یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

اثر اکسین های ۲,۴-D و نفتالین استیک اسید (NAA) در اندازه و کیفیت میوه نارنگی انشو (.Citrus unshiu L)


اثر اکسین های ۲,۴-D و نفتالین استیک اسید (NAA) در اندازه و کیفیت میوه نارنگی انشو (.Citrus unshiu L)
کوچک بودن اندازه میوه نارنگی، همیشه برای تولید کنندگان یک مشکل جدی محسوب شده و بازارپسندی میوه را به شدت کاهش می دهد. در این آزمایش، به منظور افزایش اندازه میوه، درختان نارنگی انشو(Citrus unshiu) پیوند شده روی پایه نارنج (Citrus aurantium) در سال پرمحصول در پایان ریزش فیزیولوژیکی میوه (ریزش میوه های جوان با قطر ۲-۰.۵ سانتی متر در خرداد)، با دو نوع اکسین مصنوعی دی کلروفنوکسی استیک اسید (۲,۴-D، غلظت های ۰، ۱۰، ۳۰ و ۶۰ میلی گرم در لیتر و نفتالین استیک اسید (NAA) غلظت های ۰، ۳۰۰، ۴۰۰ و ۵۰۰ میلی گرم در لیتر محلول پاشی شدند. بر اساس نتایج به دست آمده، تیمار ۴۰۰ میلی گرم در لیتر NAA قطر و وزن میوه و تیمار ۳۰ میلی گرم در لیتر ۲,۴-D وزن میوه را به طور معنی داری نسبت به شاهد افزایش دادند. واکنش عصاره (pH عصاره) در تیمارهای ۴۰۰ و ۵۰۰ میلی گرم در لیتر NAA به طور معنی داری نسبت به شاهد افزایش یافت و درصد وزن مواد جامد محلول (TSS) به حجم عصاره میوه در تیمار ۴۰۰ میلی گرم در لیتر NAA کاهش معنی داری نسبت به شاهد نشان داد. اگر چه این تیمار میزان عصاره را افزایش داد ولی درصد آن با توجه به وزن میوه، نسبت به شاهد تغییری نکرد. دو هورمون فوق و به خصوص تیمار ۴۰۰ میلی گرم در لیتر هورمون NAA، میوه ها را از حالت غیر قابل فروش به صورت بازارپسند و با ظاهری مناسب تبدیل کردند که از نظر اقتصادی بسیار با اهمیت است.
کاظم ارزانی
نگین اخلاقی امیری
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید