یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

برخی از واکسن های طیور


برخی از واکسن های طیور
●واکسن لارنگوتراکئیت عفونی ( ILT):
▪ترکیب و توضیح: این واکسن محتوی ویروس زنده تخفیف حدت داده شده ILT کشت داده شده در جنین تخم مرغهای SPF و لیوفلیزه شده تحت شرایط خلا می باشد. هر دز واکسن پس از حل شدن در حلالهای دارای تیتری تقریبا برابر ۱۰۳EID۵۰ می باشد. این واکسن مطابق با دستوالعمل های Veterinary medicines directorate, UK برای تولید و کنترل واکسنهای ویروسی پرندگان ساخته و کنترل شده است.
▪دز و نحوه مصرف: این واکسن جهت ایمن سازی فعال گله های تخمگذار و مادر در سن ۱۰ تا ۱۲ هفتگی آنهم در مناطقی که سابقه بیماری در آن وجود دارد، به کار می رود. در چنین مناطقی تمام گله ها یک جا واکسینه می شوند. در مناطقی که بیماری ILT بومی آن مناطق می باشد، حتی جوجه های گوشتی نیز پس از دو هفتگی واکسینه می شوند. در چنین مناطقی گله های مادر و تخمگذار نیز در سن ۱۸ تا ۲۰ هفتگی مجددا تحت واکسیناسیون قرار می گیرند. باید دقیقا توجه شود تا هر پرنده دز کامل واکسن را دریافت دارد. واکسیناسیون با روش قره چکانی در چشم توصیه می شود. ۱۰۰۰ دز واکسن باید در ۲۵ میلی لیتر آب مقطر یا محلول نمک فیزیولوژیک حل شود. با استفاده از قطره چکان استاندارد یک قطره از محلول را در پشم پرنده بچکانید، تا زمانی که قطره مزبور به طور کامل جذب یا روی کره چشم پخش نشده است پرنده را به همان وضع نگه دارید. این متد از آنجایی که در آن هر پرنده دز کامل واکسن را دریافت می دارد، بر دیگر روشها ترجیح داده می شود.
▪موارد منع مصرف: پرندگانی که از نظر کلینیکی بیمار یا در اثر حمل و نقل ضعیف شده اند را نباید واکسن زد.
▪اثرات جانبی: در مناطقی که دارای آلودگی و غبار زیادی در هوا می باشند، کنجکتویت و ریزش اشک ملایمی ظاهر می شو که ظرف ۲ تا ۳ روز از بین می رود.
شرایط نگهداری: در دمای +۲ الی+۳ درجه سانتی گراد و دور از نور خورشید نگهداری شود.
●واکسن کشته وبای طیور :
▪ترکیب و توضیح:
استور مولتی سیدا تیپA۱
فرمالدئید
هیدروکسید آلومینیوم
این واکسن کشته از کشت باکتری در فرمانتور به دست می آید. تستهای لازم به منظور تعیین خلوص، سترونی، بی ضرری و ایمنی زایی این واکسن مطابق با دستورالعمل های British Pharmacopoeia صورت گرفته است.
▪موارد مصرف: جهت ایمن سازی فعال علیه وای طیور در مرغ و خروس، بوقلمون، اردک و غاز.
▪دز و نحوه مصرف: تزریق عضلانی یک میلی لیتر واکسن در عضله سینه تولید ۶ ماه ایمنی علیه وبای طیور می کند. دوبار واکسیناسیون در سال طی فصول گرم و مرطوب توصیه می شود.
▪موارد منع مصرف: ندارد.
▪اثرات جانبی: ندارد.
▪شرایط نگهداری: در دمای +۴ الی +۶ درجه سانتی گراد و دور از نور خورشید نگهداری شود.
●واکسن نیوکاسل سویه (Hitchner B۱):
ترکیب و توضیح: این واکسن محتوی ویروس لنتوژنیک نیوکاسل سویه هیچنر B۱ کشت داده شده در جنین تخم مرغهای SPF و لیوفلیزه شده تحت شرایط خلا می باشد. این واکسن مطابق با استانداردهای بین المللی Veterinary medicines directorate, UK ساخته و کنترل شده است.
