شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

ازآنفلوانزای مرغی (Avian Influenza) چه میدانید؟


ازآنفلوانزای مرغی (Avian Influenza) چه میدانید؟
بیماری آنفلوانزای مرغی، یک بیماری عفونی در پرندگان می باشد که توسط ویروس آنفلوانزای تیپ A ایجاد می شود. این بیماری اولین بار در بیش از ۱۰۰ سال پیش در ایتالیا شناسایی شده است.
تمامی پرندگان به این عفونت حساس می باشند، لکن ممکن است بعضی از گونه ها نسبت به سایرین از مقاومت بیشتری برخوردار باشند. عفونت در پرندگان ممکن است موجب بروز طیفی از علائم بشود که از بیماری خفیف تا بیماری شدیداً مسری و بسرعت کشنده متفاوت است.
تا کنون چندین نوع زیرگونه ویروس آنفلوانزا در پرندگان آلوده شناسایی شده است، این ویروس ها از نظر گونه با ویروس های آنفلوانزای انسانی متفاوت می باشند. پرندگان آبزی مهاجر، مخازن طبیعی ویروس های آنفلوانزای مرغی می باشند و این عامل عفونی را در روده خود دارند، همچنین این پرندگان در مقابل عفونت بیشترین مقاومت را دارند. پرندگان آلوده ویروس را از طریق بزاق، ترشحات بینی و مدفوع منتشر می کنند؛ و سایر پرندگان حساس هنگامی که با ترشحات عفونی یا سطوحی که با این ترشحات آلوده شده اند تماس پیدا نمایند دچار عفونت می شوند. تماس مستقیم یا غیر مستقیم طیور اهلی با پرندگان آبزی مهاجر علت شایع همه گیری ها می باشد. فروشگاه هایی که به فروش پرندگان زنده اشتغال دارند، نیز در انتشار همه گیری ها در بین پرندگان اهلی نقش دارند.
خطر آنفلوانزای مرغی در اکثر افراد عموماً کم می باشد چراکه این ویروس ها اساساً در میان پرندگان وجود داشته و معمولاٌ انسان را آلوده نمی کنند با اینحال موارد متعددی از عفونت انسان با این ویروس ها از سال۱۹۹۷ رخ داده است. در طی یک همه گیری آنفلوانزای مرغی در طیور اهلی، برای افرادی که با طیور عفونی و یا با سطوحی که توسط ترشحات عفونی آلوده شده اند، سروکار دارند امکان انتقال ویروس وجود دارد و اکثر موارد بروز عفونت در انسان بدلیل چنین تماس هایی رخ داده اند. در چنین مواردی باید از تماس با طیور عفونی و سطوح آلوده اجتناب نموده و در آماده سازی و پخت طیور نیز کاملاً مراقب بود، هرچند مدرکی وجود ندارد مبنی بر اینکه انسان از طریق مصرف محصولات طیور دچار آنفلوانزای مرغی شده باشد. ویروس های آنفلوانزای مرغی در اثر حرارت مناسب ازیبن می روند لذا توصیه می گردد قبل از خوردن هر نوع ماکیان و محصولات آنها از جمله تخم مرغ ، پخت کامل صورت گیرد.
انتشار ویروس های آنفلوانزای مرغی از یک فرد مبتلا به دیگران خیلی بندرت رخ می دهد.علائم گزارش شده آنفلوانزای مرغی در انسان از علائم آنفلوانزا (تب، سرفه، گلو درد، و دردهای عضلانی) تا عفونت چشم، عفونت ریه، دیسترس حاد تنفسی، عفونت ویروسی ریه و دیگر عوارض شدید و تهدید کننده حیات متفاوت بوده اند.
بر اساس نتایج مطالعات، تجویز داروهای موثر در آنفلوانزای انسانی(amantadine, rimantadine, oseltamivir, and zanamivir ) دردرمان عفونت آنفلوانزای مرغی در انسان نیز موثرند و سه مورد از این داروها نیز برای پیشگیری قابل استفاده می باشند؛ البته ویروس های آنفلوانزا می توانند به این داروها مقاوم شوند، لذا باید توجه داشت که ممکن است این داروها همیشه موثر نباشند.
در حال حاضر در چند کشور تلاش هایی برای تهیه واکسن موثر بر نوع خطرناک آنفلوانزای مرغی صورت می گیرد منتهی هنوز واکسنی که بصورت گسترده بخواهد مورد استفاده قرار گیرد در دسترس نمی باشد.
منبع: سایت خبری عارف نیوز