شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا


منطقه حفاظت شده بزمان ، ایرانشهر


این منطقه به وسعت 688‚324 هكتار، منطقه كوهستانی بزمان، تپه‌ماهورها و دشت‌های اطراف این كوه را در بر می‌‌گیرد. این منطقه دارای كوهی نسبتاً مرتفع (3497 متر) با دره‌های آب شیرین و پوشش گیاهی نسبتاً مناسب است. جوامع گیاهی مشرف بر دامنه‌ها خرزهره، داز، قیچ، درمنه و انواع گَوَن است. حیوانات وحشی كه در این منطقه زندگی می‌كنند عبارتند از : كبك، كبك چیل، تیهو، دراج، خرگوش، كل، بز، قوچ، میش.
علاوه بر گونه‌های مختلف وحوش فوق‌الذكر، نوعی خرس سیاه آسیایی كه كوچكتر از خرس قهوه‌ای است در سیستان و بلوچستان زندگی می‌كند. دهانه غارهایی كه به احتمال زیاد می‌توان وجود خرس را در آنها حدس زد اكثراً حدود 70 سانتی‌متر است كه خود خرس سیاه نیز به زحمت می‌تواند داخل آن شود،‌ به همین دلیل دسترسی انسان به حیوان و عبور آن از این گونه غارها، كار ساده‌ای نیست. كوه‌های سیاه بزمان، بیرك‌، تفتان، سراوان، اطراف خاش، كارواندر، اسفندك و تپه‌ماهورهای اطراف رود ماشكیل از جمله زیستگاه‌های اصلی این گونه خرس به شمار می‌آید. پوشش گیاهی این مناطق زیستگاه مناسبی را برای گونه در معرض انقراض و با ارزش خرس سیاه در این ارتفاعات فراهم آورده است. پوشش گیاهی غالب زیستگاه‌های خرس در این منطقه شامل : ارجن، كهور، كنار، داز، خرما، زرشك، زارچ، زالزالك، گز، توسكا، زیتون وحشی، انواع گون و درمنه، اورس، بید، تنگرس و نسترن وحشی می‌باشد كه میوه بیشتر این درختان، غذای عمده خرس‌های سیاه را تشكیل می‌دهد. خرس‌ها به خرما و داز علاقه‌ای وافر دارند.
پرنده زیبایی به نام مینا با رنگ‌های سبز، آبی و سبزقبا نیز در بلوچستان به وفور یافت می‌شود. این پرنده به اندازه سار معمولی است و به سهولت اهلی می‌شود و بعضی از كلمات را مانند طوطی ادا می‌كند.