▪موارد مصرف: برای واکسیناسیون اولیه جوجه ها علیه بیماری نیوکاسل
▪دز و نحوه مصرف: قطره چکانی در چشم. ۱۰۰۰ دز واکسن باید در ۲۵ میلی لیتر آب مقطر یا محلول نمک حل شود. با استفاده از یک قطره چکان استاندارد یک قطره درون چشم پرنده بریزید. پرنده را تا زمانی که قطره چکانده شده به طور کامل روی کره چشم پخش یا جذب نشده است در همان حال نگه دارید. در شرایطی که بخواهیم هر پرنده دز کامل واکسن را دریافت دارد این روش واکسیناسیون بر دیگر روشها ترجیح داده می شود.
آب آشامیدنی؛ واکسن را در آب آشامیدنی حل کنید. درجه رقت بستگی به سن پرندگان دارد. ۱۰۰۰ دز در ۱۰ لیتر آب برای پرندگان ۱۰ روزه، و برای هر یک روز اضافه یک لیتر اضافه شود، ۲۰ لیتر برای پرندگان ۲۰ تا ۴۰ روزه از ۲۰ لیتر محلول استفاده شود. در مورد پرندگان ۸ هفته به بالاتر از ۴۰ لیتر محلول استفاده شود. ظرفهای آبخوری باید تمیز و آب مصرفی عاری از کلرین یا دیگر مواد شیمیایی ضدعفونی کننده باشد.
روش اسپری؛ ۱۰۰۰ دز واکسن را، مطابق با سن پرنده و نوع دستگاه اسپری، در ۳۰۰ تا ۱۰۰۰ میلی لیتر آب حل کنید. آب باید عاری از مواد شیمیایی ضد عفونی کننده باشد.
▪موارد منع مصرف: پرندگانی که از نظر کلینیکی بیمار یا در اثر حمل و نقل ضعیف شده اند را نباید واکسن زد.
▪اثرات جانبی: ندارد
▪شرایط نگهداری: در دمای +۲ الی +۸ درجه سانتی گراد و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری شود.
●واکسن نیوکاسل سویه لاسوتا:
▪ترکیب و توضیح: این واکسن محتوی ویروس لنتوژنیک نیوکاسل سویه لاسوتا تکثیر شده در جنین تخم مرغ های SPF و لیوفیزه شده تحت تاثیر شرایط خلا می باشد. هر دز واکسن حداقل حاوی ۱۰۶.۵EID۵۰ ویروس می باشد. این واکسن مطابق با دستورالعمل های لازم برای تولید کنترل واکسن زنده ویروسی Veterinary medicines directorate, UK ساخته و کنترل شده است.
▪موارد مصرف: این واکسن برای واکسیناسیون مجدد جوجه ها، طیور گوشتی و جایگزین شونده پس از واکسیناسیون با سویه Hitchner B۱ به کار می رود.
▪دز و نحوه مصرف: در شرایط نرمال این واسن دو تا سه هفته پس از اولین واکسیناسیون با واکسن نیوکاسل سویه Hitchner B۱ مطابق با روشهای زیر به کار می رود:
قطره چکانی در چشم؛ ۱۰۰۰ دز از واکسن باید در ۲۵ میلی لیتر آب مقطر یا محلول فیزیولوژیک نمک حل شود. با استفاده از یک قطره چکان استاندارد یک قطره از محلول فوق را در چشم پرنده بچکانید. پرنده را تا زمانی که قطره چکانده شده روی کره چشم پخش یا جذب نشده است در همان حال نگه دارید. این روش زمانی قابل ترجیح است که بخواهیم تک تک پرندگان دز کامل واکسن را دریافت دارند.
آب آشامیدنی؛ ابتدا واکسن را در آب آشامیدنی حل کنید، که بسته به سن پرندگان مقدار آب آشامیدنی به کار برده شده متفاوت است. برای پرندگان ۱۰ روزه ۱۰۰۰ دز واکسن در ۱۰ لیتر آب آشامیدنی حل کنید. به ازای هر یک روز اضافه یک لیتر به محلول فوق اضافه شود، ۲۰ لیتر برای پرندگان ۲۰ روزه.برای رندگان ۲۰ الی ۴۰ روزه از ۲۰ لیتر محلول فوق استفاده کنید، از ۸ هفتگی به بالا از ۴۰ لیتر محلول فوق استفاده شود. ظروف آبخوری باید تمیز و آب مصرفی نیز عاری از کلرین و یا دیگر مواد ضدعفونی کننده شیمیایی باشد.
