سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

۵ علت عجیب سکته های قلبی


۵ علت عجیب سکته های قلبی

مشخص شده است که علت سکته قلبی, آترو اسکلروزیس شکل گیری پلاک در دیواره عروق خونی است, این روندی تدریجی است که شکل گیری پلاک های خطرناک آن از دوران کودکی شروع می شود, اما برخی مسایل هستند که فرد را مستعد ابتلا به حملات قلبی می کنند

مشخص شده است که علت سکته قلبی، آترو اسکلروزیس (شکل‌گیری پلاک در دیواره عروق خونی) است، این روندی تدریجی است که شکل‌گیری پلاک‌های خطرناک آن از دوران کودکی شروع می‌شود، اما برخی مسایل هستند که فرد را مستعد ابتلا به حملات قلبی می‌کنند. محققان بلژیکی در تحقیقاتی که نتایج آن در نشریه پزشکی لانست به چاپ رسیده است، معتقدند: برخی عوامل هستند که افراد دارای ریسک‌ را در خطر بیشتر سکته قلبی قرار می‌دهند. در این مطلب فهرست عوامل خطرناک و راه‌هایی برای آنکه از خطر آنها دور بمانید، مطرح شده است.

● شلوغی مرگبار

۱) در معرض ترافیک بودن

براساس تحقیقات دو گروه مورد مطالعه در بلژیک و فرانسه حدود هشت درصد موارد سکته قلبی ناشی از در معرض ترافیک بودن است. براساس این تحقیق، فرقی نمی‌کند شما راننده وسیله نقلیه باشید یا مسافر آن، یا حتی دوچرخه‌سواری که در خیابان در لابه‌لای اتومبیل‌ها گیر افتاده است. مطالعات متعددی در این زمینه انجام شده است تا مشخص شود آلودگی هوای ناشی از ازدحام ماشین‌ها، استرس ماندن در ترافیک و دیر رسیدن به مقصد یا ترکیبی از این دو، عامل این حمله‌های قلبی است اما هنوز دقیقا این مساله مشخص نشده است اما آنچه مشخص شده و بسیار هم بر آن تاکید شده این است که اگر سابقه مشکلات قلبی یا ریسک‌های ابتلا سکته قلبی دارید، نباید در ساعات اوج ترافیک و شلوغی در ازدحام ماشین‌ها بمانید. شما می‌توانید بسیاری از کارهای خودتان را به واسطه تکنولوژی‌های جدید به وسیله تلفن، تلفن‌ همراه و اینترنت انجام دهید و ساعت ورود و خروج خودتان به محل کار را هم به گونه‌ای تنظیم کنید که با ترافیک ساعات اوج شلوغی برخورد نکنید. هر چقدر کمتر در معرض آلودگی هوا قرار بگیرید، از لحاظ جسمانی سالم‌تر خواهید بود.

● اول صبح ورزش سنگین نکنید

۲) فعالیت جسمانی و انجام ورزش

دومین عامل موجود در فهرست عوامل خطرزای سکته قلبی، فعالیت جسمانی و ورزش کردن است که باعث بروز شش درصد این سکته‌ها و حملات قلبی در جامعه مورد مطالعه بوده است. براساس مطالعات این گروه از پزشکان، اکثریت افراد میانسال زندگی کم تحرک و به اصطلاح پشت‌میزی دارند و انجام فعالیت‌های فیزیکی و ورزش‌های شدید ناگهانی می‌تواند آنها را دچار مشکل کند. در واقع چنین حالتی، ناگهان فشار زیادی به قلب وارد می‌کند و فرد مستعد در آستانه حمله قلبی قرار می‌گیرد. بهترین راه برای محافظت از این عامل خطرناک، انجام هفته‌ای ۱۵۰ دقیقه ورزش منظم و هدفمند است. اما اگر در برنامه روزمره‌تان ورزش جایی ندارد و لازم است شما ناگهان یک حرکت و یک فعالیت سنگین انجام دهید، بهترین کار این است که ابتدا بدن‌تان را کاملا گرم کنید. در ضمن هیچ‌وقت بلافاصله بعد از بیدار شدن از خواب، ورزش یا فعالیت سنگین انجام ندهید و این کارها را به مدتی بعد موکول کنید.

● یا چند فنجان یا هیچی

۳) کافئین و الکل

نوشیدنی‌های نامناسب در گروهی که در بلژیک مورد مطالعه قرار گرفته بودند، علت پنج درصد از بروز سکته‌های قلبی بودند. برخلاف تصورات (غربی‌ها) مطالعات نشان داده الکل باعث افزایش میزان التهاب در بافت‌های بدن می‌شود و قابلیت بدن در کنترل و حل کردن لخته‌های خونی را بلوک می‌کند. قهوه و سایر نوشیدنی‌های کافئین‌دار هم همین اثر ناگوار را دارند اما به شکل عجیب، در واقع چند مطالعه مختلف در چند کشور جهان نشان داده میزان بروز حمله قلبی در کسانی که روزی یک فنجان قهوه می‌نوشند و قهوه خوردن برای آنها تفریح محسوب می‌شود، بیشتر از کسانی است که در روز چند فنجان قهوه می‌نوشند یا اصلا قهوه نمی‌خورند! این نتیجه، کمی عجیب به نظر می‌رسد اما به هر حال توصیه پزشکان برای افرادی که به طور تفننی قهوه می‌نوشند، این است که به جای این فنجان‌های تفننی قهوه، چای بنوشند.

● از ذرات معلق و گردوغبار بترسید

۴) آلودگی هوا

در مبحث ترافیک و ازدحام اتومبیل‌ها اشاره کردیم که آلودگی هوا می‌تواند جرقه حمله قلبی را بزند، اما فکر نکنید که آلودگی فقط آلودگی ناشی از اگزوز اتومبیل‌هاست، دود کارخانه‌ها، گردوغبار معلق در هوا، ذرات شن و حتی ذرات معلق ناشی از آتش و هیزم، می‌توانند قلب را با مشکل روبه‌رو کنند. در مطالعه گروه بلژیکی در ۷/۴ درصد موارد حمله قلبی ناشی از شرایط بد هوای استنشاقی و آلودگی هوا بوده است. پزشکان به خصوص در این مورد هشدار می‌دهند، چراکه این حالت با بقیه حالت‌های ذکرشده فرق دارد و آن هم این است که این حالت می‌تواند کل مردم یک ناحیه یا حتی یک شهر را در خطر قرار دهد و البته دور ماندن از آن هم سخت است.

اما دکتر ماتیلدابی، از گروه تحقیق «تاثیرات محیطی روی بیماری‌های قلبی» دانشگاه اتاوا می‌گوید: یک انسان شاید نتواند آلودگی هوای محل زندگی‌اش را برطرف کند ولی می‌تواند با رعایت اصول لازم برای داشتن قلبی سالم از خطر حمله قلبی دور بماند. او می‌گوید: «تا می‌توانید سطح اضطراب خودتان را کاهش دهید.»

● شاد باشید اما غمگین نه

۵) احساس شادی یا غم زیاد

هر استرس و اضطراب شدید ممکن است باعث بروز حمله قلبی شود، جالب است که حتی احساس خوشی و شادمانی شدید هم می‌تواند این حالت را ایجاد کند. اما خشم، عصبانیت و اضطراب شما را بیشتر در خطر قرار می‌دهند (براساس آمار گروه بلژیکی هفت درصد از موارد بروز حمله قلبی در افرادی بود که دچار احساس اضطراب، خشم و عصبانیت شدید شده بودند و سه درصد از حملات قلبی هم متعاقب مواردی بود که اشخاص احساس شادی و سرخوشی زیادی را تجربه کرده بودند). دکتر جفری راسموسن، مدیر مرکز لایف منیجمنت در لنوکس ماساچوست می‌گوید: «هر حالت روحی شدیدی می‌تواند باعث جرقه خوردن حالت استرس در بدن و ایجاد تغییراتی شود که احتمال دارد شرایط را برای حمله قلبی فراهم کند.» در این تئوری هر احساس شدیدی باعث افزایش ترشح آدرنالین شده که سبب افزایش برون‌ده قلبی می‌شود ودر عین حال عروق هم منقبض خواهد شد و همه اینها در کنار هم ممکن است باعث افزایش احتمال ابتلا به حمله قلبی شود؛ البته فکر نکنید خوشحالی کشنده است، برعکس به‌رغم بالا رفتن احتمال سکته قلبی با شادی‌های ناگهانی، بهتر است همیشه شاد باشید. دکتر راسموسن می‌گوید: «حالت خوشحالی و سرزندگی ضربان قلب را تنظیم می‌کند، در واقع در کل می‌توان گفت؛ شاد بودن درصد زیادی حمله قلبی را به تعویق می‌اندازد و درصد کمی باعث جرقه زدن پروسه حمله قلبی می‌شود.»

ترجمه: دکتر امیرصدری

منبع: هلث اند بادی