شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

پیام‌ها و دستاوردهای انتخابات۲۴ اسفند


پیام‌ها و دستاوردهای انتخابات۲۴ اسفند
حماسه پرشوری که با هنرنمایی ۲۷ میلیونی یک ملت ، بار دیگر چهره استوار و پرافتخار مردمی را نشان داد که با عزمی راسخ به افق های بلند چشم دوخته و با دستی توانا به ساختن کشور خود همت گماشته اند .
۲۴ اسفند ۸۶ نشان داد روح و حیات نظام اسلامی مترادف با حضور مردم در همه امور و انتخابات به عنوان یکی از مهمترین نمودهای مشارکت سیاسی و نقش آفرینی مردم در تعیین سرنوشت جامعه اسلامی ، نقش بی بدیلی را در بارور نمودن قدرت خفته مردم ایفا می نماید و به همین جهت سکاندار هدایت نظام اسلامی مان خطاب به مردم فرمودند: "انتخابات ، آن نقطه اساسی وصل افکار و آرای مردم به بدنه نظام اجرایی است .انتخابات ، مظهر حضور مردم ، مظهر احقاق حق ، مظهر توانایی و اقتدار ملی برای یک کشور است ."
مشارکت پرشکوه مردم در انتخابات مجلس هشتم درحالی رقم خورد که از ماهها قبل، بلندگوهای سامری روز ۲۴ اسفند را روز"رفراندوم دولت نهم" لقب داده بودند. آنان به گمانی باطل، خیال می کردند که میزان پائین مشارکت مردم دردومین انتخاباتی که دولت نهم برگزار می کند، می تواند دستاویزی برای تحت فشار قرار دادن رویکردها و سیاست های عدالت خواهانه و استکبار ستیزانه دولت احمدی نژاد باشد.
این خط تبلیغی و روانی به گونه ای دنبال می شد که حتی در ساعات اولیه رأی گیری، گزارشگران بی بی سی، سی ان ان، رویترز، آسوشیتدپرس و ... درگزارش ها و تفاسیر ارسالی خود از پای صندوق های رأی، اعلام می کردند که عدم حضور گسترده مردم در پای صندوق های رأی نشان می دهد که آنان از سیاست های دولت احمدی نژاد درعدم تعلیق فعالیت های هسته ای، طرح مباحث تنش زا همچون هولوکاست، نقض حقوق بشر، عدم توجه به دمکراسی، عدم توفیق در مبارزه با تورم و بیکاری، ناراضی وگلایه مند هستند! درصورتی که بخواهیم درمقام بحث و مناظره، گزارش های شتابزده و خام رسانه های غربی را قبول داشته باشیم، باید ۲۴ اسفند را روز رأی قاطع ملت ایران به سیاست های دولت نهم قلمداد نمائیم چرا که در کمتر انتخابات های برگزار شده پیشین مجلس، این میزان حضور و مشارکت سابقه داشته است.
● پیام رأی مردم در انتخابات هشتم
اگرچه در گرمای حضور غرور آفرین یک ملت ، هنوز نمی توان زوایای حماسه پرشور ۲۴ اسفند را در ظرف تحلیلی شتابزده به ارزیابی جامع و کامل پرداخت ، اما به جهت اهمیت موضوع چاره ای جز آن نیست که در واپسین لحظات اعلام نتایج رسمی این انتخابات ، به درس ها و آموخته های آن اشاراتی گذرا داشت تا اگر حق مدد فرماید در مجالی فراخ تر به ارزیابی و تحلیل جامع تر آن همت گمارد.
۱) حضور ۲۶ میلیونی مردم در پای صندوق های رأی ، تجدید بیعتی دوباره با انقلاب ، آرمان های امام (ره ) و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بود. از این رو اولین و بزرگترین پیروز این انتخابات مردم هستند که با حضور فرا گیر وگسترده خود، دشمنان را مأیوس و خطرات احتمالی را از کشور دور ساختند. این واقعیت را حوادث آتی بهتر نشان خواهد داد.
