چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

مشارکت در اولین همایش ملی سلامت شهری



      مشارکت در اولین همایش ملی سلامت شهری
شیرین احمدنیا

نخستین همایش ملی سلامت شهری در تاریخ 4 و 5 اردیبهشت ماه سال 1389  به همت اداره کل مطالعات اجتماعی و فرهنگی و اداره کل سلامت معاونت امور اجتماعی فرهنگی شهرداری و با همکاری دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران در سالن همایش های رازی –تهران- برگزار خواهد شد. اهداف این همایش را، توسعه و ترویج دانش در زمینه سلامت شهری، بستر سازی و زمینه سازی جهت کاربرد دانش سلامت شهری، شناسایی و تشویق پژوهشگران و صاحبنظران در حوزه سلامت شهری و نیز تقویت روابط و تعامل بین سیاستگذاران و پژوهشگران و اساتید حوزه سلامت شهری تشکیل می دهد.

توجه به سلامت در سطح شهرها و پرداختن به عوامل موثر بر آن، به ویژه، با مدنظر قرار دادن این واقعیت اهمیت می یابد که امروزه با پدیده ی شهرنشینی روزافزون در دنیا مواجه هستیم. در سال 2007 جمعیت شهرنشین در جهان برای نخستین بار از مرز 50 درصد فراتر رفته است؛ یعنی از هر دو نفر، یکی در شهرها ساکن است و  نسبت شهرنشینی همچنان روند فزاینده ای طی می کند. شواهد علمی حکایت از این دارد که شهرنشینی می تواند با فراهم آوردن امکانات اقتصادی، اجتماعی، و سیاسی، شرایط بهتر سلامت را برای شهرنشینان به همراه داشته باشد در حالیکه "شهرنشینی برنامه ریزی نشده"، اثراتی منفی برای سلامت افراد و جامعه پدید می آورد.

نظام سلامت و اقدامات بهداشتی درمانی مانند اقدامات پیشگیری، درمان و بازتوانی در تمام دنیا و به خصوص در سه دهه ی اخیر در کشورهای درحال توسعه  و همچنین ایران، پیشرفت های شگرفی داشته است اما هنوز بسیاری از مشکلات سلامت که توسط "شاخص های برونداد" مانند "امید به زندگی" سنجیده می شود در کشورهای مختلف و در درون کشورها وضعیت متفاوتی دارند. سلامت انسان ها، تا حدود زیادی تحت تاثیر وضعیت اجتماعی اقتصادی آن ها است. صرف پیشگیری و درمان بیماری ها، توسط ارائه کنندگان خدمات، منجر به بهبود سلامت جامعه نمی شود. برخی معتقدند تنها با اصلاح و بهینه سازی  مولفه های اقتصادی- اجتماعی  همچون درآمد، اشتغال، مسکن، آموزش و محیط زیست که به شدت سلامت انسان ها را تحت تاثیر قرار می دهند، می توان به بهبود سلامت جامعه به صورت پایدار دست یافت.

همایشی که در پیش است سلامت به مفهوم عام آن را مد نظر دارد و برای جلب همکاری و مشارکت میان رشته ای محققان و پژوهشگران و مدیران  و مسئولین امر بهداشت و سلامت جامعه محورهای چندگانه ای را به شرح زیر تحت پوشش قرار داده است:
1- محیط فیزیکی :
1. مدیریت اطلاعات سلامت در شهر
2. محیط شیمیایی و سلامت شهری
3. زیر ساخت ها و تأسیسات شهری
4. محیط زیست شهری-آلودگی هوا و صدا
5. مدیریت بحران و بلایا
6. شهر عاری از دخانیات
 
2-  محور  مؤلفه های اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی
1. مؤلفه های اجتماعی مؤثر بر سلامت
2. سرمایه اجتماعی
3. زنان و شهرنشینی
4. کیفیت زندگی در مناطق شهری
5. مهاجرت و حاشیه نشینی
6. نوجوانان و جوانان و شهرنشینی
7. حقوق و اخلاق شهروندی
8. مشارکتهای بین بخشی و مردمی
9. اعتیاد
10. اشتغال وجامعه شهری
11. فقر و جامعه شهری
12. سلامت و رسانه های جمعی
13. هنر و سلامت و جامعه شهری
14- فرهنگ و سلامت
 
3-  محور  سلامت در مناطق شهری:
 
1- سلامت روان
2- معلولیت
3- ارتقاء سلامت و سبک زندگی
4- برنامه تکاملی خردسالان
5- بیماریهای غیرواگیر و جامعه شهری
6- سلامت دهان و دندان
7- بیماریهای واگیر و جامعه شهری
8- حیوانات خانگی و جامعه شهری
9- سلامت سالمندان در شهر
10- سلامت میانسالان
11- حوادث و ایمنی در شهر
12- طب محیطی
 
4- محور  امنیت غذا و تغذیه
1. امنیت غذایی در شهر
2. کنترل و ایمنی غذایی
3. تولیدو توزیع مواد غذایی
4. تغذیه در شهر
5. غذاهای ارگانیک
 
5-  محور حکمرانی و سلامت شهری
1- حکمرانی شهری
2- شاخص ها و روش های پایش نابرابریها در شهر
3- نظام ارائه خدمات اولیه سلامت در شهر
4- بیمه و سلامت شهری

علاقمندان و فعالان حوزه های مطالعات شهری و سلامت از رشته های گوناگون علمی و با مسئولیت های مختلف آموزشی، پژوهشی ، حرفه ای، مدیریتی و اجرایی می توانند با مراجعه به سایت اینترنتی همایش به آدرس   http://uh-congress.iums.ac.ir  شرایط همکاری و مشارکت فعال در این همایش را بررسی و در این زمینه اقدام کنند.  انجمن جامعه شناسی ایران و به ویژه "گروه علمی تخصصی جامعه شناسی پزشکی و سلامت" از ابتدای شروع به فعالیت دبیرخانه ی این همایش، در کنار سازمان ها و  انجمن های علمی متعدد دیگر، در تامین اهداف این همایش همکاری فعال داشته است.