یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

من ورزشکار نیستم اما ورزشکارها را دوست دارم


من ورزشکار نیستم اما ورزشکارها را دوست دارم

امام در جمع فوتبالیست های تیم منتخب تهران با سخنان گرم و شیرین از جوانان ورزش کار خواست که سفیران انقلاب و دعوت کننده عملی به اسلام باشند فرمود شما نمونه باشید در کشورهای دیگر که شماها از جمهوری اسلامی هستید ما امروز احتیاج به این داریم که اسلام را در هرجا تقویت کنیم و در هر جا پیاده کنیم و در مملکت خودمان اسلام را به جاهای دیگر به آن معنایی که در مملکت الان حاصل شده است, صادر کنیم

نگاهی به نظرات رهبر کبیر انقلاب، حضرت امام خمینی (ره) در باب ورزش در جمع ورزشکاران.

● من از ورزش کاران جوان خوشم می آید

امام در دیدار با جامعه ورزش کاران باستانی, آنان را مورد ملاطفت قرار داده و توصیه های مشفقانه و پدرانه خود را به شرح ذیل بیان کرد که می تواند رهنمود خوبی باشد برای همه جوانان: (من وقتی که شما جوان ها را می بینم, ماشا»الله جوان های برومند و پهلوان, خیلی خوشم می آید و افتخار می کنم به این که این جوان ها علاوه بر برومندی بدنی توجه به دیانت و اسلام دارند و همان طوری که ورزش کردند برای تقویت بدن, ان شا»الله ورزش برای تقویت روح هم کرده اند و می کنند. وقتی این دو تا قوه با هم شد, قوه جسمانی و قوه روحانی, این ارزش خیلی پیدا می کند.

قوه جسمانی برای خدمت و قوه روحانی هم برای هدایت, با قوه روحانی انسان هدایت کند خودش را و با قوه جسمانی خدمت کند. این دو قوه وقتی که مجتمع شد, یک انسان به تمام معنا انسان می شود... همان طور که جامعه با این دو قوه اصلاح می شود, انسان هم با این دو قوه اصلاح می شود و من امیدوارم که همان طوری که شما قوه جسمی تان بحمدالله سالم و خوب است و قوی, قوای روحی تان همین طور باشد و با این دو قوه به اسلام خدمت بکنید.)

● به دیدن مسابقه کشتی می رفتند

امام در نوجوانی گاهی اوقات به بعضی محله ها که مسابقه کشتی بود می رفتند و مسابقه را تماشا می کردند. ایشان خاطره شیرینی در مورد کشتی حاج آقا کمال کمالی پهلوان قمی با پهلوانی که برای مسابقه با او از روسیه به قم آمده بود، تعریف می کردند که پهلوان روسی قویتر بود ولی حاج آقا کمال او را برد نزدیک سنگی و او را هل داد. پهلوان هم که از سنگ خبر نداشت، پایش به آن خورد و از پشت افتاد.و فورا قمی ها حاج آقا کمال را روی دست به عنوان برنده به حرم حضرت معصومه (س) بردند.

● به ژیمناستیک بیشتر نظر داشتند

امام ورزش را دوست می داشتند، ولی رشته خاصی را ترجیح نمی دادند. شاید بشود گفت که به کشتی و ورزش باستانی بیشتر علاقه داشتند. ولی ژیمناستیک بیشتر از سایر ورزشها، نظر ایشان را جلب می کرد.در پرش طول و ارتفاع خود ایشان در کودکی تمرین داشتند و دو دست و یک پای ایشان در اثر همین ورزشها شکسته بود.بیش از ده جای سر و چند جای پیشانی ایشان نیز شکسته بود.

● از این بازوهای شما کشتی گیران خوشم می آید

در یکی از فیلمهای تلویزیونی دیدیم که وقتی امام در اوایل پیروزی انقلاب از تهران به قم رفتند، دسته دسته قشرهای مختلف به دیدار ایشان می آمدند، از جمله روزی عده ای از کشتی گیران با بدنهای ورزیده و پیراهنهای آستین کوتاه خدمت امام رسیدند، امام آنها را مورد تفقد خاصی قرار دادند و بیاناتی راجع به اهمیت ورزش و این که عقل سالم در بدن سالم است، ایراد فرمودند.

به ورزشکاران هم که دچار تعجب شده بودند، اجازه دادند اظهاراتی بکنند.در آن فیلم امام با خنده اظهار داشتند: من از این بازوهای شما خوشم می آید.

● بعد از ظهرها به کوه می رفتند

امام بعضی از تابستانها به درکه تهران تشریف می آوردند و یک ماه در منزل یک پیر زن با خانواده بسر می بردند. عصر که می شد امام با همان لباس روحانیت به کوه تشریف می بردند و کوهنوردی می کردند. این عمل امام تا حدود سن پنجاه سالگی ایشان ادامه داشت.

