یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

رقابت اروپا با چین در آفریقا


رقابت اروپا با چین در آفریقا
خانم آنگلا مرکل صدراعظم آلمان بر سر مسائل حقوق بشر در مقابل رهبران اروپا و آفریقا در پرتغال به طور مستقیم با رابرت موگابه رئیس جمهور زیمبابوه درگیر شد و او را در اجلاسی که تحت‌الشعاع حضورش قرار گرفته، بیشتر در معرض توجه قرار داد.
گوردون براون نخست‌وزیر انگلیس، اجلاس لیسبون، نخستین اجلاس سران اروپا – آفریقا در هفت سال اخیر، را در اعتراض به لغو ممنوعیت سفر موگابه به اروپا، که به منظور شرکت در این اجلاس انجام شده تحریم کرد.
مرکل گفت در حالی که حقوق بشر زیر پا له می‌شود، جهان نمی‌تواند بیکار بنشیند. وی گفت: هیچ چیز نمی‌تواند ارعاب کسانی را که دیدگاه‌های متفاوتی دارند و مانع آزادی مطبوعات می‌شوند، توجیه کند.
وی افزود: می‌دانم که بعضی از کشورهای آفریقایی سعی کرده‌اند بحران زیمبابوه را حل کنند اما فرصت دارد تمام می‌شود. موقعیت زیمبابوه به تصویر آفریقای جدید لطمه می‌زند.
تابوامبکی رئیس جمهور آفریقای جنوبی که پیش از مرکل سخن گفت، هیچ اشاره‌ای به زیمبابوه نکرد در حالی که او کوشیده است بین موگابه و مخالفانش – که عموما از عوامل انگلیس هستند – میانجیگری کند. امبکی گفت: رهبران باید برای تضمین رهایی آفریقایی‌ها از فقر فعالیت کنند.
وی گفت: ما از این حقیقت کاملا آگاه هستیم که حکومت مطلوب و احترام به حقوق بشر برای دستیابی به این هدف تاثیر بنیادی دارند.
اجلاس لیسبون که خوزه سوکراتس نخست‌وزیر پرتغال آن را «اجلاس برابرها» توصیف کرد مجمعی برای ۷۰ رهبر اروپایی و آفریقایی است تا مشارکت‌های جدید بین بزرگترین مجموعه تجاری جهان و فقیرترین قاره آن به وجود آورند.
از جمله شرکت‌کنندگان این اجلاس معمر قذافی رهبر لیبی است که در چادری بیرون لیسبون مستقر شده است. او از اروپا خواست به مستعمرات آفریقایی سابق خود غرامت بپردازد.
قذافی گفت: ثروت‌هایی که به یغما برده شد، باید تا حدی پس داده شود. اگر این حقیقت را نپذیریم، مجبور خواهیم شد بهای آن را به طریقی دیگر بپردازیم: از طریق تروریسم، مهاجرت یا انتقامجویی.
● روابط دشوار‏
اختلاف و جنجال بر سر موگابه، که از نظر بسیاری از مردم آفریقا قهرمان استقلال به شمار می‌آید، رابطه دشوار بین آفریقا و قدرت‌های استعماری سابق را نشان می‌دهد.
جان کوفور رئیس جمهور غنا و رئیس کنونی اتحادیه آفریقا گفت: وظیفه و اهمیت واقعی این اجلاس باید بنا نهادن مشارکتی جدید بر مبنای احترام متقابل باشد.
رهبران اروپایی دارند درک می‌کنند که آنان در حالی که بسیاری از اقتصادهای آفریقایی به علت افزایش قیمت کالاهای خام دارند با سرعت بیشتر از چند دهه پیش رشد می‌کنند، نیاز به نگرش‌های تازه دارند. سرمایه‌گذاری عظیم چین در آفریقا باعث این نگرانی در اروپا شده است که دارد فرصت‌ها را از دست می‌دهد. بعضی از کشورهای آفریقایی از مشارکت اقتصادی چین استقبال می‌کنند زیرا پکن بدون فشار برای رعایت مسائل مربوط به حقوق بشر، که با کمک‌های اروپایی‌ها همراه است، اقدام به سرمایه‌گذاری می‌کند.
تجارت بین اروپا و آفریقا در شرایطی که اتحادیه اروپا می‌کوشد تا ضرب‌الاجل ۳۱ دسامبر به قراردادهای تازه‌ای با کشورهای جهان سوم دست یابد ، در مقطعی حساس قرار دارد.
مترجم: علی کسمایی
منبع: ابزرور
منبع : روزنامه جام‌جم


همچنین مشاهده کنید