روش اسپری؛ ۱۰۰۰ دز واکسن را، مطابق با سن پرنده و نوع دستگاه اسپری در ۳۰۰ تا ۱۰۰۰ میلی لیتر آب حل کنید. آب باید عاری از مواد شیمیایی ضدعفونی کننده باشد.
موارد منع مصرف: پرندگانی که از نظر کلینیکی بیمار و یا در اثر نقل و انتقال ضعیف شده اند را نباید واکسن زد.
▪اثرات جانبی: ندارد
▪شرایط نگهداری: در دمای +۲ الی +۸ درجه سانتی گراد و دور از نور خورشید نگهداری شود.
●واکسن برونشیت عفونی سویه (H-۱۲۰):
▪ترکیب و توضیح : این واکسن کحتوی ویروس بسیار تخفیف حدت داده شده برونشیت عفونی (H-۱۲۰) سویه ماساچوست کشت داده شده و در جنین تخم مرغهای SPF و لیوفلیزه شده تحت شرایط خلا می باشد . هر دز واکسن پس از حل شدن در حلال دارای تیتری تقریبا برابر ۱۰۳.۵-۴EID۵۰ می باشد. این واکسن مطابق با دستورالعمل های Veterinary medicines directorate, UK ساخته و کنترل شده است.
▪دز و نحوه مصرف: این واکسن جهت ایمن سازی فعال اولیه علیه برونشیت عفونی در گله های گوشتی، تخمگذار و مادر تهیه شده است. واکسیناسیون علیه IBV در سن ۲ تا ۳ هفتگی توصیه می شود. در موارد اورژانس می توان پرندگان را در یک روزگی( به شرط آنکه دارای آنتی بادی مادری جهت کاهش واکنش واکسن باشند) واکسیناسیون کرد. در مورد گله های مادر و تخمگذار واکسیناسیون مجدد در سن ۳ تا ۴ هفتگی توصیه می شود.
قطره چکانی در چشم: ۱۰۰۰ دز واکسن باید در ۲۵ میلی لیتر آب مقطر یا محلول نمک فیزیولوژیک حل شود. با استفاده از یک قطره چکان استاندارد یک قطره از محلول فوق را در چشم پرنده بریزید. پرنده را تا زمانی که قطره چکانده شده به طور کامل روی کره چشم پخش یا جذب نشده است در همان حال نگه دارید. در شرایطی که بخواهیم هر پرنده دز کامل واکسن را دریافت دارد این روش واسیناسیون بر دیگر روشها ترجیح داده می شود.
▪آب آشامیدنی: واکسن را در آب آشامیدنی حل کنید، (درجه رقت بستگی به سن پرندگان دارد. ۱۰۰۰ دز در ۱۰ لیتر آب برای پرندگان ۱۰ روزه، و برای هر یک روز اضافی یک لیتر اضافه شود). ظرفهای آبخوری باید تمیز و آب مصرفی عاری از کلرین و یا دیگر مواد شیمیایی ضد عفونی کننده باشد.
▪روش اسپری: ۱۰۰۰ دز واکسن را در ۱۰۰(برای جوجه های یک روزه) الی ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلی لیتر آب آشامیدنی، مطابق با سن پرنده و نوع دستگاه اسپری(ذرات اسپری نباید کوچکتر از ۵۰ میکرولیتر باشد) حل کنید. آب مصرفی باید عاری از کلرین یا دیگر مواد شیمیایی ضدعفونی کننده باشد.
▪موارد منع مصرف: پرندگانی که از نظر کلینیکی بیمار یا در اثر حمل و نقل ضعیف شده اند را نباید واکسن زد.
▪شرایط نگهداری: در دمای +۲ الی +۸ درجه سانتی گراد و دور از نور مستقیم خورشید نگهداشته شود.
