پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024


مجله ویستا

حسین رضائی


حسین رضائی
جنسیت: مرد
نام پدر: جعفرقلی
تخلص: بلال رضا
تولد و وفات: (۱۲۸۸ - ... ) شمسی
محل تولد: ایران
شهرت علمی و فرهنگی: خوشنویس
وی در قریه بارزجان از توابع شهرستان تفرش اتفاق افتاده است. در سن شش سالگی او را به مکتب گذاشتند مکتبی که وی در آن تحصیل می‌کرد به فرا گرفتن قرآن صرف، نحو، فارسی، انشاء و خط و دیگر موادی که آن روزها در مکتبخانه‌ها می‌آموختند پرداخت و قواعد اولیه فن خط را در همان زمان تعلیم گرفت.
اما از زمان فراغ از تحصیل علاقه به خط در او شدت یافت و کوشید با مشق کردن از روی خطوط اساتید علاقه شدیدش را به خط ارضا کند. در این دوره بود که بلال رضا هرجا قطعه خط خوش می‌یافت بی‌درنگ به مشق کردن از روی آن می‌پرداخت و می‌کوشید که اصل و قواعد و رموز زیبائی خط را دریابد. در سال ۱۲۹۸ شمسی به همراه پدر و برادر اکبرش از تفرش به تهران آمد و چون احساس کرد که باید از محضر استادی کسب فیض نماید و رموز و قواعد خط را تکمیل و فراگیرد نزد مرحوم امیرالکتاب معروف به ملک الکلامی رفت و مختصری در خط نستعلیق از تجربه و هنر استاد بهره گرفت و خود در این قلم تسلط یافته و در سلک یکی از خطاطان ارزنده عصر حاضر جای گزیده و اکنون مدت سی و یکسال است به‌کار خطاطی مشغول است.
برای تکمیل این مقاله بی‌ مناسبت نیست قسمتی از شرح حال خود را که درباره آموختن خط نوشته و به نگارنده تسلیم نموده است استخراج و عیناً در اینجا نقل کنم:
می‌نویسد: (مشق خط را روی ذوق و علاقه بدون استاد تمرین نموده فقط مختصری از مرحوم امیرالکتاب معروف به ملک‌الکلامی تعلیم گرفته و هرچه توانسته از هنر ظریفه خط به‌دست آورده فقط در اثر استعداد ذاتی بوده نه مشوقی داشته و نه تعلیم زیادی گرفته‌ام و نه مشق زیادی نوشته‌ام در صورتی‌که خوشنویسی فقط بستگی دارد به سه چیز استعداد ذاتی و تعلیم استاد و مشق زیاد ...)
باری پس از مهاجرت به تهران چند نگذشت که در دبیرستان‌های دارالفنون، شرف، فرخی، به‌کار تعلیم خط مشغول شد و در سال ۱۳۱۷ رسماً به استخدام وزارت فرهنگ درآمد از آن زمان تا این تاریخ در دبیرستان‌های هدف شماره‌های ۱ و ۳ و ۴ به تعلیم خط اشتغال دارد و علاوه بر این در وزارت کشور به سمت فرمان‌نگار و در وزارت دادگستری با عنوان کارشناس امضاء و خط فارسی سابقه خدمت دارد و ضمناً به انجام سفارشات و درخواست‌های علاقه‌مندان به خط نیز پاسخ مساعد می‌دهد و در بین مردم به حسن اخلاق و قوت ایمان و پرهیزگاری نیز شهرت دارند.
رضائی دبیری هستند که در روش تعلیم متبحر و مسلط هستند و به این جهت تمام دانش‌آموزانی که از منبع هنر ایشان بهره می‌برند از طرز تعلیم و نیز حسن سلوک مشارالیه راضی هستند و البته هر کس معلمی کرده باشد خوب می‌داند که خود این هنر بزرگی است زیرا راضی نگهداشتن صدها شاگرد مدرسه که هرکدام طبع و سلیقه و اخلاق و ذوق خاصی دارد و معترف ساختن آنها به قدرت و تسلط خویش کار مشکلی است و مسلماً کمتر معلمی است که تمام این صفات تنها در او جمع باشد.
منبع : مطالب ارسالی