● از بدنشان خوب نگه داری می کردند

با وجود سن بالای امام، به دلیل اینکه ایشان از بدنشان طی سالیان عمر با برکتشان به عنوان امانت خدا خوب نگهداری کرده بودند ما بسیاری از مسایل را که در افراد مشابه می توانستیم داشته باشیم در امام سراغ نداشتیم. وضع عروقی عالی بود، وضع تغذیه، پوست بسیار خوب بود.

● سخت به فکر سلامتی خود بودند

امام از ایام جوانی سخت در فکر سلامتی خود بودند. کتابهای غذاشناسی را می خواندند، و به نحوه پخت و پز غذاها آشنایی داشتند و روی آنها حساب می کردند.

● قلب یک انسان چهل ساله را داشتند

در فرانسه امام پس از اقامه نماز ظهر کسی را نمی پذیرفتند چون ایشان پس از نماز، نهار میل می کردند و بعد استراحت می نمودند و آماده دیدار و سخنرانی می شدند. یک روز نماز ظهر که تمام شد آقای پروفسور صادق که من او را نمی شناختم به من مراجعه کرد و خودش را معرفی نمود که جراح قلب هستم اگر کسی بخواهد با خود من ملاقات کند باید دو ماه قبل وقت بگیرد لذا شرایط امام را می دانم و چون از راه دوری آمده ام و در نماز امام هم شرکت داشته ام دلم می خواهد از نزدیک خدمت ایشان برسم و دستشان را ببوسم اگر می شود برای من یکی دو دقیقه وقت بگیرید. گفتم باشد خدمت امام عرض کردم، فرمودند من که بعد از نماز با کسی ملاقات نمی کنم. عرض کردم او عجله دارد و می خواهد برگردد. فرمودند باشد بیاید. در اتاقی که سر راه نماز بود نشستند و پروفسور صادق خدمت ایشان رسید پس از دست بوسی به امام گفت من وسایل معاینه را همراه خودم دارم اگر اجازه بفرمایید قلب و بدنتان را معاینه کنم. امام فرمودند برای شما زحمت می شود و من راضی نیستم. او گفت نه آقا چه زحمتی؟ من افتخار می کنم که در خدمت شما باشم. امام اجازه دادند و او کارش را انجام داد و خداحافظی کرد بیرون که آمد به او گفتم ملاقات چطور بود؟ خیلی خوشحال پاسخ داد که من با توجه به سن زیاد امام نگران قلب ایشان بودم که در چه شرایطی است امام الان که معاینه کردم دیدم قلب امام قلب یک انسان چهل ساله است!

● ورزش در نگرش امام خمینی(ره)

هر نظامی برای بقا ورشد وتعالی نیاز به افراد سالم،شاداب وبا نشاط دارد این میسر نمی شود مگر با گسترش ورزش در جامعه در اهمیت ورزش هرچه گفته ونوشته شود کم است به همین جهت در این باره فراوان گفته ونوشته شده است.امروزه بسیاری از فعالیتها که در گذشته بصورت یدی وجسمی انجام می شد با ماشین انجام می شود،بیشتر افراد حتی اگر در دو نوبت کاری هم مشغول به کار باشند با کمترین کار فیزیکی مواجه هستند،همچنین کار با بسیاری از این ابزارها نیاز به ورزش دارد تا موجب ایجاد نارسایی وبیماری در انسانها نگردد،نشستن بسیاری از شاغلین در روی صندلی وپشت میز نیاز آن ها را به ورزش افزایش می دهد.اگر مردم جامعه این کمبود تحرک بدنی را نتوانند بصورت دیگری جبران کنند رخوت وسستی،بیماریها وناهنجاریهای جسمی،روانی واجتماعی در جامعه افزایش می یابد،رو آوردن مردم به ورزش به عنوان بهترین گزینه برای جبران این کمبود می باشد.پر کردن اوقات فراغت افراد جامعه نیز یکی از دغدغه های مهم مسئولین هر کشوری می باشد در این میان به نظر می رسد که ورزش مناسب ترین گزینه برای این منظور می باشد،ورزش علاوه بر پر کردن اوقات فراغت فواید عام برای همه سنین وفوائد خاص برای نوجوانان،جوانان،زنان،مردان،میانسالان،افراد مسن وهمچنین برای انواع بیماران دارد.به همین علت است که ترویج وگسترش ورزش های قهرمانی و همگانی جزو وظایف نظام های سیاسی گذاشته شده است ودولتها به عنوان یک ضرورت به آن نگاه می کنند.ورزشکاران باید به علی (ع) اقتدا کنند. ورزش و تربیت بدنی جز» عملی تعلیم و تربیت است.