●واکسن برویشیت عفونی سویه (H-۵۲):
ترکیب و توضیح: این واکسن از ویروس کم تخفیف حدت داده شده برونشیت عفونی (H-۲۵) سویه ماساچوست کشت داده شده در جنین تخم مرغهای SPF ساخته شده و لیوفلیزه گردیده است.
هر دز واکسن پس از حل شدن در حلال های دارای تیتری حداقل برابر ۱۰۳.۵-۴EID۵۰ می باشد. این واکسن مطابق با دستورالعمل های لازم برای تولید کنترل واکسن زنده ویروسی Veterinary medicines directorate, UK ساخته و کنترل شده است.
دز و نحوه مصرف: این واکسن برای واکسیناسیون مجدد علیه IBV در گله های تخمگذار و مادر در سن ۱۲ تا ۱۴ هفتگی توصیه می شود.
قطره چکانی در چشم: ۱۰۰۰ دز واکسن باید در ۲۵ میلی لیتر آب مقطر یا محلول نمک حل شود. با استفاده از یک قطره چکان استاندارد یک قطره از محلول فوق را در چشم پرنده بریزید. پرنده را تا زمانی که قطره چکانده شده به طور کامل روی کره چشم پخش یا جذب نشده است در همان حال نگه دارید. این روش فقط در مواردی که در نظر باشد هر جوجه یک دز کامل را دریافت کند بر سایر موارد ترجیح دارد.
▪آب آشامیدنی: ۱۰۰۰ دز واکسن را در ۳۰ تا ۴۰ لیتر آب آشامیدنی حل کنید. ظرفهای آبخوری باید تمیز و آب مصرفی عاری از کلرین و یا دیگر مواد شیمیایی ضدعفونی کننده باشد.
▪موارد منع مصرف: پرندگانی که از نظر کلینیکی بیمار و یا در اثر حمل و نقل ضعیف شده اند را نباید واکسن زد.
▪اثرات جانبی: ندارد
▪شرایط نگهداری: در دمای +۲ الی +۸ درجه سانتی گراد و دور از نور مستقیم خورشید نگهداشته شود.
●واکسن آبله طیور:
ترکیب و توضیح: این واکسن محتوی ویروس زنده تخفیف حدت داده شده آبله طیور، کشت داده شده در جنین تخم مرغهای SPF و لیوفلیزه شده تحت شرایط خلا می باشد. هر دز واکسن پس از حل شدن در حلالهای دارای تیتری تقریبا برابر ۱۰۳.۵-۴EID۵۰ می باشد. این واکسن مطابق با دستورالعمل های Veterinary medicines directorate, UK ساخته و کنترل شده است.
▪موارد مصرف: جهت ایمن سازی فعال گله های مادر و تخمگذار علیه آبله طیور.
▪دز و نحوه مصرف: واکسن لیوفلیزه شده را در ۲۰ میلی لیتر آب مثطر حل کنید. سپس با استفاده از یک سوزن دو شاخه که دارای شیاری در وسط برای نگهداری مایع واکسن می باشد، واکسن را در پوست پره بال پرنده تزریق کنید. واکسیناسیون از سن ۸ تا ۱۰ هفتگی انجام می شود. از یک ماه مانده به آغاز تخمگذاری باید از اقدام به واکسیناسیون خودداری کرد. در شرایی که خطر مستقیم آبله طیور وجود دارد حتی جوجه های یک هفته ای را می توان واکسینه کرد.
▪موارد منع مصرف: پرندگانی که از نظر کلینیکی بیمار و یا در اثر حمل و نقل ضعیف شده اند را نباید واکسن زد.
▪اثرات جانبی: اگر چنانچه پرندگان در طول دوره تخمگذاری واکسینه شوند، افت ملایمی در تولید تخم ممکن است دیده شود که پس از مدت کوتاهی از بین می رود.
▪شرایط نگهداری: در دمای +۲ الی +۸ درجه سانتی گراد و دور از نور مستقیم خورشید نگهداشته شود.
منبع : پارس بیولوژی


همچنین مشاهده کنید