۲) پیروز بعدی این انتخابات همه افراد و جریان های سیاسی هستند که در چارچوب یک رقابت شکوهمند مردم با نشاط و هوشمند ایران اسلامی را به پای صندوق های رای آوردند. حضور گسترده مردم دریکی از کثرت گرایانه ترین انتخابات های مجلس تاریخ ایران ، علاوه بر شکست دشمنان بیرونی و گروه های ضدانقلاب ، مهر شکستی بر سیاست های قهر و تحریم داخلی انتخابات به شمار می رود و از بی پایگاهی تحریم کنندگان حکایت دارد.
۳) پررنگ شدن شعارهای دینی و استفاده از نمادهای انقلابی را در این دوره از انتخابات باید به فال نیک گرفت. شعارها و برنامه های جریان های سیاسی و نتیجه انتخابات نشان داد که گفتمان غالب در کشور مبارزه با فقر، فساد و تبعیض می باشد و فرهنگ سازی و گفتمان رهبر معظم انقلاب که اصلاحات را به معنای مبارزه مستمر با فقر، فساد و تبعیض دانستند، بر تار و پود این کشور بافته شده است .
۴) مردم نشان دادند که گرفتار بازی نام ها نیستند و هر فرد و گروهی که بتواند زنجیره های ارتباط تنگاتنگ خود با مردم و قشرهای مختلف اجتماعی را که همانا درک رنج ها، خواسته ها و مطالبات انباشته شده ملت می باشد را مستحکم تر نماید، از شانس و اقبال بیشتری برخوردار است . مردم فرق میان صداقت و صراحت و وفاداری به اصول اخلاقی و آرمان های نظام اسلامی را با برخوردهای کاسبکارانه ، موج سواری های پیدا و پنهان و شگردهای نخ نما و مستعمل را به خوبی می دانند و به همین جهت کسانی که برای پیروزی به هر قیمت ، تکیه بر باد کرده بودند، نردبان قدرت را از زیر پای خود کشیده دیدند.
۵ ) نتیجه انتخابات ۲۴اسفند نشان داد که برخورداری از ظرفیت پیروزی، همسنگ بهره مندی از ظرفیت شکست است. برای همیشه نمی توان باد پیروزی را در بادبان خود انداخت و به پیش رفت. اگر قرار باشد دایره و سبد نیروهای اصولگرا روز به روز توسط گروههای جبهه اصولگرایی، محدودتر و کوچک تر شود و تنازعات بی پایه سیاسی همچون خوره به پیکره نیروهای انقلاب خودی رسوخ نماید، هیچ تضمینی برای همراهی و همگامی مردم با آنان درانتخابات های فرارو نمی باشد.
۶) رأی ۲۶ میلیونی مردم به نظام بدین معناست که مردم ما نسبت به سرنوشت خود بی انگیزه و بی طرف نیستند و میان شکاف های موجود میان خاستگاه مطالبت و گرایش عمومی با نیازسازی های کاذب سیاست پیشگان و دلالان حرفه ای ، حفره هایی عمیق وجود دارد.
۷) عبرت های انتخابات نهم ریاست جمهوری، باعث گردید تا در انتخابات اخیر کمتر نشانی از شعارهای ساختارشکن، خودمحوری، تنگ نظری، تخریب چهره ها و افراطی گری مشاهده شود. به جرأت می توان ادعا کرد یکی از دلایل مشارکت بالای مردم در انتخابات ۲۴اسفند، فضای نسبتاً سالم تبلیغاتی و اخلاق مداری و آرامش حاکم بر فضای رقابت های سیاسی بود هوشیاری و هوشمندی مردم در انتخاب هشتم نشان داد که تأکید بر شیوه های خلاف مصالح و منافع عمومی ، طرح شعارهای انتزاعی و فاقد پشتوانه علمی و عملی ، دامن زدن به عملیات روانی و پولاریزه کردن جامعه (دو قطبی سازی و داستان دیو و فرشته ) دیگر شگردی نخ نما و مستعمل می باشد.
۸) نتایج انتخابات ۲۴ اسفند، بر این نظریه هم خط بطلان کشید که "مردم همیشه درصدد تغییر وضع موجود هستند." پس از ناکامی اصلاح طلبان درانتخابات های گذشته،برخی تحلیل گران وابسته به جناح دوم خرداد، علت شکست خود را خسته شدن مردم از چهره های تکراری عنوان می کردند و مردم ایران را مردمی تنوع طلب می خواندند که هر دوره به دنبال چهره ها و جریان های جدید سیاسی هستند. افراد برگزیده مردم در انتخابات خبرگان و نفرات برتر لیست شوراهای تهران نشان داد که مردم در رأی دادن خود از بلوغ و پختگی قابل قبولی برخوردار می باشند.
