سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

ماهی|کدام ماهی ها سرطان زا هستند؟


نکات مهمی که باید در مورد خطرات مصرف این ماهی ها بدانید.

 ماهی و مرغ هم به ماده ی سرطان زا آلوده شد. این درحالی است که رئیس دامپزشکی کشور بعد از بررسی گوشت مرغ ا سلامت این گوشت مصرفی خبر داد.

 رئیس سازمان دامپزشکی کشور از رد پای ماده رنگی سرطان زا در ماهی قزل آلا، فلزات سنگین در مرغ و مایکوتوکسین در شیر خبر داد.

 دکتر مهدی خلج در عین حال تأکید کرد که میزان این آلاینده ها نگران کننده نیست و هشدارهای لازم برای کاهش این مخاطرات به تولیدکنندگان داده شده است.

 خلج با تأکید بر اینکه این سازمان، در سال های اخیر طرح پایش سلامت محصولات و فرآورده های خام دامی را انجام داده، توضیح داد:نمونه برداری های بسیاری از 7 محصول و فرآورده های دامی ازجمله گوشت مرغ، تخم مرغ، گوشت قرمز، شیر، عسل، خوراک دام وغیره انجام شده که این محصولات از نظر 39آلاینده ارزیابی شدند.براساس نتایج به دست آمده از آزمایش ها این محصولات تقریبا بدون مشکل بوده اند. او با اعلام اینکه در نمونه برداری های انجام شده از مزارع پرورش ماهی قزل آلا رد پای «مالاشیت کلین» در برخی موارد دیده شده است، گفت:مالاشیت کلین یک ماده رنگی است و باید در صنایع رنگ ریزی به کار برود چون سرطان زاست و به این دلیل نباید در فرآورده های دامی دیده شود اما برخی پرورش دهندگان به صورت غیرمجاز برای مبارزه با انگل های خارجی یا قارچ های سطحی از آن استفاده می کردند.


ماهی|کدام ماهی ها سرطان زا هستند؟
 

احتیاط در خرید ماهی

خلج با اشاره به معدوم سازی چند مورد گزارش شده که به صورت غیرقانونی از این ماده سرطان زا استفاده کرده بودند، افزود:سازمان دامپزشکی پس از نمونه برداری و آزمایش، ماده جایگزین را به آبزی پروران معرفی کرد و بر همین اساس از سال گذشته اعلام شد که هیچ ماهی قزل آلایی اجازه عرضه به بازار را ندارد مگر آنکه سازمان دامپزشکی پس از نمونه گیری از آن مزرعه، عرضه این محصول را مجاز اعلام کند.

 گوشت مرغ سالم است

وی درباره بررسی میزان فلزات سنگین در گوشت مرغ هم گفت:تشویشی در اذهان عمومی ایجاد شده بود که در مرغ تولید شده داخلی فلزات سنگین وجود دارد، البته سازمان دامپزشکی آن را تأیید کرد اما میزان آن از حداکثر مجاز بیشتر نیست و تنها اسید فسفوریکی که برای استخراج دی کلسیم فسفات مورد استفاده قرار می گیرد ناخالصی داشت و فلزات سنگینش از حداکثر مجاز بالاتر بود که هشدار دادیم.

 خلج با بیان اینکه آزمایشگاه های مرجع اجرا کننده طرح پایش سلامت محصولات دامی در سال جاری دقیق تر و مجهز تر نسبت به سال های گذشته هستند، گفت:جواب آزمایش های انجام شده روی شیر در قالب طرح پایش محصولات و فرآورده های دامی هنوز تجمیع نشده، اما در گذشته مطرح می شد که «مایکوتوکسین» در شیر وجود دارد و میزان آن بالاست.میزان مجازی که در استانداردهای غذایی بین المللی برای «مایکوتوکسین» مشخص شده 500نانوگرم در لیتر است که برخی معتقدند باید استاندارد های اتحادیه اروپا را که 50نانوگرم در لیتر تعیین شده، ملاک ارزیابی «مایکوتوکسین» در شیر قرار داد. اما اگر معیار غذایی بین المللی را معیار قرار دهیم، هیچ مشکلی در شیر از این نظر وجود ندارد و کمتر از حداکثر مجاز تعیین شده است. البته از استاندارد اتحادیه اروپا کمی پایین تر هستیم. 

ماهی ، کدام ماهی ها سرطان زا هستند؟