سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

تاثیر مقدار و روش آبیاری بر عملکرد، اجزای عملکرد و کیفیت سیب زمینی رقم آگریا


تاثیر مقدار و روش آبیاری بر عملکرد، اجزای عملکرد و کیفیت سیب زمینی رقم آگریا
به منظور بررسی اثر میزان آب و روش های آبیاری تیپ و شیاری بر عملکرد، اجزای عملکرد و خصوصیات کیفی محصول سیب زمینی رقم آگریا، آزمایشی در مرکز تحقیقات کشاورزی همدان (ایستگاه اکباتان) در سال ۱۳۸۳ انجام شد. این تحقیق به صورت کرت های خرده شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با فاکتور اصلی مقادیر مختلف آب آبیاری در سه سطح (۷۵، ۱۰۰ و ۱۲۵ درصد تبخیر تجمعی از تشت تبخیر کلاس A) و فاکتور فرعی روش آبیاری (شامل نوارهای تیپ در وسط پشته روی سطح خاک، نوارهای تیپ در عمق ۵ سانتی متری وسط پشته، نوارهای تیپ در کناره های پشته روی سطح خاک و آبیاری شیاری) در سه تکرار انجام گردید. نتایج نشان داد که کمترین عملکرد مربوط به روش شیاری (۲۱.۳۵ تن در هکتار) است و بیشترین عملکرد (۲۸.۹۲ تن در هکتار) در روش آبیاری تیپ در عمق ۵ سانتی متری از وسط پشته بود. اثر روش آبیاری، مقدار آب آبیاری و اثر متقابل آنها بر تعداد ساقه اصلی در متر مربع و تعداد ساقه اصلی در بوته معنی دار نبود. کمترین درصد (تعداد غده ها) غده های کوچکتر از ۳۵ میلی متر (۱۳.۸۰ درصد) در روش نوار تیپ در عمق ۵ سانتی متری وسط پشته و بیشترین ضایعات (۲۱.۴۶ درصد) روش نوار تیپ در سطح زمین و در کناره های پشته حاصل شد. بیشترین درصد غده های کوچکتر از ۳۵ میلی متر (۲۱.۱۱ درصد) مربوط به سطح آب آبیاری ۷۵ درصد بود. بیشترین مقدار تولید غده ها (۶۰.۴۱ درصد) در اندازه خوراکی و بازارپسند (یعنی غده های بزرگتر از ۵۵ میلی متر) در روش نوار تیپ در عمق ۵ سانتی متری از وسط پشته حاصل شد. اثر روش آبیاری بر قندهای احیا، نشاسته (ماده خشک) و وزن مخصوص غده ها و اثر مقدار آب آبیاری بر ماده خشک معنی دار نبود. اما در تیمارهای مقدار آب آبیاری ۷۵ و ۱۰۰ درصد مقدار قندهای احیا به ترتیب ۱۳۸.۰۴۲ و ۱۱۲.۱۶۷ میلی گرم در ۱۰ گرم نشاسته سیب زمینی بود. مقدار قندهای احیا در تیمار ۱۲۵ درصد برابر ۱۰۷.۳۷۵ میلی گرم در ۱۰ گرم نشاسته به دست آمد که نسبت به تیمار ۱۰۰ درصد، کاهشی معادل ۴.۲۷ درصد را نشان داد.
سمیرا اخوان
بهروز مصطفی زاده فرد
سیدفرهاد موسوی
علی قدمی فیروزآبادی
بهمن بهرامی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید