیصه مسؤول میدانند.
۴.دسته چهارم كسانی هستند كه كمكهای خود را با نیت نذر و صدقه انفاق میكنند... (۵)
بنابراین، «تكدی گری صورتی از زندگی ارزان قیمتی است كه تنها بهای آن فقر مناعت طبع و سیر قهقرایی كمال انسان است... (۶)
انواع تكدی
یكی از ضرورتهای تبیین و برخورد صحیح و منطقی با پدیده تكدیگری، تفكیك انواع این پدیده و شیوهها و اشكال مربوط به آن است. سیاستها و راهبردهای انتخابی سازمانهای ذیربط بر سر مقابله با پدیده گدایی بستگی دارد به تحلیل از سرشت و انواع تكدیگری كه جامعه با آن مواجه است. بطور معمول، كارشناسان مسائل اجتماعی بر طبق مشاهدات و نتایجبه دست آمده به یك تقسیم بندی دوگانه از تكدی، یعنی تكدی آبرومندانه در كنار تكدی آشكار و غیر آبرومندانه پرداختهاند.
الف) تكدی پنهان:
آن است كه به طریق پنهان و آبرومندانه مانند دراویش، دعانویسان و كولیها.
- دراویش: افرادی هستند كه با كشكول و تبرزین و با «زمزمه اوراد و اذكار» و یا خواندن اشعار و روایت قصههای ملی و مذهبی به گدایی میپردازند. «در گذشته، عمدهترین متكدیان، دراویش بودند كه با استفاده از عواطف و باورهای مردم به گدایی میپرداختند. در هند و پاكستان دروایشی هستند كه خود را در بدترین وضع قرار میدهند، مثلا دسته جمعی در گوشهای معتكف میشوند و نوحههای مذهبی میخوانند و اعضای بدنشان را به لرزه در میآورند و از این راه گدایی میكنند. هدف این افراد، شكستن غرور و عزت نفس در این مرحله است.» (۷)
- دعانویسان:
كسانی هستند كه بر روی كاغذهای طومار مانندی دعا مینویسند و به عنوان نسخه شفابخش به مردمان و افراد نیازمند و ساده لوح میفروشند. این دسته در مناطقی كه دارای ساختار سنتی و قدیمی است و در جوامع كوچكتر و شهرستانها - كه بافتسنتی دارند - از ارزش ویژهای برخوردارند و در نقشها و به شیوههای مختلف به گدایی مشغولند.
- كولیها:
كولی طایفهای از بقایای هندیان رامشگر است كه در عهد بهرام گور به ایران آمدهاند. مردمی صحرانشین و بیابانگرد هستند و در همه جا گردش میكنند. كولیها با فالگیری و كف بینی و بندبازی، زنان و مردان سادهلوح را فریب میدهند و از این طریق مبالغی را به دست میآورند.
ب) تكدی آشكار:
كسانی كه آشكارا و با استفاده از فنون و رموز روانشناسی ترحم مردم را به خود جلب و به شیوهها و صور مختلف از دیگران تقاضای كمك میكنند به این نوع تكدی میپردازند.
مهمترین شكل گدایی آشكار، تكدی «حرفهای - تخصصی» است گداهای حرفهای افرادی هستند كه از نظر مالی وضع خوبی دارند ولی گدایی را یك «كار» در ردیف سایر شغلها مثل خرید و فروش و كارهای تولیدی به حساب میآورند. (۸)
این گروه دارای تشكیلات مفصلی هستند كه به صورت یك سازمان غیر رسمی اما زنده و جاندار، فعالیت میكنند. در این تشكیلات همه چیز بر اساس توانایی شخص متكدی و ویژگیهای مكانی، جمعیتی، اقتصادی و... تقسیم میشود، لذا هر مكانی دارای ارزشهای مشخص و اهمیتی متفاوت از جاهای دیگر بوده و اصطلاحا «سرقفلی» خاص خود را دارد. (۹)
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست