شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

توده‌ای در بینی


توده‌ای در بینی

یکی از مشکلات شایع افراد در فصل زمستان و با شیوع کمتر در بهار و پاییز، گرفتگی بینی است.گرفتگی بینی علل مختلفی دارد. یکی از این علل پولیپ بینی است.
پولیپ‌ بینی‌ توده‌ای در بینی …

یکی از مشکلات شایع افراد در فصل زمستان و با شیوع کمتر در بهار و پاییز، گرفتگی بینی است.گرفتگی بینی علل مختلفی دارد. یکی از این علل پولیپ بینی است.

پولیپ‌ بینی‌ توده‌ای در بینی است که حاصل رشد غیر بدخیم‌ سلول‌ها در حفره‌ بینی است. پولیپ معمولاً در هر دو طرف‌ بینی دیده می‌شود‌. گاهی‌ اندازه‌ و تعداد پولیپ‌ها آنقدر زیاد‌ است‌ که‌ باعث‌ اتساع‌ بینی‌ و بزرگی‌ چارچوب‌ استخوانی‌ بینی‌ می‌شود و به اصطلاح بینی فرد پهن می شود. پولیپ‌های‌ بینی‌ در بزرگسالان‌ شایع‌تر از کودکان‌ است. ‌در واقع سن شایع این بیماری دهه سوم و چهارم زندگی است. پولیپ‌ها شایع‌ترین تومورهای بینی محسوب می‌شوند که البته همان‌طور که گفته شد خوش‌خیم هستند. منشأ پولیپ‌های بینی معمولا از سینوس‌هاست.

علائم بیماری

احساس‌ گرفتگی‌ بینی‌ به‌ طور مزمن شایعترین علامتی است که مریض با آن مواجه است. غیر از این علامت ‌انسداد راه‌ هوایی‌ بینی،‌ درد صورت‌، سردرد، احساس‌ پری‌ در صورت‌، ترشح پشت حلق، ترشح‌ از بینی‌ و اختلال‌ حس‌ بویایی‌ از دیگر مشکلاتی است که فرد مبتلا می‌تواند آن را پیدا کند.

عفونت‌های‌ مکرر تنفسی و خونریزی بینی از عوارضی است که پولیپ بینی برای فرد ایجاد می‌کند.

علت چیست

علت‌های متفاوتی برای به وجود آمدن پولیپ بینی ذکر می‌شود؛‌ اما دو مشکل عفونت‌ مزمن‌ یا آلرژی‌ مزمن‌ در بینی‌ که‌ باعث‌ تورم‌ غشاهای‌ مخاطی‌ بینی‌ و تولید ترشحات‌ بیش‌ از حد در سلول‌های‌ هوایی‌ بینی‌ می‌شوند به عنوان شایع‌ترین علت‌های ایجاد پولیپ بینی شناخته می‌شوند. نحوه تشکیل پولیپ به این صورت است که در ابتدا نفوذپذیری عروق بینی افزایش می‌یابد سپس تجمع مایع رخ می‌دهد و غشأ مخاطی متورم می‌شود. پس از آن ازدیاد سلول‌ها را شاهد هستیم.

اقدام‌ به‌ درمان‌ آلرژی‌ زمینه‌ای‌ در پیشگیری از این بیماری موثر است.

تشخیص و درمان

پزشک بر اساس شرح حال بیمار و معاینه بینی معمولا به تشخیص می‌رسد و گاهی ممکن است بررسی‌های‌ تشخیصی‌ نظیر‌ عکس‌ ساده‌ سینوس‌ها نیاز باشد.

ممکن است پزشک تصمیم به درمان دارویی بگیرد و در این موارد داروهای‌ حاوی کورتون‌ یا کرومولین به‌ شکل‌ اسپری‌ یا خوراکی‌ به‌ مدت‌ کوتاه‌ برای‌ کوچک‌تر کردن‌ پولیپ‌ها ‌ تجویز شود. درمان‌ دارویی‌ ممکن‌ است‌ به‌ طور موقت‌ باعث‌ کاهش‌ پولیپ‌ها شود. معمولا در نیمی از بیماران استفاده از کورتون موجب کوچک شدن پولیپ‌ها می‌شود. البته توجه داشته باشید از مصرف‌ اسپری‌های‌ بینی‌ بدون‌ تجویز پزشک‌ خودداری‌ کنید زیرا ممکن است عوارض بعدی برای شما به همراه داشته باشد. در صورت وجود درد برای‌ کاهش آن می‌توان از استامینوفن استفاده‌ کرد. توجه داشته باشید در این موارد هرگز از ‌ آسپیرین استفاده نکنید، زیرا می‌تواند موجب‌ خونریزی‌ بینی‌ شود یا میزان خونریزی را افزایش‌ دهد. همچنین گاهی موجی بروز واکنش‌های‌ آلرژیک‌ در افراد دارای‌ پولیپ‌ بینی‌ می‌شود.

درمان قطعی بیماری، جراحی برای‌ برداشت‌ پولیپ‌هاست. گاهی این جراحی به قدری ساده و کوتاه است که با بی‌حسی‌ موضعی‌ انجام می‌شود. بیمار معمولا پس از چند روز می‌تواند فعالیت‌های طبیعی‌ خود را بتدریج‌ از سر گیرد.

توجه داشته باشید عود علائم‌ حتی‌ با درمان‌ جراحی‌ شایع‌ است‌ که در این شرایط باید مجدد به پزشک مراجعه کنید.



همچنین مشاهده کنید