دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا


ارزش نفت و ارزش یوان


ارزش نفت و ارزش یوان
نفت به عنوان پایه یی ترین و مهم ترین کالا و ابزار در اقتصاد سیاسی امروز کاربرد دارد و به عنوان یکی از عامل های فشار در بازی های سیاسی از طرف قطب های سیاسی اقتصادی به کار گرفته می شود. نفت هر چند به عنوان یک کالای پایه در اختیار تولیدکنندگان آن قرار دارد، اما در سطوح بین المللی نقشی مهم تر از یک کالا به خود می گیرد. نقش کالایی نفت بیشتر در اختیار کشورهایی است که دارای این انرژی هستند و نقش ابزاری آن بیشتر در اختیار قدرتمندان سیاسی و اقتصادی است. کشورهای صاحب انرژی نفت نه فقط قدرت استفاده ابزاری از نفت را ندارند بلکه کاملاً تکیه گاه اقتصادی آنها نفت بوده و همیشه دغدغه فروش این انرژی را خواهند داشت و نگران خواهند بود مبادا از طرف قطب های صنعتی در بازی های سیاسی، خرید و فروش و قیمت نفت علیه آنها مورد استفاده ابزاری قرار گیرد.
ایالات متحده در راس دیگر کشورهای صاحب صنعت غربی، نبض نفت را در اختیار دارد و به عنوان ابزار و عامل فشار از آن علیه برخی رقیبان اقتصادی به خصوص چین استفاده می برد.
کشور چین ابزار بسیار مناسب نیروی فراوان کار برای تولید کالای ارزان قیمت را در اختیار دارد. اما چین در کنار این وفور نیروی ارزان کار که به صورت طبیعی در اختیار دارد، از یک حربه اقتصادی، سیاسی استفاده می برد که دیگر کشورهای جهان به خصوص قطب های صنعتی و اعضای سازمان تجارت جهانی را مورد آزار اقتصادی قرار می دهد. این حربه یا عامل، پایین نگه داشتن ارزش یوان، واحد پول کشور چین، توسط دولت آن کشور است. بدون توجه به دغدغه ها و خواست های جامعه ملل مبنی بر ارتقا بخشیدن ارزش یوان، همچنان ارزش واحد پول این کشور در سطحی پایین در میان ارزهای بین المللی قرار گرفته است.
پس از آنکه چین توجهی به دغدغه قطب های اقتصادی از خود نشان نداد و فقط استیلای هر چه بیشتر بر اقتصاد بین الملل را در سر پروراند و هر چه بیشتر سیاست های اقتصادی چین باعث تضعیف اقتصادهای برخی کشورها شد، در جبهه مقابل نیز قدرتمندان اقتصادی و در راس آنها ایالات متحده روان بازار نفت را پریشان ساختند و نبض نفت تپشی تصاعدی به خود گرفت و قیمت بسیار ارزان نفت پوست ارزانی انداخت و لباس گرانی پوشید و مرز صد دلار را نیز پشت سر گذاشت.
چین با در اختیار داشتن نیروی فراوان و ارزان کار و به علاوه نفت ارزان قیمت، کالای ارزان قیمت را راهی بازارهای بین المللی کرده بود اما حال چین یکی از مهم ترین ابزارهای تولید کالای ارزان قیمت را از دست داده است. در همین زمان است که کالای ارزان قیمت چینی نیز پوست ارزانی انداخته و رفته رفته جامه های گران قیمت بر تن می کند. پرستیژ اقتصادی چین در سطح بین الملل کالای ارزان قیمت است که بر این اساس طی گذار از ارزانی به گرانی بازار تقاضای خود را از دست خواهد داد. هجوم سیل آسای کالای چینی به بازارهای جهانی و استقبال بسیار خوب از این کالاها فقط به خاطر پایین بودن قیمت این کالاها بوده است. حال اگر این کالا تا سقف کالای اروپایی و امریکایی ارتقای قیمت یابد، بدون شک خریدار ترجیح خواهد داد کالای غربی را خریداری کند تا کالای گران قیمت چینی را برای مردم تمامی کشورها خرید کالای بسیار ارزان قیمت چین به یک عادت تبدیل شده است و اگر کالای این کشور حتی تا سقف ۵۰ درصد کالای دیگر کشورهای صنعتی نیز ارتقای قیمت یابد برای خریدار قابل پذیرش نیست و این کالا اقبال عمومی را از دست خواهد داد.
البته با بالارفتن قیمت نفت بالطبع کالاهای کشورهای غربی و کشوری چون ژاپن نیز ارتقای قیمت خواهند داشت، اما گرانی کالاهای آلمانی، ژاپنی و امریکایی چندان صدمه یی به اقتصاد این کشورها وارد نخواهد آورد چون کالای این کشورها همیشه در بازار به عنوان کالای گران قیمت شناخته شده است و حال اگر چند درصدی بر قیمت سابق آنها افزوده شود، این افزایش قیمت نمی تواند بنیان اقتصادی این کشورها را مورد تهدید قرار دهد هرچند دولت های این کشورها با یارانه ها و پایین نگاه داشتن تعرفه ها و عوارض گمرکی برای شرکت های داخلی پیامدهای این لطمه اقتصادی را به حداقل تقلیل خواهند داد و کماکان از رشد چشمگیر کالا جلوگیری به عمل خواهند آورد. با وجود رشد قیمت نفت، قیمت کالا در این کشورها هنوز در سطح قیمت سابق خود بود. اما قیمت کالای چینی روندی روبه رشد به خود گرفته است. از حال به بعد چین بیشتر تلاش خواهد داشت تا ضعف و کمبود خود را در برابر مواد اولیه به خصوص نفت گران توسط ارزش پایین یوان برطرف سازد.
این موضوع آن چنان نگرانی کشورهای صنعتی را افزایش داده که حتی به یکی از موضوعات مورد مناظره و منازعه کاندیداهای ریاست جمهوری و نخست وزیری در میان این کشورها تبدیل شده است. این چالش اساسی در انتخابات ایالات متحده نیز از نظر دور نمانده و کاندیداهای هر دو حزب به صورت مفصل به آن پرداخته اند. باراک اوباما نامزد حزب دموکرات اعلام داشته اگر در انتخابات ریاست جمهوری موفق به احراز این پست شود، در مقابله با این حربه چینی ها محدودیت هایی بر بخشی از صادرات چین به امریکا اعمال خواهد داشت. این گفته و گفته های مشابه از دیگر نامزدها و مسوولان این کشور نشان دهنده عمق نگرانی و نارضایتی آنها با این روند بیمارگونه اقتصادی و مقابله جدی با آن خواهد بود. البته تا به حال نیز ایالات متحده و چند کشور اروپایی چندین محموله بزرگ صادراتی اسباب بازی و مواد خوراکی چین را به دلیل پایین بودن کیفیت و نداشتن استاندارد مسترد داشته اند، که این حرکت از طرف غربی ها اعلام مبارزه با این روند است که به مرور حالتی جدی تر به خود خواهد گرفت.
قیصر کللی
منبع : روزنامه اعتماد