جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

اقلیت قدرتمند زمینه ساز دوم خردادی دیگر


اقلیت قدرتمند زمینه ساز دوم خردادی دیگر
امروز یازدهمین سالروز خلق حماسه سترگ دوم خرداد توسط میلیون ها ایرانی مسلمان و وطن دوست است که مایل بودند با تغییر برخی رویه ها، آینده ای روشن را برای ایران عزیز رقم زنند. حماسه ای که مهمترین نکته آن اصلاح طلبی ملت بود.
اما واقعیت این است که جریان ضد اصلاحات همواره در طول یازده سال گذشته مانع از تحقق مطالبات واقعی ملت ایران بوده است. چه در دورانی که سید محمد خاتمی سکاندار دولت بود و چه بعد از کنار رفتن خاتمی، همواره اصلاح طلبی ملت ایران از سوی مخالفان اصلاحات دچار چالش بوده است.
اما شاید پرسش این باشد که چه کسانی جریان ضد اصلاحات را تشکیل دادند و چرا؟ واقعیت این است که پاسخ به این پرسش چندان پیچیده نیست و با نگاهی گذرا به رخدادهای ایام ریاست جمهوری هشت ساله خاتمی به راحتی می توان دریافت چه کسانی در برابر اقدامات دولت اصلاحات مقاومت کردند.
این یک واقعیت تلخ است که برای جلوگیری از تحقق مطالبات ملت ایران ، هر ۹ روز یک بحران در مقابل دولت وقت ایجاد کردند و همواره تلاش نمودند مانع از پیگیری مطالبات توسط دولت شوند.
اما با وجود همه کارشکنی ها امروز کسی تردید ندارد که سید محمد خاتمی به برکت گوهر صداقتی که در کلام و رفتارش آشکار بود، هنوز هم از چهره های محبوب و بارزترین شخصیت سیاسی ایران زمین است .
هنوز هم نام سید محمد خاتمی برای بسیاری از گروه های ضد اصلاحات یک کابوس واقعی است. هنوز هم عده ای دائم در پی آن هستند که با تخریب وی مانع از نامزدی مجددش برای ریاست جمهوری شوند.
همه این تلاش ها برای عقب راندن خاتمی، همه تخریب ها، شب نامه ها ، فحش نامه ها و ... نشان از این دارد که خاتمی به رغم همه موانعی که در پیش روی داشت رئیس جمهوری بود موفق و هنوز هم در قلب مردم ایران زمین جای دارد.
کسی نیست که بتواند انکار کند این روزها که اوج فشارهای اقتصادی بر گرده مردم سنگینی می کند، نام سید محمد خاتمی نقل محافل و مجالس شده است. کسی نیست که در مقایسه دولت های خاتمی و احمدی نژاد به بهتر بودن وضع کشور در دوران نفت ۷ دلاری اشاره نکند و از بدتر شدن شرایط اقتصادی با نفت ۱۲۰ دلاری زبان به گلایه باز نکند.
کسی نیست که از سخنرانی های اندیشمندانه خاتمی در محافل بین المللی به نیکی یاد نکند و از افتخار ایرانیان به آن سخنرانی ها چیزی نگوید.
کسی نیست که سخنرانی های مشهور خاتمی به ویژه اولین سخنرانی خاتمی در یونسکو را به یاد آورد اما افسوس از دست رفتن آن روزهای پر افتخار را نخورد.
هر چند که مخالفان اصلاحات در تمام دوران ریاست جمهوری خاتمی به خاطر واهمه ای که از توسعه سیاسی داشتند به شدت به توسعه اقتصادی و حل مشکلات معیشتی مردم تاکید می کردند اما امروز مردم ایران به درستی دریافته اند که تکیه بر توسعه اقتصادی بدون توجه به توسعه سیاسی کاری ناپسند است و نشدنی.
به هر حال مردم ایران این روزها با گوشت و پوست خود سختی های معیشتی را لمس می کنند و دیگر نمی توان منکر ناکارآمدی دولت حاکم در حل مشکلات معیشتی مردم شد. اما شاید همین درک درست مردم سبب وحشت بیشتر جریان ضد اصلاحات از روی کار آمدن دوباره اصلاح طلبان شده باشد.
آنان در یک سال آینده تمام تلاش خود را به کار خواهند برد تا اولا: سید محمد خاتمی و یا میر حسین موسوی راضی به نامزدی در انتخابات پیش رو نشوند. ثانیا: در صورت نیامدن این دو بزرگوار، میان اصلاح طلبان اختلاف رخ دهد و نتوانند با یک نامزد واحد وارد عرصه انتخابات شوند و ثالثا: مانع از ائتلاف و وحدت منتقدان اصولگرا و اصلاح طلب احمدی نژاد شوند .
اما به نظر می رسد که جریان ضد اصلاحات در تحقق اهداف خود ناکام بماند و لااقل یکی از شرایط فوق رخ دهد. در چنین شرایطی ضد اصلاحات تلاش خواهد کرد حضور مردم در پای صندوقهای رای به حداقل برسد تاهمچون برخی انتخابات گذشته در غیاب مردم با سازماندهی آرای سنتی بازهم رئیس جمهور دلخواه خود را روانه پاستور کنند.
در چنین شرایطی تمام تلاش اصلاح طلبان باید این باشد که اثر گذاری خود را در قدرت ثابت کنند. هم اقلیت اصلاح طلب شورای شهر و هم اقلیت اصلاح طلب مجلس هشتم باید با تلاشی مضاعف در طول یک سال آینده به مردم ایران ثابت کنند که حضور اصلاح طلبان در قدرت می تواند شرایط فعلی را به نفع بهبود اوضاع تغییر دهد.
لذا به نظر می رسد که برای زمینه سازی جهت تکرار حماسه دوم خردادی دیگر باید بیش از گذشته به اقلیت اصلاح طلب مجلس هشتم توجه کرد. هم خود نمایندگان اقلیت باید برنامه منسجمی برای دوران نمایندگی خود و ایجاد تغییرات داشته باشند و هم مردم، احزاب اصلاح طلب و رسانه ها به صورت یکپارچه پشت سر این اقلیت قرار بگیرند و با حمایتی جانانه از آنان، پشتوانه مردمی و سیاسی اقلیت را به شدت تقویت کنند.
در طول سه سال گذشته مردم ایران شاهد افول شدید جایگاه مجلس بوده اند. روز گذشته نیز اقدام برخی اعضای هیات رئیسه مجلس سبب شد جایگاه مجلس بسیار ضعیف شود.
چنین اقداماتی از سوی برخی اعضای هیات رئیسه مجلس هفتم سبب شده است که مردم نسبت به تحقق مطالبات خود توسط نمایندگان تا حدود زیادی نا امید شوند. لذا اقلیت اصلاح طلب مجلس هشتم باید به عنوان رسالت اصلی خود این موضوع را پیگیری کند که جایگاه مجلس را دچار تحول اساسی کند و اجازه ندهد وکیل الدوله ها، این چنین بذر ناامیدی در دل مردم بکارند.
اقلیت اصلاح طلب باید نظارت جدی بر دولت و استیضاح وزرای نا کارآمد را در راس برنامه های خود قرار دهد و از طریق تعامل با نمایندگان مستقل و نمایندگان اصولگرای منتقد دولت، از تکرار برخی اقدامات ناهنجاری که این روزها شاهدش بودیم جلوگیری کند. اقلیت باید به گونه ای اقتدار مجلس را بالا ببرد که وزرای دولت خود را در مقابل مجلس واقعا پاسخگو بدانند و نتوانند از طریق لا بی با برخی اعضای هیات رئیسه هر کاری که مایلند انجام دهند.
اگر اقلیت بتواند چنین رفتاری انجام دهد و نور امید را دلها زنده نگه دارد به یقین شاهد حضور پر رنگ تر مردم در انتخابات ریاست جمهوری خواهیم بود پس در آستانه آغاز به کار مجلس هشتم باید به نمایندگان اقلیت هشدار داد که تکرار حماسه دوم خرداد تا حد زیادی به رفتار شما بستگی دارد و لذا باید از روز آغاز تا انجام، قاطع، شجاع و با برنامه باشید.
نویسنده : عباس پازوکی
منبع : روزنامه مردم سالاری