● ورزش کاران, سفیران انقلاب

امام در جمع فوتبالیست های تیم منتخب تهران با سخنان گرم و شیرین از جوانان ورزش کار خواست که سفیران انقلاب و دعوت کننده عملی به اسلام باشند. فرمود: (شما نمونه باشید در کشورهای دیگر که شماها از جمهوری اسلامی هستید. ما امروز احتیاج به این داریم که اسلام را در هرجا تقویت کنیم و در هر جا پیاده کنیم و در مملکت خودمان اسلام را به جاهای دیگر به آن معنایی که در مملکت الان حاصل شده است, صادر کنیم. یکی از وجه صدورش همین شما جوان ها هستید که در سایر کشورها می روید و جمعیت های زیادی به تماشای شما می آیند, به تماشای قدرت های شما می آیند. باید طوری بکنید که این جمعیت های زیاد را دعوت کنید عملا به اسلام. در اعمالتان, در رفتارتان, در کردارتان طوری باشید که نمونه باشید برای جمهوری اسلامی و جمهوری اسلامی با شما به جاهای دیگر هم ان شا»الله برود.

● بیانات امام(ره)در جمع پهلوانان ورزش باستانی، ۵۸/۳/۸

رهبر معظم انقلاب حضرت آیت الله خامنه ای نیز ورزش را وسیله ای می دانند در جهت رشد انسان.ویا در جای دیگری ورزش کردن را یک تکلیف می دانند.ورزش در کشورهایی شبیه کشور ما اهمیت مضاعفی دارد، زیرا در فرهنگ دینی وملی ما ورزش از جایگاه ویژه ای برخوردار است واز طرف رهبران دینی ما تاکید فراوانی برای انجام آن شده است تا جائیکه از آن به عنوان یک تکلیف نام برده اند.همچنین بخش عمده جامعه ما را نوجوانان وجوانان تشکیل می دهند که در معرض آنچه" تهاجم فرهنگی" عنوان شده قرار داریم که با ترفند های مختلف سعی در به انحراف کشاندن نوجوانان وجوانان دارند،برای مقابله با تهاجم فرهنگی یا به تعبیر رهبر معظم انقلاب "شبیخون فرهنگی"وجلوگیری از نابودی سرمایه های دینی وملی خود،می توانیم از ورزش به عنوان یکی از ابزارهای موثر در این زمینه بکار ببریم."می خواهند از جوان امروز، اعتماد به نفسش را بگیرند، ایمانش را بگیرند، روحیه ی ابتکارش را بگیرند، روحیه ی خلاقیتش را بگیرند، شوق او به پیشرفت و کار را بگیرند و او را با گرفتاریهای گوناگون سرگرم و مشغول کنند. حالا یکی را به شهوات، یکی را به کارهای لغو، یکی را به هرزه گردی و بیهوده این ور و آن ور رفتن، یکی را به یقه ی این و آن را گرفتن.جوانی یک نعمت بزرگی است که یک بار به هر انسانی داده می شود; یک دوره ی معینی هم دارد. از آن دوره که گذشتید، از برکات آن دوره می توانید استفاده کنید. پیرمردهای دارای آرامش روحی و فکر روشن و رفتار منظم و برنامه ریزی شده، کسانی هستند که جوانی را با این خصوصیات گذرانده اند. پیرمردهای کسل، آشفته، بی حوصله، سیر از زندگی، کسانی هستند که در جوانی این ذخیره را فراهم نکرده اند."

● قسمتی از بیانات امام (ره) در دیدار با ورزشکارانتربیت بدنی،۵۸/۳/۱۲

... مملکت ما همین طوری که به علما» و دانشمندان احتیاج دارد به این قدرت شماها هم احتیاج دارد این قدرت وقتی با ایمان باشد وقتی که زورخانه با قرآن باشد با ایمان باشد پشتوانه یک ملت است وقتی قهرمان ها، قهرمان های اسلامی باشند پشتوانه یک ملت هستند بازوی یک ملت هستند.

ملتها دوستدار حق و ارزشهای انسانی هستند

همه موفق و موید باشید و ادامه بدهید به کارتان و همان طوری که در ورزشکاری دارید قدم بر می دارید، برای ملتتان هم قدم بردارید و این هم برای ملت است، شما بازوان قدرتمند این جامعه هستیدملتها با حق اند، ملتها با چیزهایی هستند که ارزشهای انسانی است. این دولتها هستند که بسیاری از آنها از این ارزشهای انسانی هیچ اطلاعی ندارند. شما هم وقتی که آنجاها می روید با ملتها تماس دارید و ملتها به تماشای شما می آیند. همان طوری که عرضه می دارید ارزشهای بدنی خودتان را، قدرتهای بدنی خودتان را و برای ایران ارزش قائل می شوید و ارزش ایران را به آنها حکایت و نمایش می دهید، ارزشهای اخلاقی، ارزشهای اعمالی، ارزشهای عقیدتی، اینها هم توسط خود شما ان شا»الله در آنجاها منتشر بشود. و در اینجا هم که هستید به خدمت این جامعه باشید.

بابک غنائی



همچنین مشاهده کنید