دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

بررسی کارت گرافیک ATI Radeon HD ۴۸۷۰


بررسی کارت گرافیک ATI Radeon HD ۴۸۷۰
شرکت ATI کارت گرافیک جدید خود را تحت عنوان Radeon HD ۴۸۷۰ تولید و به بازار عرضه کرد. این کارت گرافیک ویژگی های بخصوصی دارد که بواسطه ی آنها پیش بینی می شود بتواند از دیگر رقبای خود پیشی بگیرد. از بارزترین خصوصیات این محصول می توان به قیمت کم آن به نسبت کارایی بالایی که دارد اشاره کرد. این محصول ۲۹۹ دلار قیمت گذاری شده است که قیمت فوق العاده ایی به نسبت کارایی بالای آن است. قیمت پایین و کارایی بالای این کارت گرافیک حتی بر روی دیگر کارت های گرافیک نیز تاثیر گذاشته است و به نظر می رسد که دیگر شرکت های سازنده نیز قیمت محصولات خود را پایین بیاورند تا بتوانند با این محصول جدید رقابت کنند. از قابلیت های این کارت گرافیک می توان به تعداد پردازنده های جریانی اشاره کرد که از ۳۲۰ به ۸۰۰ افزایش یافته اند. به علاوه یک افزایش ۴۳ درصدی در تعداد ترانزیستورهای این محصول نسبت به محصولات قبلی دیده می شود و تعداد آنها به ۹۵۶ میلیون رسیده است که به بالا رفتن کارایی و توانایی این محصول کمک بسیاری کرده است. این محصول با همان معماری قبلی طراحی شده است و پروسه تولیدی آن نیز تغییری نکرده است اما با این حال برتری قابل ملاحظه ایی نسبت به محصولات قبلی دارد.
یکی از آخرین تکنولوژی هایی که برای بالا بردن سرعت حافظه به کار گرفته شده است استفاده از تکنولوژی GDDR۵ است. اولین باری که یک تکنولوژی جدیدتر حافطه توسطATI در محصولات Radeon مورد استفاده قرار گرفت تقریبا دو سال پیش و در کارت گرافیک Radeon X۱۹۵۰XT با استفاده از حافظه های GDDR۴ بود و حال بعد از دو سال این شرکت برای اولین بار از تکنولوژی GDDR۵ در کارت های گرافیکیRadeon HD ۴۸۷۰ استفاده کرده است.
برای بالا بردن سرعت و میزان تبادل اطلاعات دو راه وجود دارد. اول اینکه پهنای گذرگاه حافظه برای انتقال اطلاعات افزایش پیدا کند و دوم اینکه محاسبات و تبادلات داخل حافظه با سرعت بیشتری انجام شود. اما راه اول با مشکلات زیادی همراه است. برای مثال افزایش پهنای باند باعث می شود مسیر یابی های داخل PCB پیچیده تر شود. درنتیجه به پین های بیشتری داخل محصول نیاز خواهیم داشت و اتصال این پین ها به برد به اتصالات بسیاری نیاز خواهد داشت. از این رو ATI ترجیح داده است تا پهنای باند حافظه را به ۲۵۶ بیت محدود کند. درحالی که محصولات مشابه موجود از پهنای باند ۳۸۴ تا ۵۱۲ بیت برخوردار هستند. از دیگر معایب اضافه کردن پهنای باند این است که مصرف انرژی قطعه بالا می رود و بازده آن پایین می آید. پس به این ترتیب راه دوم راه بهتر و مناسب تری است. اما بالا بردن سرعت در عمل کار بسیار دشوار و پیچیده ایی خواهد بود. به این جهت که محدودیت های بسیاری از نظر افزایش فرکانس در قطعات مختلف وجود دارد. اما مهندسان ATI از راه هوشمندانه ایی برای رفع این مشکل استفاده کرده اند. حافظه های GDDR۵ از دو میزان فرکانس کلاکینگ استفاده می کند که با نام فرکانس های CK و WCK شناخته می شوند سرعت فرکانس WCK دو برابر فرکانس CK خواهد بود. دستورات ارسالی به کنترل کننده حافظه و آدرس ها با فرکانس CK که علاوه بر کمتر بودن به شکل SDR است ارسال می شوند در حالی اطلاعات با فرکانس WCK که در حالت DDR عمل می کند ارسال می شوند. در Radeon HD ۴۸۷۰ فرکانس CK برابر ۹۰۰ مگاهرتز و فرکانس WCK برابر ۱۸۰۰ مگاهرتز خواهد بود . به این ترتیب دستورات و آدرس ها با سرعت متوسط و اطلاعات با سرعت بالایی منتقل می شوند. البته سرعت بالای انتقال اطلاعات باعث بوجود آمدن خطاهایی در سیستم انتقال می شود که این مشکل نیز با قرار دادن یک سیستم خطایاب داخل ساختار حافظه های GDDR۵ حل شده است. اگر سیستم خطایی را پیدا کند دستوری را که باعث بوجود آمدن این خطا شده است یافته و دوباره آنرا از نو اجرا می کند.
به دلیل کار در فرکانس های بالا، افزایش تعداد ترانزیتورها و در نتیجه افزایش سطح و مصرف توان هسته، حرارت تولیدی در این کارت های ژرافیکی افزیش پیدا کرده و به همین دلیل ATI تصمیم گرفته است از یک فن خنک کننده قدرتمند در این کارت گرافیک استفاده کند. علاوه بر این به دلیل مصرف توان بسیار بالا این کارت گرافیک دو اتصال دهنده شش پین PCI Express نیاز دارد. طول کارت نیز نسبت به کارت های گرافیکی هم سطح بزرگتر است. طول این کارت برابر با ۹.۵ اینچ یا ۲۴.۱ سانتیمتر است که این اندازه بزرگ ممکن است گاهی اوقات باعث بوجود آمدن مشکلاتی شود. البته اکثر کارت های گرافیک جدید اندازه بزرگ و وزن زیادی دارند. پردازنده گرافیکی این محصول با استفاده از معماری RV۷۷۰ تولید شده است. از دیگر خصوصیات این محصول می توان به ۵۱۲ مگابایت حافظه و دو اتصال دهنده CrossFire و گذرگاه PCI Express ۲.۰ x۱۶ اشاره کرد. این کارت گرافیک دارای دو اتصال Dual Link DVI-I با خروجی تصویر با وضوح ۱۶۰۰×۲۵۶۰ است. دیگر خروجی های این کارت گرافیک عبارتند از TV، HDTV، HDCP و HDMI. میزان مصرف انرژی این محصول حدودا ۱۶۰ وات است که از طریق دو اتصال دهنده ۶ پین تامین می شود.
منبع : ارجا نت