نکته قابل تأمل دیگری که در انتخابات ۲۴ اسفند به شدت محسوس و نمایان بود، آرامش و امنیتی بود که در فضای رقابت های سیاسی میان احزاب وجود داشت. هیچ حزب و گروهی، جریان مقابل را متهم نمی کرد، هیچ جریان سیاسی شعارهای ساختارشکنانه نمی داد، احزاب، گروهها و نامزدها بیش از آنکه درصدد نفی دیگران باشند، به اثبات قابلیت ها و توانایی های خود می پرداختند و کمتر نشانی از بد اخلاقی ها و لجاجت ها و مچ گیری ها به چشم می آمد. در این انتخابات، راه رقابت سالم برای همه گروهها وجریان های سیاسی باز شده بود وهمه کاندیداها ازحق رقابت یکسان برخوردار بودند.
نتایج انتخابات ۲۴ اسفند هر چه هست و باشد، به یقین پیروز اصلی این انتخابات مردم هستند. مردمی که فارغ از تمامی جار و جنجال های سیاسی، با هدف تحکیم مبانی نظام اسلامی و خلق مشارکت حداکثری به پای صندوق های رأی حاضر شدند. همانگونه که سکاندار این نظام بارها و بارها تاکید فرموده اند بنده به دنبال خلق حماسه و مشارکت پرشور و حداکثری صاحبان اصلی انقلاب در پای صندوق های رأی هستم، چرا که حضور پرشکوه و پرشور، تمام امتیاز های خود را به جیب نظام اسلامی سرازیر خواهد کرد، آنجا که می فرمایند: " روح نظام اسلامی، مترادف با حضور همه مردم در همه امور است و دراین صورت است که اسلام، استقلال، عزت، ماندگاری و وحدت نظام تأمین خواهد شد و با حضور واقعی مردم، دفاع ازنظام و مرزهای کشور در مقابل دشمن نیز امکان پذیر خواهد بود. من همیشه گفته ام نتیجه انتخابات که مسئله بسیار مهمی است، مسئله دوم ماست. مسئله اول نفس انتخابات است که انتخابات باید با شور و هیجان وحضور مردمی صورت بگیرد، این در درجه اول اهمیت است."
۹) بدون شک یکی از اصلی ترین مخاطبان آرای مردم در ۲۴اسفند، دشمنان و بدخواهان این ملتند، آنهایی که با چشمانی نگران، گوش خوابانیده بودند تا شاید صدایی مخالف از این مرز و بوم بشنوند
مشارکت حداکثری مردم در انتخابات ۲۴اسفند، به یقین ضامن ثبات سیاسی نظام در داخل و خارج، تقویت اعتماد به نفس در مسئولان و ایجاد شور ونشاط در آحاد مردم خواهد بود. بنابراین سرنوشت نظام را نباید با حضور فرد یا جریانی خاص گره بزنیم. غرور، از عوامل شکست است. اگر نعمتی را از کف دادیم مأیوس نشویم و اگر به دست آوردیم مغرور نشویم. اقبال و ادبارها نباید موجب غره شدن و پریشانی هیچ گروه و جریان سیاسی شود چرا که حرکت هایی که خاستگاه مردمی نداشته باشد، در جامعه پرورش پیدا نخواهد کرد.
انتخابات ۲۴ افند که پیروزی دیگری برای مردم بود، حاوی درس ها و عبرت های فراوانی برای احزاب و جریان های سیاسی خواهد بود. این عبرت ها را به مجالی دیگر می سپاریم تا با قطعی شدن نتایج انتخابات، شفاف ترو مستدل تر به ارزیابی آن درس ها و عبرت ها بپردازیم.
