یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


نگاه محسن رضایی به اقتصاد ایران و جهان


نگاه محسن رضایی به اقتصاد ایران و جهان
محسن رضایی هفته گذشته نامزدی خود را برای انتخابات ریاست جمهوری اعلام و در این چند روزپاره‌ای مواضع سیاسی خود را تشریح کرد. مجموع مواضع رضایی نشان می‌دهد که وی در پی تبیین مواضعی متفاوت با احمدی‌نژاد و رقیبان اصلاح‌طلب وی است.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت، باورهای اقتصادی خود را سال گذشته هم در مناسبت‌های گوناگون مطرح کرد. وی آبان سال گذشته در سخنانی انتقادی راجع به برنامه‌های اقتصادی دولت گفت: طرح تحول اقتصادی یک ضرورت است و باید عملی شود؛ اما دو تا سه محور دیگر باید به محورهای هفت‌گانه پیشنهادی دولت اضافه شود و در اجرا نیز دقت بیشتری صورت گیرد. رضایی در توضیح این وضع گفت: طرح تحول اقتصادی قبل از بحران بوده و بر اساس نفت بالای صد دلار بسته شده است که اگر اوضاع به همین شکل باشد دولت در اجرای آن با مشکل مواجه می‌شود و مسوولان باید سریعا برای مقابله با تاثیرات این بحران بر اقتصاد چاره‌ای بیندیشند.
محسن رضایی که در جمع طرفداران حزب موتلفه اسلامی ‌در یزد سخن می‌گفت، درباره بحران اخیر اقتصادی جهان نیز اظهارکرد: بحران اقتصادی جهان بعید است به زودی در کنترل درآید و احتمالا از یک تا سه سال ادامه پیدا می‌کند، همچنین آمار نشان می‌دهد رشد اقتصادی جهان از پنج‌درصد به سه درصد و در آمریکا از سه‌درصد به یک درصد رسیده است. رضایی همچنین با اشاره به تاثیرات بحران اقتصادی جهان بر اقتصاد ایران گفت: خوش‌بینی و خوش‌خیالی است که عده‌ای فکر می‌کنند بحران اقتصادی جهان بر اقتصاد ایران تاثیر ندارد و در واقع این بحران اقتصاد ایران را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر این که مسوولان بحران اقتصادی را جدی بگیرند، تصریح کرد: اقتصاد کشور با این بحران از چند ناحیه تحت تاثیر قرار می‌گیرد، اول این که درآمدهای نفتی کاهش پیدا می‌کند؛ زیرا تقاضا برای نفت کاهش پیدا کرده و زمانی که عرضه نفت از تقاضای آن فزونی بگیرد، قیمت نفت با همان سرعت که بالا می‌رفت، پایین نیز می‌آید و هر چه بحران اقتصادی جهان عمیق‌تر باشد، قیمت نفت نیز پایین‌تر می‌رود.
وی افزود: بحران اقتصادی در آمریکا و جهان هر چه گسترش پیدا کند درآمدهای ارزی ما نیز کاهش پیدا می‌کند و آسیب زمانی بیشتری احساس می‌شود که اگر قیمت نفت زیر شصت دلار برود، دولت دچار کسری بودجه می‌شود.
در همین حال داوود دانش‌جعفری، مشاور اقتصادی رضایی هفته گذشته با بررسی عملکرد دولت در اجرای برنامه چهارم گفت: متوسط رشد اقتصادی کشور در دو سال نخست برنامه چهارم، ۲/۵درصد بوده و این در حالی است که طبق برآوردهای اهداف چشم‌انداز ۲۰ ساله نظام، اقتصاد کشور بایستی تا این زمان به رشد هشت تا ۵/۸درصدی دست می‌یافت.
دانش جعفری تصریح کرد: اگر نتوانیم به اهداف مندرج در برنامه چهارم از جمله رشد اقتصادی هشت‌درصدی برسیم، چگونه می‌توانیم در افق چشم‌انداز بیست ساله به جایگاه نخست اقتصادی در منطقه برسیم.
دانش‌جعفری که جزو منتقدان جدی رویکرد اقتصادی دولت محسوب می‌شود، تاکید کرد: برای رسیدن به اهداف چشم‌انداز، موانع و نقیصه‌هایی داریم که ما را از اهدافمان دور می‌کند و در حرکت ما انحراف ایجاد کرده است. وی یکی از این موانع و انحرافات را افزایش نرخ تورم عنوان کرد و گفت: تورمی ‌که در هنگام آغاز این دولت روند کاهنده داشت، به دلیل سیاست‌های خاصی است که در سه سال اخیر در کشور پیش گرفته شد، شروع به رشد فزاینده کرده و اکنون به حدود ۲۶درصد رسیده است. دانش جعفری افزود: تورم ناشی از سیاست‌های اقتصادی دولت، موجب سردرگمی و ناامیدی در فعالان اقتصادی بخش‌خصوصی کشور شده است و هرچه سریع‌تر باید در سیاست‌های اقتصادی تجدید نظر شود تا تورم کاهش پیدا کند. دولت نهم با افزایش درآمدهای نفتی، از این جهت‌گیری خارج شد و هزینه‌های جاری و عمرانی خارج از برنامه، افزایش یافت و با گذشت چهار سال از عمر این دولت می‌بینیم که نه تنها دولت کوچک نشده؛ بلکه بزرگ‌تر شده و هزینه افزایش پیدا کرده است و این در حالی است که می‌دانیم اگر هزینه‌های دولت افزایش بیابد، امکان اجرای سیاست‌های اصل ۴۴ قانون اساسی از بین می‌رود.
منبع : روزنامه دنیای اقتصاد


همچنین مشاهده کنید