سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

کابوس پزشکی قرن


کابوس پزشکی قرن
ممکن است برای شما این سوال مطرح شده باشد که بیماری آنفلوآنزای مرغی چرا چنین هیاهویی در جهان برانگیخته است. اولین بار ویروس آنفلوآنزای مرغی صد سال قبل از گله های مرغ مبتلا به بیماری تنفسی شدید جدا شد و بعد از آن سالانه در مرغداری ها باعث تلفات وسیع می شود.
این بیماری در پرندگانی مثل مرغ، بوقلمون، بلدرچین، اردک، قو، پرندگان وحشی و پرندگان آبزی نیز مشاهده می شود. دو نوع آنفلوآنزای مرغی وجود دارد؛ نوع بیماری زای شدید و نوع بیماری زای خفیف. بیماری شایع فعلی آنفلوآنزای مرغی نوع H۵N۱ از نوع بیماری زای شدید است.
اولین مورد ابتلای انسان ها به آنفلوآنزای مرغی H۵N۱ در سال ۱۹۹۷ در هنگ کنگ رخ داد. به طوری که در جریان همه گیری آنفلوآنزای مرغی نوع H۵N۱ در میان میلیون ها پرنده حدود ۱۸ انسان مبتلا به بیماری با علائم تنفسی شدید شدند و درصد زیادی از آنها جان باختند. منشاء ابتلای تمام افراد پرندگان آلوده بودند. بررسی ها در همه گیری سال ۹۷ هنگ کنگ حکایت از این داشت که انتقال از انسان به انسان رخ نداده بود. تا اینکه از سال ۲۰۰۳ گزارشاتی حاکی از انتقال انسان به انسان این بیماری ارائه شده است.
این بیماری تا سال ۲۰۰۳ محدود به کشورهای آسیای شرقی مثل چین، ویتنام، کامبوج، تایلند، لائوس و اندونزی بود ولی به سرعت به سمت مغولستان، قزاقستان، روسیه، ترکیه، رومانی، انگلیس و کرواسی پیشرفت کرد و در جریان همه گیری میان پرندگان، انسان ها نیز مبتلا شدند که عده یی نیز در اثر آن جان خود را از دست دادند.
از زمان پیدایش آنفلوآنزای مرغی شدیداً بیماری زای نوع H۵N۱ در سال ۱۹۹۷ تا سال ۲۰۰۵ تغییرات بارزی در ماده ژنتیکی ویروس رخ داده به طوری که ویروس بسیار کشنده تر شده و میزان بقای آن در محیط افزایش یافته و طیف گسترده تری از میزبان ها مثل پستانداران را که قبلاً به آن مقاوم بوده اند درگیر کرده لذا بیم آن می رود که این ویروس با ایجاد تغییرات بیشتر به سمتی پیش رود که به راحتی از انسان به انسان قابل انتقال باشد و در صورت تحقق چنین امری که بسیار محتمل است، آغاز جهان گیری جدید آنفلوآنزا در بین انسان ها خواهد بود.
نکته قابل ذکر دیگر در رابطه با ویروس آنفلوآنزای مرغی شدیداً بیماری زای H۵N۱ این است که طی سال های ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ این ویروس نه تنها باعث بیماری انسان ها بلکه باعث بیماری گربه و گربه سانان هم شده است، این حیوانات معمولاً به دنبال خوردن گوشت آلوده پرندگان مبتلا به ویروس آنفلوآنزای مرغی بیمار شده بودند. تا به حال هیچ گزارشی دال بر اینکه گربه سانان نقشی در انتقال این ویروس به انسان داشته باشند، منتشر نشده است.
منبع : روزنامه اعتماد


همچنین مشاهده کنید