یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

روش های معمول واکسیناسیون


روش های معمول واکسیناسیون
● روش آشامیدنی
روش فوق باید عینا بر طبق دستورالعمل مؤسسه سازنده واكسن صورت پذیرد با توجه به دستورالعمل ها و اعمال كلیه شرایطی كه باید در این طریقه مایه كوبی در نظر گرفت از معایب این روش دریافت واكسن بطور غیر یكنواخت توسط طیور گله است ، به طوری كه تعدادی از طیور ممكن است دز بیشتری و تعدادی دز كمتری را دریافت كنند در این صورت عیار آنتی بادی حاصله در این روش (آشامیدنی) در گله غیر یكنواخت و امكان آلوده شدن جوجه هایی كه دارای عیار آنتی بادی پایین می باشند با ویروس بیماریزا وجود خواهد داشت . واكسن های IBDV - NDV ILTV - IBV - AEV - را می توان به روش فوق بكار برد .
● روش قطره چشمی
روش فوق عینا باید بر طبق دستورالعمل مؤسسه سازنده واكسن صورت پذیرد با توجه به دستورالعمل ها عموما مقدار ۱۰۰۰ دز واكسن را در ۲۵ سانتی متر مكعب آب مقطر و یا سرم فیزیولوژی و یا آب جوشیده سرد شده حل كرده و برای ۱۰۰۰ قطعه (جوجه – نیمچه – پولت) بكار می برند . در این روش یك قطره از محلول محتوی واكسن توسط قطره چكان مخصوص در داخل چشم چكانده می شود . واكسن های NDV ILTV - IBV - IBDV- را می توان به روش فوق بكار برد .
● روش اسپری و یا روش آئروسل
با توجه به اهمیت و تفاوتهایی كه دو روش اسپری و آئروسل با همدیگر دارند یك دستورالعمل كلی در زمینه نحوه كاربرد واكسن نیوكاسل با روش های اسپری و آئروسل ضمیمه به صورت ارائه می شود . با روش فوق می توان واكسن های ILTV - IBDV - IBV - NDV را جهت پیشگیری از بیماریهای مربوطه بكار گرفت .
● روش تزریقی
اصولا كلیه واكسن های كشته (Inactive) و تعداد محدودی از واكسن های زنده (Live)‌ را می توان با روش تزریقی مورد استفاده قرار داد . از مزایای این روش :
▪ استفاده از حداكثر عیار ایمنی بدست آمده و دوام عیار حاصله به مدت طولانی
▪ وارد كردن مقدار یك دز آنتی ژن مورد نظر به هر قطعه
▪ یك دسته بودن عیار آنتی بادی حاصله در این روش
▪ كاهش استرس ناشی از مصرف مداوم واكسن های زنده را می توان ذكر كرد .
● راه های تزریق
معمولا عضله سینه طیور (Pectoral muscle) و زیر جلد ناحیه گردن under Subcutaneously‌ توصیه می شود . اخیرا تزریق واكسن كشته در سطح بالایی ناحیه دم طیور surface of the tail Ventral‌ بكار گرفته شده و همچنین واكسن مارك (MD)‌ در ۱۸ روزگی دوران جنینی (در زمان انتقال تخم مرغهایی نطفه دار از دستگاه ستر به هچر) مورد استفاده قرار گرفته و با موفقیت همراه بوده است .
● پیشنهادی میزان آب مورد نیازجهت رقیق كردن واكسن
▪ روش تجویز تعداد طیور هفته اول ۲ تا ۴ هفتگی ۵ تا ۱۰هفتگی ۱۰ هفتگی به بالا
▪ قطره چكاندن در چشم ۱۰۰۰ ml ۲۵ ml ۲۵ ml ۲۵ ml ۲۵
▪ آب آشامیدنی ۱۰۰۰ لیتر ۵ لیتر ۱۰ لیتر ۲۰ لیتر ۴۰
منبع : آسمان شب ایران


همچنین مشاهده کنید