● پایه های مشروعیت نظام
شهید مطهری پس از بازگشت از سفر پاریس که برای دیدار و تبادل نظر با امام امت (ره ) پیرامون چگونگی هدایت انقلاب و رهبری آن داشتند، در جمع گروهی از دانشجویان دانشگاه تهران در پاسخ به این سؤال که امام خمینی (ره ) را پس از سال ها دوری چگونه یافتید، اظهار داشتند: من در امام (ره )، ایمان به چهار رکن را دیدم که کوچکترین تأمل و درنگی در آن نداشت . اول "آمن بالله" که به خدای خود ایمان راسخ داشت .
دوم "آمن بهدفه "، به وظیفه ای که بر دوش او نهاده شده اعتقاد کامل دارد و سوم "آمن بسبیله " به راه و مسیری که گام نهاده و شیوه مبارزه با طاغوت اطمینان دارد و بالاخره "آمن بقومه " به سرمایه های بنیادین یک مبارزه مستمر یعنی به مردم و پیروان خود ایمان و اطمینان کامل دارد و ایمان به این چهار عنصر بدون تردید باعث پیروزی و نصرت او خواهد شد.
به همین دلیل ، معمار نظام جمهوری اسلامی ایران ، پایه های "حدوث " و "بقا"ی این نظام را بر پایه گسترده حضور مردم بنیان نهاد و استراتژی دفاعی جمهوری اسلامی ایران را بر "بازدارندگی مردمی " و "حضور همه جانبه "، "برنامه محور" و "هوشمندانه " قرار داد؛ چرا که در طول تجربه بشری ، این امر بدیهی و مسلم است که هیچ قدرت و سلاح کشتار جمعی قادر به شکست اراده پولادین یک ملت یکپارچه ، معتقد، بیدار و باانگیزه نیست و دولت های عصر حاضر هم به این باور رسیده اند که نیروهای مردمی تنها پشتوانه و ذخایر لایزال و تسخیرناپذیر آنها محسوب می شوند.
و اینک ماییم و یادگار آن طبیب دوران و انتظار برای زایش و رویشی دوباره و ۷۰ میلیون دست و بازویی که بر دستان توانمند آن سید خراسانی حلقه شده اند تا بادبان ها را محکم نمایند و از دل توفان ها عبور نمایند. ما می توانیم چرا که در مقیاس های رایج دنیا نمی گنجیم و خداوند به خاطر همین لیاقت ها بود که عصاره قدرت آمریکا را در طبس بر زمین کوبید و تحمل همه تلخکامی ها را بر ذائقه ملت شیرین کرد.بزرگترین زیرکی مردم ما آن است که خود را ارزان نمی فروشند و مشتری خود را از پیش ترها انتخاب کرده اند؛ چرا که او فرمود: ان الله اشتری من المؤمنین اموالهم و انفسهم ...، و تنها چنین ملتی است که توانایی آن را دارد زمین را قتلگاه و قربانگاه دلبستگان خاک نماید و آسمان را عرصه پرواز دل بریدگان و وارستگان زمین و زمان و ملتی که چنین باشد، تیغی است فرو خفته در حلقوم شب ، همان ملتی که سال هاست خواب را از چشمان اجانب ربوده است ..
● ما پهلوان میدان های سخت و دشواریم
ما از بسیاری جهات ، ملتی بی بدیل هستیم . ملتی زنده و پویا، تمدن ساز، فرهنگ دوست ، شجاع و نترس ، دوستدار وطن و هوشمند و زیرک که در اوج تشتت ظاهری ، آرایش وحدت آمیز را به سرعت شکل می دهیم و اگر پرت هایی هم در مسیر داریم ، چندان قابل اعتنا نیست . ما پهلوان میدان های سخت و دشواریم . قرن هاست که در محبت مولای متقیان غواصی می کنیم و بوسه بر شمشیر خشن او زده ایم و در اطاعت از او شتاب می ورزیم . در بازخوانی شادی های او شاد و در غم غربت و مظلومیت او خونباریم و به یقین رمز جاودانگی ما هم در همین محبت گداخته ای است که به او داریم .
تاریخ بستر تکرار حادثه هاست . ما از ورق هایی که بر تاریخ این مرزوبوم رقم خورده است ، به نیکی دریافته ایم که هرگز نباید از برابر عربده فتنه ها عقب نشست ؛ چرا که ملتی که عاشورا دارد همیشه پیروز است .
منبع : خبرگزاری فارس


همچنین مشاهده کنید