شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

چالش در ارکان اسرائیل


چالش در ارکان اسرائیل
با نگاهی به تاریخچه و روند تشکیل و شکل گیری رژیم صهیونیستی و نوع رفتار این رژیم در غصب و غارت و جنایت، می توان عمده نقاط قوت و اتکاء و قدرت و به تعبیری دیگر ارکان این رژیم را موارد سه گانه ذیل دانست: مهاجرت یهودیان از سراسر دنیا به سرزمین های اشغالی براساس پروتکل های صهیونیسم مبنی بر تشکیل رژیم صهیونیستی در سرزمین موعود، بهره مندی از حمایت بی انتها و سخاوتمندانه غرب و قدرتهای استکباری بویژه ایالات متحده آمریکا، ارتش قوی، تسلیحات مدرن، جوخه های مرگ و اقدامات تروریستی البته فراموش نکنیم که لابی گسترده و پرنفوذ صهیونیسم بین الملل در معادلات جهانی و همچنین در اکثر مجامع و سازمان های بین المللی و نیز در سیستم مدیریت و فضای سیاسی بسیاری از کشورهای قدرتمند غربی از جمله آمریکا، همچنین در جریان رسانه ای و خبررسانی دنیا و فضای فرهنگی و نیز سیستم های اطلاعاتی و امنیتی دنیا و ... همواره تلاش کرده تا راه برای تحقق اهداف اسرائیل هموار و حیات و ثبات و امنیت آن تضمین گردد. مقابله با هرگونه صهیونیسم ستیزی، تضاد با گروه ها و کشورهای ضد صهیونیستی، هم سو نمودن کشورها و سازمان جهانی با منافع اسرائیل، سانسور خبری در مورد افشای اقدامات خائنانه و جنایت های این رژیم، تبلیغات و عوامفریبی در موجه سازی چهره اسرائیل و ... برخی اقدامات لابی صهیونیستی در عرصه جهانی است.
اما آنچه در این مجال کوتاه مدنظر است، بررسی چالش هایی است که اسرائیل در حوزه های سه گانه فوق با آن مواجه است. چالش هایی که به اعتراف تحلیلگران سیاسی و سیاستمداران اسرائیلی، امنیت و اهداف اسرائیل را به مخاطره انداخته است.
الف) با توجه به فضای ناامن و تهدیدهای امنیتی که اسرائیل در معرض آنهاست و نیز برخی مشکلات اقتصادی، فرهنگی و ... که ساکنین سرزمین های اشغالی با آنها مواجه هستند، به اقرار و اعتراف دولت اسرائیل، نه تنها روند مهاجرت یهودیان صهیونیست به سرزمین های اشغالی، کاهش یافته، بلکه این رژیم با معضل مضاعفی روبرو گردیده که همان تمایل شهروندان به ترک اسرائیل و مراجعت به سرزمین های مادری است. علاوه بر این، فقدان هویت جمعی و ملی در داخل اسرائیل که ناشی از ناهمگونی مهاجران از حیث نژاد و تبار و فرهنگ است نیز از مشکلات جدی اسرائیل است.
ب) اگرچه استکبار جهانی، همچنان بر پایبندی خود در حمایت و پشتیبانی از اسرائیل تاکید می کند، ولی رفتار و سابقه غربی ها نشان می دهد که آنها، منافع خود را به هیچ قیمتی معامله نمی کنند و اسرائیل از رفتار دوگانه برخی متحدان غربی خود، نگران و خشمگین است. چرا که از یک سو و در قول و بیانیه بر حمایت از اسرائیل اصرار دارند، و از سوی دیگر و در عمل برخلاف میل و انتظار اسرائیل عمل کرده اند. روابط گسترده سیاسی، اقتصادی و تجاری کشورهای غربی با دولت هایی که مواضع خصمانه ای علیه اسرائیل دارند، مانند ایران و سوریه، برخی موضع گیری های سیاستمداران غربی در موضوعات جهانی مانند پرونده هسته ای ایران، اوضاع لبنان، موضوع فلسطین و تعامل با حماس و گروه های مبارز و ... از مواردی است که نه تنها خلاف نظر صهیونیست ها بوده، بلکه اسرائیل علناً مخالفت و نارضایتی خود را از این دست اقدامات کشورهای غربی اعلام نموده است.
به نظر می رسد، در حال حاضر، مهمترین و به ظاهر قابل اعتمادترین متحد استراتژیک اسرائیل، ایالات متحده آمریکاست. اما در همین نقطه هم، آسیب پذیری دیده می شود. رشد جریان های ضد صهیونیستی در آمریکا، مخالفت علنی برخی گروهها و عناصر سیاسی آمریکایی با رفتار و عملکرد اسرائیل و نیز حمایت بی چون و چرای دولت آمریکا از اسرائیل و نیز هزینه هایی که در این راستا از جیب مردم آمریکا هزینه شده و بر اقتصاد آمریکا تحمیل می گردد، پیدایش و رشد مجامع و تشکل های ضد صهیونیست در آمریکا و ... از واقعیت های پیش روی اسرائیل در این حوزه است. انفعال و عقب نشینی گاهگاهی دولتمردان آمریکایی در حرکت بر مبنای راهبرد صهیونیسم جهانی نیز بر نگرانی های اسرائیل افزوده است. بهر حال به نظر می رسد، دیوار آمریکا و غرب که اسرائیل بدان تکیه کرده است، چندان هم استوار و مستحکم نیست.
ج) شکست مفتضحانه و خفت بار اسرائیل در جنگ ۳۳ روزه با مقاومت اسلامی حزب الله لبنان، هیمنه و ابهت پوشالی ارتش اسرائیل را در هم شکست. ارتشی که اسرائیل مدعی است قویترین ارتش منطقه و در ردیف قویترین ارتش های دنیاست و از نقاط اتکاء اصلی این رژیم در اقدامات خودسرانه و غاصبانه است. تحقیقات بعدی نشان داد که سیاستمداران مغرور اسرائیلی نه تنها در قدرت و توان واقعی ارتش خود، دچار اغراق و خودبزرگ بینی هستند، بلکه با دست کم گرفتن قدرت حزب الله، با نابخردی کامل، دست به تهاجم به سرزمین های لبنان زده و با قصد گسترش مناطق تحت اشغال، به باتلاقی خودساخته فرو رفته و به شکستی تن دادند که تبعات آن همیشه دامنگیر این رژیم خواهد بود.
از سوی دیگر، اسرائیل هنوز نتوانسته است به رغم بهره مندی از نیروی نظامی آموزش دیده و علی الظاهر کارآمد، تجهیزات مدرن و روزآمد، سیستم اطلاعاتی و جاسوسی قوی و کم نظیر و ... گروه های مبارز فلسطینی را مهار کند و صهیونیست ها، مداوماً از بیم و هراس حملات استشهادی مبارزان فلسطینی و لبنانی در عذاب اند.
محمد جعفر طالب پور
منبع : روزنامه کیهان


همچنین مشاهده کنید